Μενού Κλείσιμο

Ο βουλευτής Φ. Μπαραλιάκος για το Νομοσχέδιο που αφορά τους αγροτικούς συνεταιρισμούς: Μετασχηματίζονται σε εξωστρεφή σχήματα

Επί του Νομοσχεδίου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς τοποθετήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής ο βουλευτής Πιερίας Φώντας Μπαραλιάκος. Ένα Νομοσχέδιο που δύναται να αποτελέσει -κατά τον βουλευτή- εφαλτήριο για το ποιοτικό άλμα του πρωτογενούς τομέα της χώρας, θα επιφέρει μετασχηματισμό των αγροτικών συνεταιρισμών σε σύγχρονες, ανταγωνιστικές, εξωστρεφείς επιχειρήσεις με υψηλή κερδοφορία και θα επιτρέψει τη δημιουργία αγροτικών συνεργατικών σχημάτων, ικανών να προωθήσουν τα προϊόντα τους σε μεγάλες αγορές του εξωτερικού, νιώθοντας ταυτόχρονα μία ασφάλεια μέσα από τη συνεργασία που θα επιτυγχάνουν.

 

Ο κ. Μπαραλιάκος, χαρακτήρισε το Νομοσχέδιο προϊόν του διαρκούς, ζωντανού και καρποφόρου διαλόγου μεταξύ των αγροτών της χώρας και της πολιτικής ηγεσίας, αφού ο αγροτικός κόσμος της Ελλάδας έχει πλέον απέναντί του έναν αξιόπιστο και ειλικρινή συνομιλητή. Επεσήμανε πως οι αγροτικοί συνεταιρισμοί, τα τελευταία χρόνια, απώλεσαν τον πρωταγωνιστικό ρόλο, που τους άρμοζε, αδυνατώντας να ανταποκριθούν στις σύγχρονες γεωργικές απαιτήσεις στον παγκόσμιο αγροτικό χάρτη. Κι αυτή την αδυναμία την εντόπισε και σε αρκετούς αγροτικούς συνεταιρισμούς της Πιερίας που αναζητούν το βηματισμό τους. Το νέο σχέδιο Νόμου, αλλάζει τα δεδομένα καθώς αναβαθμίζει το ρόλο και μεταρρυθμίζει τη λειτουργία των αγροτικών συνεταιριστικών δομών.

Πρώτα απ’ όλα συγκροτείται ένα νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με τίτλο «Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών», η οποία θα αποτελεί την εθνική συντονιστική οργάνωση των Αγροτικών συνεταιρισμών, υπεύθυνη για το πλαίσιο δράσης τους. Το νομοσχέδιο, επιπροσθέτως,  περιορίζει την κρατική παρέμβαση, απλοποιεί και επιταχύνει τη διοικητική διαδικασία ίδρυσης συνεταιρισμών και παρέχει φορολογικά κίνητρα.

Συνεπώς, όπως συμπεραίνει ο βουλευτής Πιερίας, «…ο αγροτικός συνεταιρισμός εξοπλίζεται με όλα τα πλεονεκτήματα μίας επιχειρηματικής μονάδας, χωρίς να λοξοδρομεί από τον σκοπό του, προς όφελος των μελών που τον συναπαρτίζουν (…) Οι προκλήσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι αγρότες μας στο άμεσο μέλλον είναι πολλές και σύνθετες ενόψει της ήδη συντελούμενης κλιματικής αλλαγής. Εφόσον στόχος της αγροτικής οικονομίας μας είναι να παράγει υψηλής ποιότητας προϊόντα με το μικρότερο δυνατό κόστος-ελκυστικά και ανταγωνιστικά έναντι άλλων – οι αγρότες μας πρέπει να εκμεταλλευτούν το βελτιωμένο και αναβαθμισμένο πλαίσιο του παρόντος νομοσχεδίου»

«Το παρόν νομοσχέδιο εξοπλίζει τους Έλληνες αγρότες με ακόμα περισσότερα εργαλεία ώστε να ενταχθούν δυναμικά στο αγροτοεπιχειρηματικό γίγνεσθαι και να αξιοποιήσουν πλήρως τα πλεονεκτήματα της ευλογημένης ελληνικής γης», είπε ο κ. Μπαραλιάκος, ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του.

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.