Μενού Κλείσιμο

Ο θεσμός που ήρθε για να μείνει

ΣΥΝ-ΘΕΣΗ στην Κατερίνη 23 με 25 Νοεμβρίου

Με φιλοδοξία την εδραίωση μιας κοινότητας νέων με ενεργό ρόλο πάνω για ζητήματα που αφορούν την πόλη

Η επικείμενη έναρξη της ΣΥΝ-ΘΕΣΗ είναι γεγονός, αφού για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά οι νέοι της Κατερίνης έχουν την δυνατότητα να γνωρίσουν τις διαδικασίες λήψεως συλλογικών αποφάσεων καθώς και να εξοικειωθούν με τον θεσμό της διαβούλευσης σε τοπικό επίπεδο.

Όλα αυτά, φυσικά, βαίνουν παράλληλα με την γενικότερη κοινωνικοποίηση τους μέσω της επαφής τους με συνομηλίκους τους και της ανταλλαγής ιδεών στα πλαίσια ενός εποικοδομητικού διαλόγου. Οι νέοι της Κατερίνης, από σήμερα και για τρεις ημέρες, έχουν την ευκαιρία να καταθέσουν τις δικές τους προτάσεις, να αντιπαρατεθούν και να συνθέσουν ιδέες για την πόλη, ακολουθώντας τις διαδικασίες που ακολουθεί ένα δημοτικό συμβούλιο. Οι «εργασίες» της Συν-Θεσης θα φιλοξενηθούν στην Αστική Σχολή και στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου στο δημαρχείο Κατερίνης.

Πώς όμως ξεκίνησε η ιδέα για την δημιουργία της ΣΥΝ-ΘΕΣΗ;

Ο Γιώργος Παπαγεωργίου, φοιτητής της Νομικής Σχολής του Α.Π.Θ, απαντώντας σε ορισμένες ερωτήσεις δίνει πληροφορίες σχετικά με την αιτία που οδήγησε στην υλοποίηση και καθιέρωση του θεσμού της ΣΥΝ-ΘΕΣΗ. Αρχικά, αναφορικά με τον τρόπο που ξεκίνησε αυτή η διοργάνωση προσομοίωσης δημοτικού συμβουλίου παραθέτει πως «η εφαρμογή της ιδέας στην πόλη μας, ξεκίνησε ως μια προσπάθεια μεταφοράς σε τοπικό επίπεδο των βιωμάτων και των εμπειριών που είχαμε ζήσει σε αντίστοιχα νεανικά συνέδρια. Στόχος μας ήταν να προσαρμόσουμε την διαδικασία της προσομοίωσης στα τοπικά χαρακτηριστικά παρέχοντας έτσι κίνητρο σε νέους της Κατερίνης να ενεργοποιηθούν παραγωγικά στον τόπο τους». Επιπλέον, εκφράζοντας τους λόγους για τους οποίους ένας νέος θα έπρεπε να δηλώσει συμμετοχή στην προσομοίωση αναφέρει μεταξύ άλλων πως «πέρα από την ανάληψη θεσμικών ρόλων σε τοπικό επίπεδο, οι νέοι αποκτούν πολιτικά ερεθίσματα και ευαισθητοποιούνται για θέματα κοινού ενδιαφέροντος.» Άλλωστε είναι χαρακτηριστικό πως μέσα από αυτή τη διαδικασία ο συμμετέχων «μαθαίνει να συν-θέτει ιδέες όπως υποδηλώνει και ο τίτλος της προσομοίωσης».

Στη συνέχεια, τονίζει πως η ΣΥΝ-ΘΕΣΗ λειτουργώντας ως «αφετηρία», φιλοδοξεί να εδραιώσει μια κοινότητα νέων με ενεργό χαρακτήρα πάνω σε αντίστοιχα ζητήματα. Άλλωστε και μόνο η συμμετοχή σε αυτή την διαδικασία αποτελεί «μια άτυπη πολιτική εκπαίδευση» όπως χαρακτηριστικά αναφέρει.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο οι νέοι αποκτούν έναν δυνατό λόγο και μια ολοκληρωμένη άποψη σχετικά με τα θέματα της δημόσιας ζωής. Φυσικό επακόλουθο, κατά τον κ. Παπαγεωργίου, αποτελεί το «να αρχίζει η πόλη με αυτόν τον τρόπο να αφομοιώνει σιγά-σιγά την ιδέα της ακόμα πιο ανοιχτής και φιλικής προς τους νέους κοινωνίας και οφείλει να καταβάλει μεγαλύτερη προσπάθεια για την επίτευξη του στόχου αυτού.»

Τέλος, σε ερώτηση αναφορικά με το εάν η ΣΥΝ-ΘΕΣΗ επιθυμεί την επίτευξη κάποιου μεγαλύτερου στόχου στο μέλλον, υποστηρίζει πως πρωτεύον μέλημα είναι «η εδραίωση των διαδικασιών για τα επόμενα χρόνια παράλληλα με την ενίσχυση της εκπροσώπησης των μαθητών στο συνέδριο, καθώς και η κοινοποίηση των πορισμάτων της ΣΥΝ-ΘΕΣΗ σε θεσμικούς φορείς αλλά και γενικότερα μέσα στη πόλη.»

Αξίζει ακόμη να αναφερθεί πως αποτελεί ένα μελλοντικό σχεδιασμό «η θεσμοθέτηση στο επίπεδο της Κατερίνης μονιμότερων και περισσότερο συγκροτημένων θεσμών νεανικής διαβούλευσης, όπως τα Δημοτικά Συμβούλια Νέων.»

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ