Μενού Κλείσιμο

Οι Εκκλησιάζουσες λάκισαν !

«Ανώμαλη» και προσβλητική (για κοινό και ΟΡΦΕΟ) η αναιτιολόγητη ματαίωση της παράστασης…

Οργισμένη ανακοίνωση από το Φεστιβάλ Ολύμπου, για το «κρέμασμα» από την Εταιρεία Παραγωγής.

Αναμφίβολα, η παράσταση «Εκλησιάζουσες» (που αν δεν είχαν προκύψει «λόγοι ανωτέρας βίας») θα απολάμβαναν χθες οι φίλοι του Φεστιβάλ Ολύμπου, αποτελεί για την φετινή χρονιά, μια από τις πιο συμπάθείς θεατρικές παραστάσεις του καλοκαιριού. Αναμφίβολα επίσης, στα 47 χρόνια ζωής του Φεστιβάλ Ολύμπου, δεν έχει υπάρξει τέτοιου «είδους ματαίωση» και τόσο ευθεία προσβολή κατά του θεσμού.

Ιδιαίτερα προσβεβλημένος αισθάνεται ο πρόεδρος του ΟΡΦΕΟ Γρηγόρης Παπαχρήστος, αλλά και οι χιλιάδες φίλοι του Φεστιβάλ Ολύμπου, από τον τρόπο που ενήργησε η Εταιρεία Παραγωγής της συγκεκριμένης παράστασης, αφού αποφάσισε να ματαιώσει την παράσταση στο Αρχαίο Θέατρο Δίου, χωρίς να ενημερώσει (εγκαίρως το Φεστιβάλ), το οποίο έμαθε για τις προθέσεις της από… σπόντα!

Με ανακοίνωσή της χθες το πρωί η Εταιρεία Παραγωγής «Κλαυδιανός Ανδρέας» με e-mail στα μέσα ενημέρωσης ανακοίνωνε την ακύρωση της παράστασης «Σας ενημερώνουμε, ότι η προγραμματισμένη για σήμερα (χθες) παράσταση «Εκκλησιάζουσες» που θα πραγματοποιείτο στο αρχαίο θέατρο Δίου, δεν θα παρουσιαστεί για λόγους ανωτέρας βίας.

Έχει ήδη ζητηθεί από το Φεστιβάλ Ολύμπου νέα ημερομηνία για την οποία θα εκδοθεί νέο δελτίο τύπου. Λυπούμαστε πραγματικά.

Ευχαριστούμε όσους έσπευσαν να προμηθευτούν τα εισιτήριά τους και ελπίζουμε σύντομα να παρουσιάσουμε την παράστασή μας στο αρχαίο θέατρο, κάτι που πραγματικά επιθυμούμε.

Όσοι έχετε προμηθευτεί εισιτήρια μέσω των κατά τόπους εκδοτηρίων ή μέσω VIVA GR έχετε τη δυνατότητα άμεσης εξαργύρωσης. Όπως επίσης έχετε τη δυνατότητα να τα κρατήσετε για να χρησιμοποιηθούν στη νέα ημερομηνία της παράστασης», ανέφερε η Εταιρεία, χωρίς να διευκρινίζει τους λόγους «ανωτέρας βίας», όπως ποτέ δεν τους διευκρίνησε και στους υπευθύνους του ΟΡΦΕΟ.

Λίγο αργότερα, ο ΟΡΦΕΟ με ανακοίνωσή του, ενημέρωνε για την ακύρωση της παράστασης, καταγγέλοντας την «αναιτιολόγητη απόφαση» του θεατρικού σχήματος και δηλώνοντας πως «επιφυλάσσεται επί παντός νομίμου δικαιώματος»

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΟΡΦΕΟ, αναφέρει: «Ο Οργανισμός Φεστιβάλ Ολύμπου γνωστοποιεί ότι με μονομερή απόφαση της εταιρείας παραγωγής «ΚΛΑΥΔΙΑΝΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ» ακυρώνεται η προγραμματισμένη για σήμερα Τετάρτη 18-7-2018 στο αρχαίο θέατρο Δίου, θεατρική παράσταση «Εκκλησιάζουσες 2018μ.Χ» σε σκηνοθεσία Αλέξανδρου Ρήγα, στο πλαίσιο του 47ου Φεστιβάλ Ολύμπου.

Ο ΟΡ.ΦΕ.Ο. καταγγέλλει την αναιτιολόγητη απόφαση του παραπάνω θεατρικού σχήματος, απόφαση που προσβάλλει την εγκυρότητα και την αξιοπιστία του θεσμού. Επιφυλάσσεται επί παντός νομίμου δικαιώματος και ζητά την συγγνώμη καθώς και την κατανόηση του κοινού, γνωστοποιώντας παράλληλα την επιστροφή του αντιτίμου των ήδη προπωληθέντων εισιτηρίων από τα αντίστοιχα σημεία της προπώλησης.»

Ρεπορτάζ παρασκηνίου…

Μπορεί να μην είναι η πρώτη φορά που ματαιώνεται ή ακυρώνεται μια παράσταση του Φεστιβάλ Ολύμπου (και σίγουρα δεν είναι και η τελευταία) ωστόσο, είναι πρωτοφανής ο τρόπος με τον πάρθηκε (απο πλευράς παραγωγής) η απόφαση, για την οποία ο ΟΡΦΕΟ ενημερώθηκε από… σπόντα!

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα στελέχη του ΟΡΦΕΟ «άκουσαν» πρώτη φορά για ματαίωση της παράστασης από ραδιοφωνικό παραγωγό, ο οποίος το πληροφορήθηκε από ηθοποιό της παράστασης την Τρίτη το πρωί.

Αμέσως ενημέρωσε τον ΟΡΦΕΟ, τα οποία δήλωσαν άγνοια. Ωστόσο, ο ΟΡΦΕΟ ξεκίνησε σειρά επικοινωνιών με τους υπεύθυνους του θεατρικού σχήματος, όπου τελικά ώρες πριν την έναρξη της παράστασης ενημέρωσαν ότι λόγοι ανωτέρας βίας δεν επιτρέπουν την παρουσία της στο αρχαίο Θέατρο Δίου. Αν και υπήρξε αφόρητη πίεση από τον ΟΦΕΟ, να συγκεκριμενοποιήσει η παραγωγός εταιρεία τους «λόγους ανωτέρας βίας», αυτό δεν έγινε ποτέ, ούτε στον ΟΡΦΕΟ, αλλά ούτε και σε επικοινωνία της «Πολιτείας» μαζί τους. «Εμμένουμε σε όσα αναφέρει η ανακοίνωση» ήταν η δήλωση.

Η όλη συμπεριφορά του συγκεκριμένου θεατρικού σχήματος, όπως ήταν φυσιολογικό εξόργισε τον ΟΡΦΕΟ, καταγγέλλοντας την αναιτιολόγητη απόφαση του θεατρικού σχήματος.

Σε επικοινωνία μας με τον πρόεδρο του ΟΡΦΕΟ, ο κ. Παπαχρήστος δήλωσε, πως αυτήν την υπόθεση δεν θα την αφήσει «να περάσει έτσι» το Φεστιβάλ το οποίο επί 47 χρόνια «λογοδοτεί στο κοινό του» και καλείται πλέον να αντιμετωπίσει μια δύσκολη κατάσταση, για την οποία δεν φέρει ουδεμία ευθύνη.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η παραγωγός εταιρεία της παράστασης «Εκκλησιάζουσες» στην ανακοίνωσή της, προαναγγέλει ότι το έργο θα παρουσιαστεί σε νέα ημερομηνία, κάτι που προφανώς δεν… ισχύει. «Δεν υπάρχει άλλη ημερομηνία» ξεκαθαρίζει ο πρόεδρος του ΟΡΦΕΟ, υπογραμμίζοντας πως ακόμη και αν ήθελε ο ΟΡΦΕΟ να συνεργαστεί ξανά με την συγκεκριμένη εταιρεία («που δεν θέλει πλέον σε καμία περίπτωση», όπως δηλώνει) υπάρχουν ανυπέρβλητα εμπόδια. Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο έδωσε άδεια στο Φεστιβάλ για την φιλοξενία της παράστασης «Εκκλησιάζουσες» μόνο για τη συγκεκριμένη ημερομηνία «και δεν είμαι διατεθειμένος, να ζητήσω νέα άδεια» καταλήγει ο κ. Παπαχρήστος.

Να σημειωθεί, ότι λίγες μέρες πριν οι Εκκλησιάζουσες (από τον συγκεκριμένο θίασο) θα «ανέβαιναν» στην Αλεξάνδρεια, αλλά τελικά και εκεί ακύρωσαν την παρουσία τους, προκαλώντας μια ανάλογη αναστάτωση… Δύο μέρες μετά την Αλεξάνδρεια, θα έκαναν την εμφάνισή τους στο αρχαίο Θέατρο του Δίου, αν δεν… επέλεγαν οι συντελεστές τους τις ακτές τη Κω όπου (αν δεν αναβάλλουν) θα παρουσιαστούν το Σάββατο 21 Ιουλίου.

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ