Μενού Κλείσιμο

Όλα έγιναν νομίμως…

Έκτακτη συνεδρίασης ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας και ΦΟΣΔΑ προκάλεσε η έκθεση Επιθεώρησης Ελέγχου

Απάντηση στην έκθεση των επιθεωρητών ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, με την οποία αποδίδονται παρατυπίες σε συμβάσεις ανάθεσης του ΦΟΣΔΑ, έδωσε η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, υποστηρίζοντας πως «όλες έχουν κριθεί νόμιμες από το Ελεγκτικό Συνέδριο»

Απαντήσεις και διευκρινίσεις για τα αποτελέσματα της έκθεσης επιθεώρησης ελέγχου του σώματος επιθεωρητών ελεγκτών Δημόσια Διοίκησης της Γ.Γ για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς, η οποία αποδίδει παρατυπίες σε συμβάσεις που ανέθεσε ο Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) Κεντρικής Μακεδονίας, έδωσε ο πρόεδρος, Μιχάλης Γεράνης.

Στη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης των Εκτελεστικών Επιτροπών της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔ-ΚΜ) και του ΦΟΣΔΑ, παρουσία δημάρχων και πολλών δημοτικών συμβούλων, ο κ. Γεράνης απάντησε για όλα όσα του καταλογίζει το πόρισμα δηλώνοντας πως ««Ο ΦΟΣΔΑ είναι σε όλα νόμιμος. Όλες οι πληρωμές μας είναι νόμιμες και όλες έχουν κριθεί νόμιμες από το Ελεγκτικό Συνέδριο».

Έκανε λόγο για στοχευμένες διαρροές που είχαν σκοπό να τον πλήξουν προσωπικά, και πως δεν υπάρχει κανένας λόγος να μείνουν αναπάντητες. Και αυτό, όπως είπε, επειδή μόνο το Ελεγκτικό Συνέδριο είναι αυτό που μπορεί να εγκρίνει αν είναι σύννομες οι δαπάνες του ΦΟΣΔΑ και όχι το Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης. «Εμείς δεν έχουμε να κρύψουμε τίποτα ούτε να φοβηθούμε κανέναν» υπογράμμισε ο κ. Γεράνης.

Αναφερόμενος στα ευρήματα των ελέγχων επισήμανε ότι «το σύνολο του προκείμενου ελέγχου εντοπίσθηκε επί διαδικασιών οι οποίες έχουν ελεγχθεί από την αρμόδια Υπηρεσία Επιτρόπου του Ελεγκτικού Συνεδρίου μέσω της θεώρησης των σχετικών χρηματικών ενταλμάτων ή ακόμη και από δικαστικούς σχηματισμούς του Ελεγκτικού Συνεδρίου (κλιμάκια προσυμβατικού ελέγχου δαπανών), ώστε η κανονικότητα και νομιμότητα τους βεβαιώνεται αρμοδίως από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του Ελεγκτικού Συνεδρίου».

Όσον αφορά στην εκτίμηση περί παράτυπων διαδικασιών ανάθεσης από το σύνολο των συμβάσεων που έχουν ελεγχθεί σε τέσσερις μόνον περιπτώσεις, ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ διευκρίνισε ότι υπάρχει εσφαλμένη νομική εκτίμηση εκ μέρους του Σώματος Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης. Και αυτό γιατί:

-σε ό,τι αφορά στις προμήθειες καυσίμων το έτος 2014 στις οποίες αναφέρεται το πόρισμα, η σχετική δαπάνη καταβλήθηκε κατόπιν τελεσίδικης δικαστικής απόφασης

-σε ό,τι αφορά στις τρεις αναθέσεις, (για την προβολή ραδιοφωνικών μηνυμάτων με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος και την ανάθεση υπηρεσιών συμβούλου για τον εντοπισμό ελλείψεων ή προβλημάτων στους ΧΥΤΑ), αυτές ελέγχθηκαν για τη νομιμότητα και την κανονικότητα τους, τόσο από την αποκεντρωμένη διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης όσο και από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ διεμήνυσε πάντως ότι «στην περίπτωση που θα προκύψουν ενέργειες από τα Αρμόδια Όργανα Εποπτείας ο Φορέας θα ασκήσει τις έννομες ενέργειες για αίτηση ακυρώσεως ακόμη και στο ΣΤΕ».

«Λογοδοτούμε μόνο στην Αυτοδιοίκηση»

Απευθυνόμενος στους δημάρχους, ο κ Γεράνης δήλωσε πως ο ΦΟΣΔΑ λογοδοτεί μόνο στην αυτοδιοίκηση. «Λογοδοτούμε μόνο στην Τ.Α  και προστατεύουμε το θεσμό. Δεν θέλουμε να υπάρχει καμία σκιά λόγω των δημοσιευμάτων. Θεωρώ ότι ο θεσμός της Τ.Α θωρακίζεται μόνο με αυτόν το τρόπο και όχι με διαρροές» τόνισε και πρόσθεσε πως η διοίκηση του Φορέα δεν έχει κανένα πρόβλημα από κανέναν έλεγχο που διενεργείται. «Πρέπει να βγει η αλήθεια προς τα έξω και σε αυτό έχουμε τη στήριξη ολόκληρης της αυτοδιοικητικής οικογένειας» σχολίασε ο πρόεδρος, ενώ δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι οι ευθύνες που καταλογίζονται στο ΦΟΣΔΑ θα τις αντιμετωπιστούν γιατί δεν υπάρχει τίποτα να κρύψει.

«Η εντύπωση που δημιουργήθηκε απέχει παρασάγγας από την πραγματικότητα»

Στο θέμα τοποθετήθηκε και ο πρόεδρος της ΠΕΔ-ΚΜ Λάζαρος Κυρίζογλου, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, «ότι η εντύπωση που δημιουργήθηκε απέχει παρασάγγας από την πραγματικότητα και ότι οι δικαστικές αποφάσεις έχουν την μεγαλύτερη ισχύ». Ο ίδιος δήλωσε, ακόμη, ικανοποιημένος για το γεγονός ότι από τις 300 και πλέον συμβάσεις ύψους 18 εκατ. ευρώ που ελέγχθηκαν, σημειώνοντας ότι οι ελεγκτές ανακάλυψαν προβλήματα μόνο σε τέσσερις περιπτώσεις ύψους 250.000 ευρώ που και αυτές κρίθηκαν για την κανονικότητά και τη νομιμότητά τους από την ελληνική δικαιοσύνη, την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ