Μενού Κλείσιμο

ΟΗΕ: Εκκενώστε τη Μόρια

Η κατάσταση στη Μόρια έχει φτάσει στο απροχώρητο. Σύμφωνα με τον Guardian, η Υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες ζητεί να απομακρυνθούν άμεσα από τη Μόρια οικογένειες και ασθενείς. Με τουλάχιστον 20.000 ανθρώπους να είναι στοιβαγμένοι στον καταυλισμό οι υπηρεσίες του ΟΗΕ ανησυχούν, καθώς οι συνθήκες διαμονής είναι άθλιες και ο κίνδυνος να εξαπλωθούν ασθένειες είναι κάτι παραπάνω από υπαρκτός.

 

Συνολικά, περισσότεροι από 42.000 άνδρες, γυναίκες και παιδιά βρίσκονται στη Λέσβο, στη Σάμο, στη Χίο, στη Λέρο και στην Κω. Συγκλονιστική είναι η μαρτυρία της Δρ Χάνα Ποσπισίλοβα, που είναι μια από τους εθελοντές γιατρούς στην Λέσβο.

Η εθελόντρια γιατρός, μιλώντας στον Guardian, δήλωσε ότι ανησυχεί, καθώς η αδυναμία τους να θεραπεύσουν βαριά άρρωστους ανθρώπους μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλο κίνδυνο για την δημόσια υγεία. «Είμαι πεπειραμένη γιατρός και έχω δει πολλούς ασθενείς στη ζωή μου αλλά αυτό που είδα εκεί με γονάτισε. Είδα πολλά παιδιά, τα οποία ανησυχώ ότι θα πεθάνουν από ασιτία. Είδα ένα μωρό που μύριζε πολύ άσχημα, καθώς η μητέρα του δεν μπορούσε να πλύνει για εβδομάδες ολόκληρες γιατί υπήρχε μόνο κρύο νερό και φοβόταν ότι θα πεθάνει! Υπάρχουν παιδιά ηλικίας 12 και 15 ετών που ζουν στους ελαιώνες και κυκλοφορούν ξυπόλυτα. Πολλοί έχουν ψώρα και δεν μπορούμε να τους θεραπεύσουμε γιατί δεν υπάρχουν οι απαραίτητες συνθήκες υγιεινής. Τους λέμε να πετάξουν τα ρούχα τους, τα οποία φορούν επί μήνες ολόκληρους αλλά μας λένε ότι είναι τα μοναδικά που έχουν! Εξέταζα 20 ανθρώπους την ημέρα και όλοι τους είχαν μια φρικιαστική ιστορία!». Η γιατρός τονίζει ότι αυτές οι καταστάσεις θα οδηγήσουν σε πανδημία.

Άνθρωποι με σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα να μένουν σε τέντες βρεγμένες από την υγρασία και τις βροχές του χειμώνα. Δεν υπάρχει ζεστό νερό για δείγμα και πρέπει να περιμένουν τρεις ώρες στο κρύο για φαγητό. Όλοι τους είναι υποσιτισμένοι με ματωμένα ούλα.

«Τους δίνουμε αντιβιοτικά αλλά ο βήχας δεν υποχωρεί ούτε και ο πυρετός. Αν διαβάσετε για την ισπανική Γρίπη έτσι ακριβώς ξεκίνησε να εξαπλώνεται και σκότωσε εκατομμύρια ανθρώπους το 1918! Και τότε οι άνθρωποι είχαν μια ιογενή λοίμωξη που έγινε βακτηριακή και τους σκότωσε», σημειώνει η γιατρός.

 

Μεταναστευτικό: Μοιράζονται 9,5 εκατ. ευρώ στους δήμους μετά την επίταξη κτιρίων

Τα χρήματα προκύπτουν από τη χορήγηση 150 ευρώ ανά έτος ανά διαμένοντα στις μονάδες φιλοξενίας

Απόφαση, με την οποία ξεκαθαρίζονται οι διαδικασίες για τη δέσμευση των εκτάσεων, όπου και θα ανεγερθούν οι νέες κλειστές ελεγχόμενες δομές – που ανακοίνωσε τη Δευτέρα η κυβέρνηση – υπέγραψε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, σε συνέχεια της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου.

Επιπλέον, σε συνέχεια της τροπολογίας που ψηφίστηκε στις 3 Φεβρουαρίου, με κοινή απόφαση των υπουργείων Μετανάστευσης και Ασύλου και Οικονομικών, προχωρά η άμεση καταβολή ανταποδοτικών τελών στους δήμους, που επιβαρύνθηκαν με την φιλοξενία μεταναστών εντός των διοικητικών ορίων τους το 2019.

Συγκεκριμένα, εκταμιεύεται άμεσα το ποσό των 9.491.400 ευρώ, το οποίο προκύπτει από τη χορήγηση 150 ευρώ ανά έτος ανά διαμένοντα στις μονάδες φιλοξενίας. Με την νέα νομοθεσία προβλέπεται η ανά τρίμηνο καταβολή ανταποδοτικών τελών στους δήμους για την περίοδο μετά την 1/1/2020.

Να σημειωθεί ότι ο δήμος Κατερίνης, για τους 295 φιλοξενούμενους στην περιοχή του, προβλέπεται να πάρει το ποσό των 44.250 ευρώ

 

Ποια ακίνητα επιτάσσονται

Αξίζει να τονιστεί ότι το υπουργικό συμβούλιο προχώρησε τη Δευτέρα στην έκδοση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που εξουσιοδοτεί το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου να επιτάσσει, για λόγους δημοσίου συμφέροντος, απαραίτητα ακίνητα και εκτάσεις για τη διαχείριση της κρίσης, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η εξαιρετικά επείγουσα ανάγκη αποφυγής της διακινδύνευσης της δημόσιας τάξης και υγείας.

Ακολούθησε υπουργική απόφαση του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη, σύμφωνα με την οποία επιτάσσονται οι ακόλουθες εκτάσεις:

-Τοποθεσία Καράβας, Δήμος Δυτικής Λέσβου.

-Τοποθεσία Κρητικού Λάκος / Ψείρα («17»), Δήμος Χίου.

-Τοποθεσία Ζερβού (παραπλεύρως υπό κατασκευήν δομής), Δήμος Ανατολικής Σάμου.Αντίστοιχες δομές, παραπλεύρως υφιστάμενων δομών, θα δημιουργηθούν και σε Λέρο και Κω, σε εκτάσεις που ανήκουν στο Ελληνικό Δημόσιο, ως ακολούθως:

-Στρατόπεδο Καπετάν Λαζαρή, τοποθεσία Πυλί, Δήμος Κω.

-Τοποθεσία Λέπιδα, Δήμος Λέρου.

Στις ως άνω εκτάσεις θα δημιουργηθούν ελεγχόμενες κλειστές δομές φιλοξενίας αιτούντων άσυλο.

 

Ακύρωσε την συνάντηση με τους δημάρχους ο Μηταράκης

ην αναβολή της συνάντησης την Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου με τον περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου και τους δημάρχους των νησιών ανακοίνωσε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή.

«Δεν αιφνιδιάσαμε κανένα», τόνισε ο κ. Μηταράκης αναφερόμενος στην έκδοση της χθεσινής Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, την οποία χαρακτήρισε ως «ένα μέτρο έκτακτης ανάγκης, καθώς συνέτρεχαν θέματα ασφαλείας για τα νησιά, αλλά και ανάγκη για βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στα κέντρα».

Όπως εξήγησε, «από τον Νοέμβρη είναι ξεκάθαρη η θέση της κυβέρνησης γι’ αυτά τα κέντρα. Το σημείο που επιλέχθηκε στη Χίο στο «17» το έχω παρουσιάσει πριν από ενάμιση μήνα στο δημοτικό συμβούλιο. Στη Μυτιλήνη ήταν δεδομένη η δημιουργία του νέου κέντρου, αυτό που είχε προταθεί από την κυβέρνηση είχε ήδη απορριφθεί.

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.