Μενού Κλείσιμο

Οι θεσμοί έρχονται, τα αγκάθια παραμένουν

Τον Απρίλη στην Αθήνα

Οι θεσμοί έρχονται, τα αγκάθια παραμένουν

Σε 15 ημέρες ξεκινάει η τρίτη μεταμνημονιακή αξιολόγηση. Πριν ακόμη προλάβει να στεγνώσει το μολύβι και να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση, η οποία έχει «κολλήσει» στο νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας, αποφασίστηκε η κάθοδος των θεσμών στην Αθήνα.

Και σαν να μην έφτανε αυτό, η έλευση τους έρχεται μετά και τις δύο αρνητικές εκθέσεις από την Κομισιόν και το ΔΝΤ και την άρνηση του Eurogroup να δώσει το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ.

Έτσι, αποφασίστηκε η νέα κάθοδος των επικεφαλής των δανειστών να πραγματοποιηθεί την 1η Απριλίου για την επίσημη εκκίνηση της τρίτης αξιολόγησης που θα πραγματοποιηθεί λίγες ημέρες πριν από το άτυπο Eurogroup της 5ης Απριλίου που θα συνεδριάσει στο Βουκουρέστι.

Νωρίτερα κάποιοι από τους θεσμούς θα βρεθούν στην Αθήνα, στις 20 Μαρτίου προκειμένου να συμμετάσχουν σε συνέδριο της Κομισιόν και του ΙΟΒΕ, που αφορά στην ένταξη της Ελλάδας στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού εξαμήνου.

Το βασικό «αγκάθι» συνεχίζει να παραμένει το νομοθετικό πλαίσιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας, για την οποία δεν υπάρχει συμφωνία ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους θεσμούς, κάτι που ενδεχομένως να έχει κλείσει μέχρι την έλευση των θεσμών.

Εκτός από τα «κόκκινα» δάνεια στο προσκήνιο παραμένουν οι αποκρατικοποιήσεις των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ καθώς και της Εγνατίας οδού, οι προσλήψεις στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων καθώς και η πορεία αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου παραμένουν στο προσκήνιο.

Σε αυτά αναμένεται να προστεθεί το σύνολο των δεσμεύσεων της χώρας για το πρώτο εξάμηνο του 2019 συμπεριλαμβανομένης της ολοκλήρωσης αποκρατικοποιήσεων όπως αυτές των ΕΛΠΕ και του «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Τι ζητούν οι θεσμοί για την πρώτη κατοικία

Σε έναν αγώνα δρόμου έχει επιδοθεί το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης σε μια προσπάθεια να κλείσει όλες τις εκκρεμότητες των προαπαιτούμενων μέχρι τη συνεδρίαση του EuroWorking Group στις 25 Μαρίου.

Μείζον θέμα το νομοθετικό πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας. Την ώρα που στα Ειρηνοδικεία της χώρας δημοσιεύονται αποφάσεις με γενναία κουρέματα, από την άλλη χιλιάδες δανειολήπτες είναι απροστάτευτοι, καθότι ακόμη δεν έχει ακόμα ξεκαθαρίσει το πλαίσιο για τον διάδοχο του νόμου Κατσέλη.

Παρά τις προσδοκίες της κυβέρνησης για επίτευξη συμφωνίας, κάτι τέτοιο δεν κατέστη δυνατό. Ο λόγος είναι ότι οι θεσμοί εξετάζουν όλες τις παραμέτρους και τις επιπτώσεις του νέου πλαισίου για τις τράπεζες, καθώς και ενδεχόμενες αδυναμίες που θα μπορούσαν να εκμεταλλευτούν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές.

Οι θεσμοί έχουν καταστήσει σαφές από την πλευρά τους ότι ο νόμος δεν πρέπει να δημιουργηθεί προκειμένου να καλύψει μόνο την ανάγκη προστασίας της πρώτης κατοικίας, αλλά να δημιουργήσει τις συνθήκες ώστε οι δανειολήπτες να εξυπηρετούν τα δάνεια τους και ταυτόχρονα να μειωθούν από τα χαρτοφυλάκια των τραπεζών τα «κόκκινα» δάνεια.

Επίσης, οι δανειστές εκτιμούν ότι το νέο πλαίσιο δεν θα πρέπει να έχει ιδιαίτερα υψηλά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, επιμένοντας μάλιστα ότι δεν μπορεί να υπάρξει τελική συμφωνία εάν δεν υποχωρήσει η κυβέρνηση.

«Αγκάθι» στη σύγκλιση των δύο πλευρών αποτελεί και η συμπερίληψη στην προστασία των επιχειρηματικών δανείων που συνδέονται με την πρώτη κατοικία, κάτι που δεν φαίνεται να βρίσκει σύμφωνους τους δανειστές. Οι τεχνοκράτες των θεσμών θεωρούν ότι αυτές οι οφειλές πρέπει να ενταχθούν αποκλειστικά και μόνο στον εξωδικαστικό μηχανισμό και να μην αυξήσουν τον αριθμό των μη εξυπηρετούμενων δανείων τα οποία θα μπορούν να ενταχθούν στη νέα ρύθμιση.

Ταυτόχρονα, οι εταίροι ζητούν να αυστηροποιηθούν οι λεγόμενοι »κόφτες» προκειμένου να μειωθεί ο αριθμός των δανειοληπτών οι οποίοι θα μπορούν να κάνουν χρήση του νόμου.

Σε αυτό το πλαίσιο επιμένουν πέρα των εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων να ενταχθούν και όρια στις καταθέσεις που έχουν οι δανειολήπτες. Αυτό που έχουν εισηγηθεί οι Θεσμοί και φαίνεται πως έχει γίνει αποδεκτό από την κυβέρνηση, είναι οι τραπεζικές καταθέσεις του δανειολήπτη να μην ξεπερνούν το 50% του οφειλόμενου δανείου και η ακίνητη περιουσία του να μην ξεπερνά το διπλάσιο της οφειλής του.

Από την καθημερινή εφημερίδα Πολιτεία (Κατερίνη, Πιερία)

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ