Μενού Κλείσιμο

Όμικρον: Τέταρτη δόση του εμβολίου για τους άνω των 60 ετών στο Ισραήλ – Ποιες χώρες παίρνουν νέα μέτρα

Το Ισραήλ ανακοίνωσε το βράδυ της Τρίτης πως, κατόπιν σύστασης μιας επιτροπής εμπειρογνωμόνων, θα προσφέρει και τέταρτη δόση του εμβολίου για την Covid-19 σε άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών, εν μέσω των κλιμακούμενων ανησυχιών για την εξάπλωση της παραλλαγής Όμικρον.

 

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Ναφτάλι Μπένετ, η τέταρτη δόση θα απευθύνεται επίσης στο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό.

 

«Οι πολίτες του Ισραήλ ήταν οι πρώτοι στον κόσμο που έλαβαν την τρίτη δόση του εμβολίου για την Covid-19 και συνεχίζουμε να πρωτοπορούμε, με την τέταρτη δόση» ανέφερε ο Μπένετ σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα το πρωθυπουργικό γραφείο. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός προέτρεψε όσους πληρούν τα κριτήρια «να πάνε να εμβολιαστούν».

 

Ανησυχία και έκτακτα μέτρα

Το ένα μετά το άλλο, τα κράτη στον κόσμο επιβάλλουν νέους περιορισμούς – ταξιδιωτικούς αλλά και εσωτερικούς – σε μία προσπάθεια να καθυστερήσουν το σχεδόν δεδομένα «κύμα» έξαρσης της Όμικρον.

 

Γερμανία: Περιορισμοί και για εμβολιασμένους

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, ανακοίνωσε νέα αυστηρά μέτρα, με περιορισμούς ακόμα και για εμβολιασμένους και ασθενείς που έχουν πρόσφατα αναρρώσει από Covid-19. Μεταξύ άλλων αναστέλλεται η λειτουργία των νυχτερινών κέντρων διασκέδασης και προτείνεται ξανά η διεξαγωγή μεγάλων αθλητικών διοργανώσεων και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων χωρίς θεατές.

 

Πορτογαλία: Κλείνουν τα μπαρ, επιστροφή στην τηλεργασία

Η Πορτογαλία αποφάσισε το κλείσιμο των μπαρ και των κέντρων διασκέδασης, συστήνοντας την επιστροφή στην τηλεργασία μετά τα Χριστούγεννα.

 

Ο πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα ανακοίνωσε ότι θα απαιτείται αρνητικό τεστ κορωνοϊού για την παρακολούθηση εκδηλώσεων αλλά ακόμα και για την διαμονή σε κάποιο ξενοδοχείο ενώ έθεσε ανώτατο όριο δέκα ατόμων για τις υπαίθριες συναντήσεις της παραμονής της Πρωτοχρονιάς. Αρνητικό τεστ θα απαιτηθεί για την είσοδο σε εστιατόρια, καζίνο και πάρτι σε δημόσιους χώρους.

 

Αυστηρότερα μέτρα και στη Σουηδία

Η Σουηδική κυβέρνηση θα ζητήσει από όλους τους εργαζόμενους που μπορούν, να εργάζονται αυστηρά από το σπίτι, επιβάλλοντας πιο αυστηρούς κανονισμούς κοινωνικής αποστασιοποίησης. Τα νέα μέτρα θα ισχύσουν από τις 23 Δεκεμβρίου.

 

Στις ιδιωτικές συγκεντρώσεις θα επιτρέπονται το πολύ 50 άτομα και η είσοδος σε δημόσιες εκδηλώσεις άνω των 500 ατόμων θα γίνεται μόνο με την επίδειξη πιστοποιητικών εμβολιασμού. Τα μπαρ και τα εστιατόρια θα σερβίρουν αποκλειστικά καθήμενους πελάτες και τα εμπορικά καταστήματα θα έχουν όριο πελατών.

 

Η Σκωτία ακυρώνει εορτασμούς Πρωτοχρονιάς

Μπορεί ο Μπόρις Τζόνσον να καθησύχασε πως δεν θα επιβληθούν νέα μέτρα στην Αγγλία πριν τα Χριστούγεννα, αλλά στη Σκωτία η εικόνα είναι διαφορετική.

 

Οι εορταστικές εκδηλώσεις του Hogmanay ακυρώθηκαν και οι αγώνες ποδοσφαίρου θα διεξάγονται χωρίς θεατές. Όλες οι υπόλοιπες υπαίθριες εκδηλώσεις θα έχουν όριο 500 ατόμων και οι συγκεντρώσεις σε εσωτερικούς χώρους θα γίνονται το πολύ με 200 καθήμενους ή 100 όρθιους.

 

Μπάιντεν, ΗΠΑ: «Πρέπει να ανησυχούμε αλλά όχι να πανικοβαλλόμαστε»

Χθες βράδυ, ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ είναι «έτοιμες» να αντιμετωπίσουν την παραλλαγή Όμικρον, επαναλαμβάνοντας ότι δεν υπάρχει λόγος «πανικού», τουλάχιστον για τους εμβολιασμένους Αμερικανούς. «Δεν βρισκόμαστε πια στον Μάρτιο του 2020. Είμαστε έτοιμοι». Ο Λευκός Οίκος κρίνει πως τα σχολεία μπορούν να παραμείνουν ανοιχτά, από τους παιδικούς σταθμούς μέχρι το λύκειο.

 

Σε σύγκριση με την αρχή της πανδημίας, ο Μπάιντεν παρατήρησε ότι υπάρχουν «τρεις μεγάλες διαφορές»: τα εμβόλια, η αφθονία ατομικού προστατευτικού εξοπλισμού για το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό στα νοσοκομεία αλλά και η συσσωρευμένη γνώση για τον ιό αυτόν. Η παραλλαγή Όμικρον εξαπλώνεται γρηγορότερα απ’ όσο θα πίστευε κανείς, σημείωσε ο πρόεδρος Μπάιντεν. Οι εμβολιασμένοι που θα προσβληθούν από την Covid-19 μπορεί να ασθενήσουν αλλά είναι προστατευμένοι από τη βαριά νόσηση και τον θάνατο και θα έπρεπε να αισθάνονται άνετα να γιορτάσουν τα Χριστούγεννα και τις διακοπές τους όπως είχαν σχεδιάσει.

Οι ειδήσεις της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ