Μενού Κλείσιμο

Οι μαθητές ερευνούν, η κοινωνία ευαισθητοποιείται

Ο Δήμος Κατερίνης στις εκστρατείες Ecomobility και Free Mobility

Tην κοινωνική και περιβαλλοντική διάπλαση των εφήβων και της τοπικής κοινωνίας, μέσα από το μήνυμα: «Οι Μαθητές Ερευνούν, οι Πόλεις Ενημερώνονται, η Κοινωνία Ευαισθητοποιείται» καλλιεργούν και προωθούν οι εκστρατείες: Ecomobility και Free Mobility, τη συνδιοργάνωση των οποίων έχουν αναλάβει 10 Δήμοι της χώρας, μεταξύ των οποίων και ο Δήμος Κατερίνης. Όπως είναι γνωστό, εμπνευστής – διοργανωτής είναι το Ecocity, το οποίο πραγματοποιεί την εκστρατεία για 15η χρονιά.

Ήδη την Παρασκευή, πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Κατερίνης, η πρώτη συνάντηση του αρμόδιου αντιδημάρχου Νίκου Παπαζιώγα με τους υπεύθυνους των σχολικών μονάδων, ενώ συντονίστηκε το πλάνο των επόμενων ενεργειών, σύμφωνα και με τις προτάσεις των σχολείων που λαμβάνουν μέρος. Παράλληλα, νωρίτερα παραχώρησαν συνέντευξη, με την συμμετοχή εκπροσώπου του διοργανωτή – φορέα, στους συντελεστές ενημερωτικής εκπομπής του  Δημοτικού Ραδιοφώνου Κατερίνης.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι, από την περιοχή του Δήμου Κατερίνης, κατά  τη φετινή σχολική περίοδο λαμβάνουν μέρος, οι μαθητές της τρίτης τάξης του Γυμνασίου των Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων «Πλάτων», τα οποία έχουν ήδη διανύσει πορεία 14 ετών συμμετοχής και τιμητικών διακρίσεων στην εκστρατεία Ecomobility, ενώ, για πρώτη χρονιά, συμμετέχουν στην εκστρατεία Free Mobility τα παιδιά του Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. (Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης) Κατερίνης.

Η ταυτότητα των προγραμμάτων

Επίκεντρο των ενεργειών των εκστρατειών συνιστά, η κατανόηση από τους μαθητές των προβλημάτων που προκαλούν στη λειτουργία της πόλης, οι συνθήκες και οι συνήθειες μετακίνησης των πολιτών. Προς την κατεύθυνση αυτή, μέσα από  την ενεργό συμμετοχή τους, επιδιώκουν να ευαισθητοποιήσουν την Τοπική Κοινωνία, σε ό,τι αφορά την ανάγκη ελεύθερης πρόσβασης σε όλα τα κτίρια, στο κέντρο  των  πόλεων και ταυτόχρονα, φιλοδοξούν να συμβάλουν στη βελτίωση  της  ποιότητας  ζωής  των κατοίκων.

Ειδικότερα, οι συγκεκριμένες εκστρατείες αναμένεται να επικοινωνήσουν τα μηνύματα των μαθητών στους πολίτες των 32 πόλεων της χώρας, σχολεία των οποίων λαμβάνουν μέρος στα συγκεκριμένα προγράμματα. Είναι χαρακτηριστικό π.χ., ότι, το πρόγραμμα Free Mobility αναδεικνύει το κορυφαίο κοινωνικό θέμα του εμποδισμού της ελεύθερης προσβασιμότητας στις πόλεις µας, γεγονός, που δυσχεραίνει σχεδόν το 50% του πληθυσμού µας.

Η συμβολή του Δήμου Κατερίνης

O Δήμος Κατερίνης έχει αναλάβει την τοπική ευαισθητοποίηση μέσω προβολής με κάθε θεμιτό μέσο (έντυπα, ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης κ.α.) και διοργάνωσης εκδηλώσεων με προσανατολισμό την αλλαγή συμπεριφορών, αλλά και την αξιοποίηση των προτάσεων τις οποίες θα διατυπώσουν οι μαθητές, σχετικά με τα προβλήματα μετακίνησης. Αποκορύφωμα  θα αποτελέσει  η εκδήλωση, η οποία  θα γίνει για τις παρουσιάσεις των εργασιών των ομάδων μαθητών της περιοχής μας, παρουσία των  εκπροσώπων των Τοπικών Αρχών, Φορέων και Πολιτών. Σε όλους τους συμμετέχοντες μαθητές και καθηγητές θα απονεμηθούν έπαινοι από τους συνδιοργανωτές, ενώ οι εκστρατείες  θα ολοκληρωθούν, µε την Τελετή Απονομής των Βραβείων,  τον Απρίλιο του 2018.

Στο πλαίσιο της συνεργασίας και προώθησης των εκστρατειών και της στήριξης των τοπικών σχολικών μονάδων που συμμετέχουν, ο Δήμος Κατερίνης πρόκειται να υλοποιήσει ειδική ενημερωτική ημερίδα – εκδήλωση,  την Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου 2017 στο Δημαρχείο Κατερίνης, για εκπροσώπους Φορέων, Οργανισμών και Επιχειρήσεων της πόλης.

Πολλαπλά οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες

Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά ο Νίκος Παπαζιώγας: «Είναι ιδιαίτερα σημαντική, η συμμετοχή στα συγκεκριμένα προγράμματα και η συνεργασία των τοπικών φορέων, καθώς μέσω της ενεργοποίησης  των πολιτών σε θέματα αλλαγής συμπεριφοράς μετακίνησης στις πόλεις, θα προκύψουν πολλαπλά οφέλη σε ό, τι αφορά τη  βελτίωση της ποιότητας ζωής και εύρυθμης λειτουργίας των πόλεων.  Επιπλέον, θα αποτελέσει ένα επιπλέον κίνητρο ενεργούς συμμετοχής νέων ανθρώπων της περιοχής μας σε ζητήματα, τα οποία θα μπορούν μελλοντικά, να αξιοποιηθούν από την τοπική κοινωνία».

Η 15η περίοδος της Εκστρατείας Ecomobility τελεί υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων, του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, του Υπουργείου Εσωτερικών και του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Ποιοι συμμετέχουν:

Ειδικά φέτος, έχουν συστρατευθεί και συνεργάζονται το Υπουργείο Υγείας, το Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, το Τμήμα Χημείας Εργαστήριο Ελέγχου Ρύπανσης Περιβάλλοντος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο η Μονάδα Βιώσιμης Κινητικότητας του Εργαστηρίου Γεωγραφίας και Ανάλυσης Χώρου της Σχολής Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών, το Σπουδαστήριο Πολεοδομικών Ερευνών του  Τομέας Πολεοδομίας και Χωροταξίας της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, το  Τμήμα Φυσικής Εργαστήριο Μετεωρολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, το Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών Εργαστήριο Εναλλακτικών Συστημάτων Μετατροπής Ενέργειας και το Παιδαγωγικό Τμήμα Ειδικής Αγωγής Εργαστήριο Ψυχολογίας και Εφαρμογών στην Εκπαίδευση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, το Τμήμα Περιβάλλοντος Εργαστήριο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Αγωγής και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, το Τμήμα Ηλεκτρονικών Μηχανικών του AΕΙ Πειραιά, το Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος Τ.Ε. Εργαστήριο Ατμ. Ρύπανσης & Περιβαλλοντικής Φυσικής του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, το Ινστιτούτο Ερευνών Περιβάλλοντος & Βιώσιμης Ανάπτυξης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το EKETA- Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων Μεταφορών (ΙΜΕΤ), ο Τομέας Κεντρικής Μακεδονίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, το Μεσογειακό Γραφείο Πληροφόρησης για το Περιβάλλον, τον Πολιτισμό και την Αειφόρορο Ανάπτυξη (MIO – ECSDE), η Ένωση Ελλήνων Φυσικών, ο Σύλλογος Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Χημικών Μηχανικών, ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Ν. Μαγνησίας, η Ένωση Πτυχιούχων Περιβαλλοντολόγων Ελλάδας, ο Σύλλογος Φίλων του Σιδηροδρόμου Ελλάδος, το Παρατηρητήριο Πολιτών για την Αειφόρο Ανάπτυξη–CISD, ο Σύλλογος για την προστασία των δικαιωμάτων των πεζών (ΠΕΖΗ), η “Artreeteam”, ο Π.Ε.ΕΚ.Π.Ε. Κεντρικής Μακεδονίας, ο Σύλλογος Ελλήνων Κοινωνιολόγων, ο Βιομιμητισμός Ελλάδος Έρευνα και Καινοτομία, η Ποδηλατική Κοινότητα, η Εταιρεία Προστασίας Σπαστικών (ΟPEN DOOR), η Πανελλήνια Ένωση Αμφιβληστροειδοπαθών, ο Σύλλογος Συνδρόμου DOWN Ελλάδος, το Κέντρο Σκύλοι Οδηγοί Ελλάδος, το Σωματείο Κινητικά Αναπήρων Μαγνησίας «Ιππόκαμπος» και ο Σύνδεσμος Θεραπευτικής Ιππασίας Ελλάδας.

Στοιχεία και πληροφορίες για την Εκστρατεία γενικότερα είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα www.ecomobility.gr, στη σελίδα facebook www.facebook.com/EcomobilityGR.

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ