Μενού Κλείσιμο

Όλοι μπορούμε να σώσουμε μια ζωή!

Την Τετάρτη 17 Οκτωβρίου στην πλατεία Ελευθερίας εκδήλωση για την Ημέρα Επανεκκίνησης της Καρδιάς

Εκδήλωση ανοικτής μαζικής ενημέρωσης και εκπαίδευσης του κοινού σε δεξιότητες Καρδιοαναπνευστικής Αναζωογόνησης συνδιοργανώνουν ο Δήμος Κατερίνης (Γραφείο Πολιτικής Προστασίας), το Ε.Κ.Α.Β., το Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών Κατερίνης του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και η Διασωστική Ομάδα Πιερίας, στην Πλατεία Ελευθερίας, την Τετάρτη 17 Οκτωβρίου από τις 9 το πρωί έως 1:30 το μεσημέρι.

Η εκδήλωση, η οποία από το 2012 έχει ορισθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, κατόπιν εισήγησης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αναζωογόνησης (E.R.C.) και πραγματοποιείται στο πλαίσιο της  “Ευρωπαϊκής Ημέρας Επανεκκίνησης Καρδιάς”, φέτος για πρώτη φορά αποκτά παγκόσμια διάσταση.

Ειδικότερα,  διαδίδοντας το μήνυμα «Όλοι οι πολίτες του κόσμου μπορούν  να σώσουν μια ζωή», η Διεθνής Επιτροπή Διασύνδεσης για την Αναζωογόνηση (International Liaison Committee on Resuscitation-ILCOR), προωθεί την πρώτη παγκόσμια πρωτοβουλία – Παγκόσμια Ημέρα Επανεκκίνησης Καρδιάς, για την ευαισθητοποίηση των πολιτών και την αύξηση της συχνότητας εφαρμογής ΚΑΡΠΑ στα θύματα Καρδιακής Ανακοπής.

Συγκεκριμένα, πιστοποιημένοι, εθελοντές εκπαιδευτές θα ενημερώνουν – εκπαιδεύουν τους παρευρισκόμενους πολίτες στην παροχή Βασικής και Εξειδικευμένης Υποστήριξης της Ζωής, και με τη βοήθεια προπλασμάτων φυσικών διαστάσεων. Ταυτόχρονα, κατά τη διάρκεια της ημέρας, μαθητές Λυκείων και Γυμνασίων του Δήμου Κατερίνης, θα εναλλάσσονται κατά ομάδες στο χώρο της πλατείας,  σε μια  προσπάθεια μαζικής ενημέρωσης και εκπαίδευσης των νέων στην αντιμετώπιση της καρδιακής ανακοπής.

Όλοι μπορούν να μάθουν Καρδιοαναπνευστική Αναζωογόνηση,

όλοι μπορούν να σώσουν μια ζωή!

Η Καρδιακή Ανακοπή αποτελεί ένα μείζον πρόβλημα δημόσιας υγείας, παγκοσμίως. Είναι μια από τις κύριες αιτίες πρόωρων θανάτων, που μπορούν να αποφευχθούν. Μπορεί να προσβάλει φαινομενικά υγιή άτομα, κάθε ηλικίας, σε οποιαδήποτε στιγμή, συχνά χωρίς προειδοποίηση. Τέσσερις στις πέντε Καρδιακές Ανακοπές συμβαίνουν στο σπίτι και περισσότερα από 90% των θυμάτων πεθαίνουν πριν να φτάσουν στο Νοσοκομείο.

Εκτιμάται ότι μόνο στην Ευρώπη και στην Αμερική 700.000 άνθρωποι πεθαίνουν μετά από Καρδιακή Ανακοπή κάθε χρόνο. Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να αυξήσουμε, δύο έως τέσσερις φορές, την επιβίωση και την καλή νευρολογική έκβαση, είναι η άμεση εφαρμογή Καρδιοαναπνευστικής Αναζωογόνησης από παρευρισκόμενους πολίτες. Καθώς σε τουλάχιστο 50% των περιπτώσεων Εξωνοσοκομειακής Καρδιακής Ανακοπής, η κατάρρευση συμβαίνει παρουσία μαρτύρων, οι παρευρισκόμενοι πολίτες-μη επαγγελματίες, μπορούν να καλύψουν το χάσμα μέχρι την άφιξη του ασθενοφόρου. Για επιτευχθεί αυτό απαιτείται εκπαίδευση στην Κ.Α.Α. των «πρώτων ανταποκριτών». Αν αυξηθεί η συχνότητα εφαρμογής Κ.Α.Α. από παρευρισκόμενους μπορεί 200.000 ζωές να σωθούν στην Ευρώπη και στην Αμερική κάθε χρόνο και πολύ περισσότερες σε όλο τον κόσμο.

Η Καρδιακή Ανακοπή δεν είναι ένα μοιραίο γεγονός,

αλλά ένα θεραπεύσιμο συμβάν.

Σήμερα μόνο 1 στους 10 επιβιώνει μετά από Καρδιακή Ανακοπή. Μπορούμε να το ανατρέψουμε. Η εφαρμογή ΚΑΡΠΑ από παρευρισκόμενους πολίτες, πριν την άφιξη του ασθενοφόρου, δίνει στο θύμα της Καρδιακής Ανακοπής την καλύτερη ευκαιρία ζωής. Η πολύτιμη γνώση της Κ.Α.Α. θα κάνει τη διαφορά.

Η Παγκόσμια Ημέρα Επανεκκίνησης Καρδιάς 2018 θα είναι η πρώτη ευκαιρία για όλους τους πολίτες του κόσμου να ενωθούν και να υποστηρίξουν την προώθηση και την διευκόλυνση της εκπαίδευσης ΚΑΡΠΑ για τον καθένα.

Όλοι μπορούν να μάθουν Καρδιοαναπνευστική Αναζωογόνηση,

όλοι μπορούν να σώσουν μια ζωή!

Αξίζει να σημειωθεί, ότι, στους εκπαιδευόμενους, καθώς και στους περαστικούς θα διανέμεται ενημερωτικό υλικό του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αναζωογόνησης (ERC), κοινό για όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες, με πληροφορίες αλλά και απλές οδηγίες για την αντιμετώπιση θυμάτων καρδιακής ανακοπής.

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ