Μενού Κλείσιμο

Όλα τα «σφάζουν», όλα τα ψηφίζουν!

Σε κύρωση σύμβασης για την… αλιεία οι τελευταίες τροπολογίες για τα προαπαιτούμενα

Προκειμένου η κυβέρνηση να κλείσει κάθε εκκρεμότητα για την β’ αξιολόγηση ακολουθεί την πεπατημένη με κοινοβουλευτικές διαδικασίες εξπρές, προκαλώντας την αντίδραση της αντιπολίτευσης

Τις αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης προκαλεί η απόφαση της κυβέρνησης να φέρει σε τροπολογίες τα προαπαιτούμενα που εκκρεμούν προκειμένου να κλείσει η β’ αξιολόγηση στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου.

Το θέμα ετέθη από τον Πρόεδρο της Βουλής Ν. Βούτση στην Διάσκεψη των Προέδρων και σύμφωνα με τις πληροφορίες αναμένονται 5 έως 6 τροπολογίες, οι οποίες θα ενταχθούν σε μια κύρωση σύμβασης για την αλιεία που ψηφίζεται την Παρασκευή 9 Ιουνίου.
Ωστόσο, τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι οδηγεί σε απόλυτο ευτελισμό τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες.
Όπως έλεγε ο γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ Κ. Τσιάρας, η πρακτική αυτή συνιστά πλήρη υποβάθμιση των νομοθετικών λειτουργιών και πρότεινε να υπάρξει ένα ξεχωριστό μίνι νομοσχέδιο ώστε να δοθεί η δυνατότητα συζήτησης στην επιτροπή και στην Ολομέλεια προκειμένου να έχουν τον χρόνο οι βουλευτές να ενημερωθούν για το περιεχόμενο των διατάξεων και επιπλέον να μπορούν να τις συζητήσουν.
Και αυτό, καθώς οι επίμαχες ρυθμίσεις αφορούν συνταξιοδοτικά και ασφαλιστικά θέματα, τα οικονομικά των κομμάτων, τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, το αφορολόγητο και τις συλλογικές συμβάσεις.
Σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, ενστάσεις φέρεται να διατύπωσε και η αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Τασία Χριστοδουλοπούλου, ενώ ο κ. Βούτσης δεσμεύτηκε να επικοινωνήσει για το θέμα με το Μέγαρο Μαξίμου.
Πάντως σε κάθε περίπτωση η αντιπολίτευση ζήτησε αν μη τι άλλο να έρθουν προς ψήφιση την Δευτέρα ώστε να υπάρχει ο ελάχιστος χρόνος προκειμένου να τις μελετήσουν.
Οι τροπολογίες αναμένεται να κατατεθούν στο νομοσχέδιο για την κύρωση της τροποποιημένης Συμφωνίας για την Ίδρυση της Γενικής Επιτροπής Αλιείας για τη Μεσόγειο σήμερα ή και κατά την διάρκεια συζήτησής του στην Ολομέλεια, όπως επισήμαινε ο κ. Τσιάρας για να καταδείξει την ανορθολογική πρακτική νομοθέτησης που επιλέγει για άλλη μια φορά η κυβερνητική πλειοψηφία.
Τελικά, σύμφωνα με την ενημέρωση από τη Βουλή, στις 10:00 θα αρχίσει στην Ολομέλεια η συζήτηση του νομοσχεδίου για την Αλιεία, στο οποίο εντάσσονται οι τροπολογίες, με τον βασικό προγραμματισμό να ορίζει τη λήξη της συζήτησης στις 17:00, προκειμένου έως τις 18:00 να έχουν ολοκληρωθεί οι ονομαστικές ψηφοφορίες, αν υποβληθούν αντίστοιχα αιτήματα.

Βίζερ: Θα υπάρξει συμφωνία για την Ελλάδα χωρίς χρήματα από το ΔΝΤ
Την αισιοδοξία του ότι στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου θα υπάρξει συμφωνία για την Ελλάδα με πιθανότητα πάνω από 95% εξέφρασε ο αυστριακός επικεφαλής του Euro Working Group, Τόμας Βίζερ, σε κοινή συνέντευξή του στις αυστριακές εφημερίδες Salzburger Nachrichten και Ober Nachrichten, η οποία δημοσιεύεται σήμερα, Πέμπτη.
«Να συμφωνήσουμε διότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο κατά βάση θα συγκατατεθεί στο πρόγραμμα, αλλά θα πει ότι δεν θα συμμετάσχει στη χρηματοδότηση πριν υπάρξει συμφωνία σε κοινή ανάλυση για τη βιωσιμότητα του χρέους» ανέφερε ο κ. Βίζερ.
Ο ευρωπαίος αξιωματούχος βλέπει με σκεπτικισμό την ιδέα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την περαιτέρω ανάπτυξη της Ευρωζώνης, όπως λ.χ με την καθιέρωση ενός υπουργού Οικονομικών και δηλώνει:
«Με το να ονομάσουμε τον επικεφαλής της Ευρωζώνης υπουργό Οικονομικών, αλλάζουμε την ετικέτα στο περίβλημα, όχι όμως και το περιεχόμενο, έστω και αν η αρμοδιότητα ασκείται ως κύρια ιδιότητα. Η ιδέα ότι θα πρέπει (ο υπουργός Οικονομικών της ευρωζώνης) να είναι ταυτόχρονα και Επίτροπος για νομισματικά θέματα παραβλέπει την αρχή της διάκρισης των εξουσιών και επομένως δεν θα υλοποιηθεί».
Ένας συγκεκριμένος (ενν. κοινός) προϋπολογισμός για την ευρωζώνη δεν θα έφερνε επίσης κατά τον κ. Βίζερ «τη δημοσιονομική ένωση (Fiscal Union), εφόσον πρόκειται για την υποστήριξη των επενδύσεων και της οικονομικής δραστηριότητας».

Συνεδριάζει το EWG
Προαπαιτούμενα, δόση και ελάφρυνση χρέους θα συζητηθούν στο Euro Working Group, στο πλαίσιο της προετοιμασίας του Εurogroup της 15ης Ιουνίου.
Στις Βρυξέλλες εκτιμούν ότι υπάρχουν περιθώρια βελτιωμένης πρότασης προς την Ελλάδα, ενώ έντονη δραστηριότητα για εξεύρεση κοινού τόπου έχει αναπτύξει τις τελευταίες μέρες ο Γερούν Ντέισελμπλουμ.
Όπως αναφέρει η Ναυτεμπορική, η συνεδρίαση των τεχνοκρατών των χωρών της Ευρωζώνης έχει ενδιαφέρον στον βαθμό που θα καταγραφούν για πρώτη φορά οι θέσεις όλων των εμπλεκόμενων πλευρών μετά το Εurogroup της 22ας Μαΐου, ώστε να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν μετακινήσεις και προς ποια κατεύθυνση.
Αναφορικά με τη συνεδρίαση του ΕWG, θα γίνει ένας έλεγχος της τήρησης των προαπαιτούμενων από ελληνικής πλευράς.
Από εκεί και πέρα, θα συζητηθεί το θέμα της δόσης, δηλαδή ο καθορισμός του ποσού, το οποίο θα περιλαμβάνει και την αποπληρωμή οφειλών του Δημοσίου.
Σε σχέση με το χρέος, οι τεχνοκράτες του ΕWG έχουν εξαντλήσει το θέμα, όλα τα σενάρια έχουν συζητηθεί, αναμένεται να γίνει μια επικαιροποίηση των διάφορων προτάσεων και στη συνέχεια τις επόμενες μέρες θα υπάρξουν προσαρμογές ανάλογα με την πορεία των συζητήσεων που γίνονται σε πολιτικό επίπεδο.

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ