Μενού Κλείσιμο

OHE: Η θερμοκρασία ρεκόρ που καταγράφηκε στην Αρκτική «ταίριαζε περισσότερο στη Μεσόγειο»

 Η υψηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί ποτέ στην Αρκτική, οι 38 °C, επιβεβαιώθηκαν και επίσημα, κρούοντας τον «κώδωνα του κινδύνου» για την κλιματική αλλαγή στη Γη.

Ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός (WMO) επαλήθευσε την Τρίτη το ρεκόρ, που σημειώθηκε στην πόλη Verkhoyansk της Σιβηρίας στις 20 Ιουνίου πέρυσι.

Η θερμοκρασία ήταν 18 °C υψηλότερη από τη μέση ημερήσια μέγιστη θερμοκρασία της περιοχής για τον Ιούνιο.

Ο WMO, μια υπηρεσία του ΟΗΕ, είπε ότι η υπερβολική ζέστη «ταίριαζε περισσότερο στη Μεσόγειο παρά στην Αρκτική».

Είναι η πρώτη φορά που ο οργανισμός συμπεριέλαβε τον Αρκτικό Κύκλο στο αρχείο με τα δελτία ακραίων καιρικών συνθηκών.

Ο WMO είπε ότι η θερμοκρασία 38 °C μετρήθηκε σε μετεωρολογικό σταθμό κατά τη διάρκεια ενός «εξαιρετικού και παρατεταμένου καύσωνα στη Σιβηρία».

Η υπερβολική ζέστη του περασμένου έτους στην περιοχή συνέβαλε στην εξάπλωση των πυρκαγιών, οι οποίες σάρωσαν τα δάση και τους τυρφώνες της βόρειας Ρωσίας απελευθερώνοντας ποσότητες άνθρακα, που σημείωσαν ρεκόρ.

Αν και είναι σχετικά συνηθισμένο τους καλοκαιρινούς μήνες, οι υψηλές θερμοκρασίες και οι ισχυροί άνεμοι έκαναν τις πυρκαγιές ασυνήθιστα έντονες.

Οι υψηλές θερμοκρασίες σε ολόκληρη τη Σιβηρία οδήγησαν σε «μαζική απώλεια θαλάσσιου πάγου» και έπαιξαν σημαντικό ρόλο το 2020, ως ένα από τα τρία θερμότερα χρόνια που έχουν καταγραφεί, ανέφερε ο WMO.

Πρόσθεσε δε, ότι η επαλήθευση του ρεκόρ της Verkhoyansk ανέδειξε πώς αυξάνονταν οι θερμοκρασίες σε μια, κλιματικά, σημαντική περιοχή του κόσμου.

«Αυτό το νέο ρεκόρ της Αρκτικής είναι ένα μόνο από μια σειρά παρατηρήσεων, που αναφέρθηκαν στο Αρχείο του WMO για τον καιρό και τα ακραία κλιματικά φαινόμενα, που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για το μεταβαλλόμενο κλίμα μας», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του WMO, Πέτρι Ταάλας.

Ο οργανισμός είπε ότι πρόσθεσε τον Αρκτικό Κύκλο στο αρχείο του World Weather and Climate Extremes σε μια νέα κατηγορία για τις υψηλές θερμοκρασίες στην περιοχή.

Σημειώνεται δε, ότι η Αρκτική είναι μια από τις περιοχές με το μεγαλύτερο ποσοστό υπερθέρμανσης στον κόσμο, με περισσότερο από το διπλάσιο του παγκόσμιου μέσου όρου, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο WMO.

Η υπερθέρμανση αυτή στην Αρκτική οδηγεί στην απόψυξη του πέρμαφροστ κάτω από το έδαφος.

Αυτό είναι ανησυχητικό για τους επιστήμονες, επειδή καθώς ξεπαγώνει ο μόνιμος παγετός, απελευθερώνεται διοξείδιο του άνθρακα και μεθάνιο, που είχαν εγκλωβιστεί προηγουμένως κάτω από το έδαφος.

Αυτά τα επιβλαβή αέρια μπορούν να προκαλέσουν περαιτέρω υπερθέρμανση και περαιτέρω απόψυξη του πέρμαφροστ, σε έναν φαύλο κύκλο που είναι γνωστός ως θετική ανάδραση.

Οι υψηλότερες θερμοκρασίες προκαλούν επίσης την ταχύτερη τήξη των πάγων στην Αρκτική, οδηγώντας σε μεγαλύτερη απορροή στον ωκεανό, γεγονός που συμβάλλει στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας.

Υπενθυμίζεται ότι η ανθρώπινη δραστηριότητα είναι αυτή κυρίως που συμβάλλει στην αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας και η κλιματική αλλαγή απειλεί πλέον κάθε πτυχή της ανθρώπινης ζωής.

Αν αφεθούν ανεξέλεγκτες αυτές οι πτυχές, οι άνθρωποι και η φύση θα βιώσουν καταστροφική υπερθέρμανση, με επιδείνωση της ξηρασίας, μεγαλύτερη άνοδο της στάθμης της θάλασσας και μαζική εξαφάνιση των ειδών.

Με πληροφορίες του BBC

Οι ειδήσεις της Πιερίας με ένα κλικ.