Μενού Κλείσιμο

Ολοκληρώθηκε ο Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός για την ανάπλαση του Κεντρικού πεζοδρόμου της Κατερίνης: Πεζόδρομος με «πράσινα δωμάτια»

Μια και μοναδική πρόταση διακρίθηκε (λαμβάνοντας το Β’ Βραβείο) στον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό που προκήρυξε ο Δήμος Κατερίνης την Πρωταπριλιά του 2019. Στην πραγματικότητα πρόκειται για μια «αρχιτεκτονική ιδέα», που επιχειρεί να αναδείξει το κέντρο της πόλης έχοντας σε πρώτο πλάνο τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του φυσικού περιβάλλοντος, της ευρύτερης περιοχής του Δήμου μας

 

Έντεκα μήνες μετά την προκήρυξη του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού με θέμα «Ανάπλαση Δικτύου Πεζοδρόμων του κέντρου της πόλης της Κατερίνης», η διαδικασία ολοκληρώθηκε, τα αποτελέσματα ανακοινώθηκαν και τελικά, διακρίθηκε μόνο μια πρόταση, λαμβάνοντας το Β’ βραβείο.

 

Το μοναδικό βραβείο, πήγε στην πρόταση (με τίτλο «τοπίο_ραφές») της topio7 που υπέβαλαν η Κατερίνα Ανδρούτσου, η Πανίτα Κεραμανέα, ο Θανάσης Πολυζωίδης (αρχιτέκτονες-αρχιτέκτονες τοπίου) και ο Δημήτρης Πούλιος (common Space), έχοντας εξωτερικό συνεργάτη τον αρχιτέκτονα Βασίλη Τσεσμετζή.

Την 1η Απριλίου του 2019 ο Δήμος Κατερίνης προκήρυξε διαγωνισμό με αντικείμενο την ανάπλαση του υφιστάμενου δικτύου πεζοδρόμων (συνολικής επιφάνειας 18.500 τετραγωνικών μέτρων) που αποτελεί την καρδιά του κοινωνικού και εμπορικού κέντρου της πόλης της Κατερίνης.

Η πρόταση «τοπιο_ραφές αποσκοπεί στην δημιουργία ενός σύγχρονου δημοσίου χώρου «που διέπεται από χωρική συνέχεια, έχει βιοκλιματικό-οικολογικό χαρακτήρα, κοινωνική διάσταση με ποικιλία χρήσεων και δράσεων, συμβάλλοντας στη διαμόρφωση τοπικής ταυτότητας για την πόλη της Κατερίνης.»

Η ιδέα, σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν οι αρχιτέκτονες που εκπόνησαν την πρόταση, προέρχεται από τη γραμμικότητα του πεζοδρόμου και τη χρήση του ως ενεργό αστικό πέρασμα της πόλης. Η πρόταση επανερμηνεύοντας τη δυναμική των αξόνων, προτείνει ένα ροΐκό πεδίο διελεύσεων, «όπου συνυπάρχουν ισότιμα αστικά και τοπιακά βιοκλιματικά χαρακτηριστικά, ως ένα νέο υβριδικού τύπου habitat αστικής τοπιακής συρραφής.»

Προτείνεται μια ενιαία αντιμετώπιση του δαπέδου «ως μια επιδερμίδα που αποτελεί ένα συνεχές αντιληπτικά χαλί που ρέει σε όλο το δίκτυο. Αποδομήσεις της επιδερμίδας αυτής, μεταγλωττίζονται σε αποκαλύψεις  φυσικού εδάφους – ραφές φύσης με στοιχεία αφήγησης του Πιέριου τοπίου.»

Όπως αναφέρει η topio7, το λεξιλόγιο της νέας αυτής αστικής επιδερμίδας ρέει στο χώρο και οργανώνεται με σαφήνεια και καθαρή γεωμετρία σε ορθοκανονικά διαμήκη σχήματα, τις λεγόμενες «τοπιο_ραφές». Πρόκειται για διαμήκεις κήπους – πράσινα δωμάτια που δημιουργούν μικροτοπία στάσης. Οι θύλακες αυτοί έχουν τη μορφή μικρών πάρκων με ενδημικά είδη και γραμμικές δενδροστοιχίες, χώρων στάσης με στοιχεία νερού ή παιδότοπων. Τα Πιέρια όρη  και το τοπίο τους (φυσικό και ηχητικό τοπίο νερού), αποτελούν την πηγή έμπνευσης των διαμορφώσεων αυτών, ως κυρίαρχη αναφορά στην τοπιακή ταυτότητα της περιοχής.

Στην βιοκλιματική αναβάθμιση του συνόλου του χώρου συμβάλλουν και οι πράσινες όψεις με αναρριχητικά φυτά σε επιλεγμένα κτίρια και η οργάνωση συστήματος στεγάστρων σε περιοχές με χρήση αναψυχής.»

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.