Μενού Κλείσιμο

Ο βουλευτής Φώντας Μπαραλιάκος για το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο: «Αξιόπιστο, απλό και ευέλικτο»

Ο βουλευτής Πιερίας ήταν κατηγορηματικός από το βήμα της Βουλής, πως με τον νέο νόμο, δεν θα υπάρξει καμία μείωση των συντάξεων

 

Στη συζήτηση στο Κοινοβούλιο για το νέο Ασφαλιστικό νομοσχέδιο τοποθετήθηκε με ομιλία του ο βουλευτής Πιερίας ΝΔ κ.Φώντας Μπαραλιάκος, χαρακτηρίζοντας το σχέδιο νόμου «..αξιόπιστο, απλό και ευέλικτο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, το οποίο διαπνέεται από φιλελεύθερες αρχές, διαθέτει αναπτυξιακό πρόσημο,… επιλύει παθογένειες δεκαετιών αλλά διορθώνει και όλες εκείνες τις στρεβλώσεις, τις αδικίες και τις απατηλές υποσχέσεις που δημιούργησε ο “νόμος Κατρούγκαλου”».

 

Ο κ. Μπαραλιάκος έκανε λόγο για μεταρρυθμιστική τομή που ανταποκρίνεται στην αδήριτη πραγματικότητα που διαμόρφωσε δυσμενείς όρους για την βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος. Ρητά και κατηγορηματικά διευκρίνισε πως το νέο ασφαλιστικό της Κυβέρνησης της ΝΔ δεν μειώνει καμία σύνταξη αλλά εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχοι θα δουν αυξήσεις στα εκκαθαριστικά τους και σε πολλές περιπτώσεις με αναδρομική ισχύ.

Η νομοθετική μεταρρύθμιση, σύμφωνα με τον βουλευτή Πιερίας, στηρίζεται σε μια αναλογιστική και μια ειδική επιστημονική μελέτη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, οι οποίες θα πιστοποιούν την βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος, την διασφάλιση και την επάρκεια των συντάξεων μέχρι το 2070.

Το σημείο, ωστόσο, που υπογράμμισε κυριότερα ο κ. Μπαραλιάκος στην ομιλία του ήταν η απάντηση που δίνει το σχέδιο νόμου, στο μείζον ερώτημα που απασχολεί σήμερα έναν εργαζόμενο εισερχόμενο στην παραγωγική διαδικασία και προσπαθεί να σχεδιάσει ένα μέλλον με ασφάλεια και με αξιοπρεπείς όρους.

Και η απάντηση είναι χωρίς αστερίσκους πως «..η ασφαλιστική μεταρρύθμιση της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη απαντά θετικά και κατηγορηματικά στο νέο εργαζόμενο, τον νέο αγρότη, τον νέο ελεύθερο επαγγελματία, τον νέο αυτοαπασχολούμενο και τον νέο μισθωτό που έχει ξεκινήσει ή ξεκινά τώρα τον εργασιακό του βίο, ότι εγγυημένα θα λάβει σύνταξη, υψηλότερη μάλιστα των τωρινών συνταξιούχων, όπως ο ίδιος θα έχει επιλέξει να διαμορφώσει ανάλογα με τις εισφορές που ελεύθερα θα καταβάλλει.»

Παράλληλα, με το νέο Ασφαλιστικό Σχέδιο Νόμου θωρακίζονται οι πολύτεκνοι, οι εργαζόμενες μητέρες, οι συντάξεις χηρείας και αναπηρίας ενώ προστατεύονται οι πιλότοι και οι επίλεκτοι του Ελληνικού Στρατού. Η  μετάβαση, δε, του ασφαλιστικού συστήματος στην ψηφιακή εποχή θα κορυφωθεί με την απονομή της ψηφιακής σύνταξης, ελαχιστοποιώντας τον απαραίτητο χρόνο για την ολοκλήρωση των διοικητικών διαδικασιών από το στάδιο της αίτησης έως το στάδιο της έκδοσης συνταξιοδοτικής απόφασης.

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του ο βουλευτής Πιερίας συνεχάρη τον Υπουργό Γιάννη Βρούτση για τη μεθοδικότητα και την αποτελεσματικότητά του στη σύνταξη ενός Νομοσχεδίου, που στεριώνει ως θεμέλιος λίθος την προοπτική των νέων να εργαστούν, να δημιουργήσουν και να προκόψουν στον τόπο τους.

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.