Μενού Κλείσιμο

Ολλανδία: Γυναίκες αναλαμβάνουν τα μισά υπουργεία στη νέα κυβέρνηση

Γυναίκες αναλαμβάνουν τα 14 από τα 29 υπουργεία της Ολλανδίας, στην τέταρτη κυβέρνηση υπό τον Μαρκ Ρούτε, η οποία θα ορκιστεί στις 10 Ιανουαρίου.

 

Έπειτα από πολύμηνες διαπραγματεύσεις- που ήταν οι μεγαλύτερες σε διάρκεια στην ιστορία της Ολλανδίας- για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού, τα τέσσερα κόμματα που συνέθεταν και την προηγούμενη κατέληξαν τελικά σε συμφωνία τον Δεκέμβριο.

 

Χθες, ανακοινώθηκαν οι υπουργοί που θα συνθέτουν τη νέα κυβέρνηση του Ρούτε. Ανάμεσά τους η Ντίλαν Γιεσιλγκόζ-Ζεγκέριους, η γεννημένη στην Άγκυρα νέα υπουργός Δικαιοσύνης και Ασφάλειας.

 

Το κεντροδεξιό Λαϊκό Κόμμα για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία πρότεινε την 43χρονη πολιτικό, η οποία εγκαταστάθηκε στην Ολλανδία στην παιδική της ηλικία.

 

Επίσης, η πρώην υπουργός Εσωτερικών Κάισα Ολόνγκρεν θα είναι η νέα υπουργός Άμυνας, ενώ η πρώην υπουργός Εξωτερικών Ζίγκριντ Κάαγκ, του κεντροαριστερού κόμματος D66, θα αναλάβει το υπουργείο Οικονομικών. Η Κάαγκ είχε παραιτηθεί τον Σεπτέμβριο, μετά τη χαοτική αποχώρηση των ολλανδικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν.

 

Ο χριστιανοδημοκράτης Βόπκε Χούκστρα, πρώην υπουργός Οικονομικών, θα αναλάβει το υπουργείο Εξωτερικών.

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ dpa

Οι ειδήσεις της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ