Μενού Κλείσιμο

Όμικρον: Έχει διαφορετική κλινική εικόνα από την Δέλτα – Τα συχνότερα συμπτώματα

«Πότε δεν είχαμε ξαναδεί τέτοια κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων» και οι νέες μολύνσεις αφορούν κυρίως νέους ηλικίας 18 έως 34 ετών, τόνισε η Δρ. Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου, στην αποψινή τακτική ενημέρωση για την πανδημία.

Τα δεδομένα από την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, τη Θεσσαλία και την Κρήτη επιβεβαιώνουν την επικράτηση της παραλλαγής Όμικρον. Το ιικό φορτίο έχει αυξηθεί σημαντικά στις περισσότερες περιφερειακές ενότητες της Ελλάδας.

Η παραλλαγή Όμικρον διαφέρει σημαντικά από τα προηγούμενα στελέχη του κορωνοϊού, όπως τόνισε η κα Παπαευαγγέλου, κάνοντας λόγο για έναν ιό με εξαιρετικά μεγάλη μεταδοτικότητα.

Ο χρόνος επώασης με την παραλλαγή Όμικρον, από την στιγμή που θα εκτεθούμε έως τη στιγμή των πρώτων συμπτωμάτων είναι σημαντικά βραχύτερος, αλλά και ο χρόνος διάρκειας της νόσου είναι μικρότερος σε σχέση με προηγούμενα στελέχη.

Τα συμπτώματα

Όπως προκύπτει από νεότερα δεδομένα από το Ηνωμένο Βασίλειο, η παραλλαγή Όμικρον διαφέρει σημαντικά στην κλινική εικόνα αφού εκδηλώνεται συχνότερα με καταρροή, κόπωση, πονοκέφαλο, φτέρνισμα, πονόλαιμο. Σπανιότερα οι ασθενείς εμφανίζουν βήχα, υψηλό πυρετό και απώλεια όσφρησης και γεύσης. «Έτσι, πολλοί που θα κολλήσουν την παραλλαγή Όμικρον θα νομίζουν ότι ένα απλό κρυολόγημα και όχι κορωνοϊός», σχολίασε η κα Παπαευαγγέλου.

 

Για αυτό θεωρείται σημαντικό να γίνεται τεστ όταν εκδηλώνονται τα παραπάνω συμπτώματα.

 

Τα δεδομένα από άλλες χώρες είναι αισιόδοξα και φαίνεται ότι προκαλεί ηπιότερη νόσο. Ωστόσο η έκρηξη των κρουσμάτων λόγω της Όμικρον έρχεται σε μία περίοδο που τα νοσοκομεία είναι επιβαρυμένα. Παρά την αποκλιμάκωση, το φορτίο στα νοσοκομεία παραμένει υψηλό με σχεδόν 4.000 ασθενείς να νοσηλεύονται στην επικράτεια. Η πληρότητα των απλών κλινών είναι στο 53% και των ΜΕΘ Covid-19 στο 88%. Στην Αττική οι ΜΕΘ είναι μάλιστα γεμάτες στο 91% και στη Θεσσαλονίκη σε ποσοστό 96%.

 

«Θα πρέπει να περιμένουμε λίγο ακόμα για να δούμε αν και στην Ελλάδα θα έχουμε παρόμοια εικόνα με αυτή στο Ηνωμένο Βασίλειο, ότι δηλαδή αυτό το πανδημικό κύμα χαρακτηρίζεται από πολλά κρούσματα αλλά λίγες νοσηλείες».

 

Συστάσεις για καραντίνα

 

Η επιτροπή αναθεώρησε τους κανόνες καραντίνας. Οι νοσήσαντες με θετικό τεστ που μπορεί να έχουν συμπτώματα πρέπει να απομονώνονται στο σπίτι για πέντε ημέρες. Αν δεν έχουν συμπτώματα μπορούν να εξέλθουν με υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής προστασίας για τουλάχιστον πέντε ημέρες.

 

Για την καραντίνα μετά από στενή επαφή με κρούσμα, τα άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί πλήρως θα πρέπει να μείνουν σε καραντίνα για πέντε ημέρες και εργαστηριακό έλεγχο την πέμπτη ημέρα. Αν το τεστ βγει αρνητικό τότε αυτός που έχει εκτεθεί μπορεί να βγει από το σπίτι με μάσκα υψηλής προστασίας για τουλάχιστον πέντε ημέρες. Οι πλήρως εμβολιασμένοι δεν μπαίνουν σε καραντίνα, αλλά φοράνε μάσκα, προσέχουν τις επαφές τους με τα ευάλωτα άτομα και κάνουν έλεγχο μετά την πέμπτη ημέρα.

Οι ειδήσεις της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ