Μενού Κλείσιμο

Συνέντευξη | Σπύρος Κουλκουδίνας: Ο πολιτικός δεν πρέπει να έχει μόνο «στόμα» αλλά και «αυτιά»!

Στόχος του είναι να τον εμπιστευτούν ακόμη περισσότεροι συμπολίτες του, να του δώσουν τη δύναμη ώστε να τους εκπροσωπήσει με εντιμότητα και συνέπεια. Ο Σπύρος Κουλκουδίνας, ο νεώτερος εκ των υποψηφίων της Νέας Δημοκρατίας στην Πιερία, σε συνέντευξή του στην ΕΠΤΑ, μιλά για το διακύβευμα των εκλογών της 21ης Μαϊου, υπογραμμίζοντας πως ο ίδιος και η παράταξή του, επιλέγει τη σύγκριση και όχι τη σύγκρουση. Οι πολίτες έχουν δύο επιλογές για τη χώρα τους, όπως αναφέρει: ή θα βαδίσουν μπροστά με Νέα Δημοκρατία ή θα γυρίσουν πίσω.

Ερ.: Όλες οι εκλογές είναι κρίσιμες ή αν θέλετε αυτό δηλώνουν πριν από κάθε εκλογική αναμέτρηση όλα τα κόμματα. Οι εκλογές της 21ης Μαΐου γιατί είναι κρίσιμες και ποιο τελικά είναι το διακύβευμα αυτών των εκλογών;

Απ.: Το ερώτημα που καλούμαστε να απαντήσουμε την 21η Μαΐου είναι καθαρό: Βαδίζουμε μπροστά ή γυρίζουμε πίσω; Η χώρα, μετά από πολλές «περιπέτειες» χρειάζεται σταθερότητα, υπευθυνότητα, σοβαρότητα. Χρειάζεται μια κυβέρνηση δυνατή και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να βρεθεί αντιμέτωπη με ακυβερνησία.

Αυτό λοιπόν είναι το διακύβευμα ή αν θέλετε η μεγάλη πρόκληση της εκλογικής κάλπης της 21ης Μαΐου. 

Ερ.: Μετά το 2019, όπου σε μια πολύ σύντομη προεκλογική περίοδο –όντας ο νεώτερος ηλικιακά υποψήφιος- σας εμπιστεύθηκε ένας εντυπωσιακά μεγάλος αριθμός ψηφοφόρων, ποιος είναι ο προσωπικός στόχος σας για αυτές τις εκλογές;

Απ.: Εκείνη η εκλογική αναμέτρηση μου έδωσε πολλά εφόδια. «Περπάτησα» για πρώτη φορά τα παπούτσια του υποψήφιου βουλευτή και αντιλήφθηκα τον αγώνα αλλά και τη σημασία να δίνεις μια μάχη, ακόμη κι αν το αποτέλεσμα πολλές φορές δεν σε δικαιώνει. Είχα στη διάθεσή μου μόλις 16 ημέρες προεκλογικού αγώνα. Ο χρόνος ήταν λίγος αλλά η αγάπη που εισέπραξα τεράστια.

Με οδηγό μου εκείνη την πορεία και την εμπειρία που αποκόμισα, δούλεψα σκληρά όλα αυτά τα χρόνια. Δεν κρύφτηκα πίσω από την ιδιότητα του «πολιτευτή» που εμφανίζεται μόλις οι κάλπες ξεσκονιστούν. Επισκέφθηκα όλη την Πιερία, μίλησα με ανθρώπους, άκουσα προβλήματα και πολλές φορές γκρίνιες. Απέδειξα ότι ο πολιτικός δεν έχει μόνο «στόμα» αλλά και «αυτιά».

Για να απαντήσω και στο δεύτερο σκέλος της ερώτησής σας, ο προσωπικός μου στόχος είναι ένας. Να εκλεγώ. Να με εμπιστευτούν περισσότεροι συμπολίτες μου, να μου δώσουν τη δύναμη και να τους εκπροσωπήσω με εντιμότητα και συνέπεια.

Ερ.: Πολλοί λένε ότι ο Σπύρος ο Κουλκουδίνας, ξεκίνησε την προεκλογική του εκστρατεία την επομένη των εκλογών του 2019. Αυτά τα 4 χρόνια ζήσαμε πολλά, αντιμετωπίσαμε πολλά. Αν κάτι θα κρατούσατε από τις κυβερνητικές επιλογές στην αντιμετώπιση των πολλαπλών κρίσεων που προέκυψαν τι θα ήταν;

Απ.: Τα γρήγορα αντανακλαστικά. Την αμεσότητα με την όποια κάθε μια από αυτές τις κρίσεις αντιμετωπίστηκε. Ποιος φανταζόταν όταν ξεσπούσε η πανδημία ότι η Ελλάδα θα καταφέρει να αντιμετωπίσει αυτή την υγειονομική κρίση με δεδομένα τα δημοσιονομικά και όχι μόνο προβλήματα, με ένα σύστημα υγείας που νοσούσε επί χρόνια, με σοβαρές ελλείψεις   ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού; Ποιος περίμενε ότι η Ελλάδα θα κατάφερνε μέσα σε αυτές τις συνθήκες να στηρίξει εργαζόμενους, ανέργους, επιχειρήσεις, επαγγελματίες, εμπόρους;

Μια κυβέρνηση που κλήθηκε να κυβερνήσει τον Ιούλιο του 2019 και πριν συμπληρωθεί ένας χρόνος βρέθηκε αντιμέτωπη με μια τέτοια συνθήκη.

Κάθε κρίση που αντιμετώπισε αυτή τη κυβέρνηση -και δεν ήταν λίγες-, τη μετέτρεψε σε ευκαιρία.   Παράδειγμα, η πανδημία που μας υποχρέωσε να κάνουμε πιο γρήγορα βήματα στις ηλεκτρονικές συναλλαγές. Εφερε την ψηφιακή άνοιξη στη χώρα μας. Εκατοντάδες συναλλαγές πλέον γίνονται από το κινητό ή τον υπολογιστή μας. Η χώρα έπρεπε να κάνει άλματα σε αυτά τα θέματα, που άλλες ευρωπαϊκές χώρες τα είχαν λύσει εδώ και χρόνια.

Ερ.: Σε σχέση με προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις ποιο είναι το καινούργιο κρίσιμο στοιχείο που πρέπει ο ψηφοφόρος να λάβει υπόψη του; Πλέον η επιλογή είναι ανάμεσα σε δύο κόμματα και δύο αρχηγούς, οι οποίοι κυβέρνησαν…

Απ.: Ευτυχώς οι πολίτες έχουν μνήμη. Εμείς δεν επιλέγουμε τη σύγκρουση, αλλά τη σύγκριση. Θυμούνται όλοι την εφιαλτική τετραετία ΣΥΡΙΖΑ, θυμούνται όλοι τις ουρές των πολιτών στις Τράπεζες για το πενηντάρικο, θυμούνται όλοι τις οπισθοχωρήσεις Τσίπρα σε ευρωπαϊκό και όχι μόνο επίπεδο.

Αυτή η επιλογή δεν αφορά μόνο κόμματα αλλά και δυο πρωθυπουργούς που βρέθηκαν στο τιμόνι της χώρας. Η απάντηση λοιπόν είναι εύκολη.

Η κυβέρνηση που έδωσε πίσω στους Έλληνες την αυτοπεποίθησή τους, την αξιοπρέπειά τους, είναι αυτή της Ν.Δ. Ο πρωθυπουργός που στάθηκε αντάξιος της εμπιστοσύνης των πολιτών και κράτησε γερά το τιμόνι της χώρας είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ερ.: Είστε ένας άνθρωπος που έχει σχέση με τον αθλητισμό και κυρίως με τον ερασιτεχνικό αθλητισμό. Η πρωτοβουλία σας να εξοπλίσετε αθλητικούς συλλόγους και αθλητικές εγκαταστάσεις με απινιδωτές, προβλήθηκε Πανελλαδικά και αξιολογήθηκε θετικά. Σας ενοχλεί, που ενώ ξοδεύονται από παράγοντες ακόμη και του ερασιτεχνικού αθλητισμού πολλά χρήματα, δεν επενδύουμε στα βασικά; Αισθάνεστε, ότι και η πολιτεία διαχρονικά είναι «ελαφρώς αδιάφορη» σ’ αυτά τα ζητήματα;

Απ.: Έχετε ένα δίκιο. Στην Ελλάδα πολλές φορές, αν δεν μας «χτυπήσει» την πόρτα το πρόβλημα όσα χρόνια κι αν το γνωρίζουμε δεν θα κάνουμε τίποτα να το λύσουμε. Θα μπει σε δεύτερη ή τρίτη μοίρα. Το ίδιο συμβαίνει και με το θέμα των απινιδωτών. Χάθηκαν νέοι άνθρωποι στα γήπεδα για να τεθεί υποχρεωτική η χρήση απινιδωτή στα γήπεδα ως απαραίτητος όρος για τη διεξαγωγή αγώνα. Η δική μου καμπάνια ξεκίνησε ένα χρόνο πριν, με αφορμή ένα αντίστοιχο περιστατικό σε γήπεδο της Ευρώπης. Όταν αντιλήφθηκα παρακολουθώντας τον αγώνα ότι δεν θα  είχε σωθεί ο ποδοσφαιριστής αν δεν υπήρχε στο γήπεδο απινιδωτής, σκέφτηκα τι θα γινόταν σε ένα γήπεδο της Πιερίας.  Αυτό για μένα ήταν αρκετό. Ένας επιπλέον λόγος ήταν ότι είναι βαθιά πεποίθησή μου ότι η πολιτική είναι προσφορά. Αν λοιπόν ένας πολιτικός της νέας γενιάς έχει τη θέληση να βάλει το δικό του λιθαράκι και να προσφέρει, οφείλει να το κάνει είτε έχει εκλεγεί είτε όχι, είτε έχει πολιτικό γραφείο είτε όχι.  

Ερ.: Επίσης, λόγω επαγγέλματος, ανήκετε με την ευρύτερη έννοια στον κλάδο υγείας. Η αντιπολίτευση ειδικά στο νομό μας, επικεντρώνει στον τομέα υγείας, ασκώντας κριτική για τη κατάσταση στο Νοσοκομείο μας και τις ελλείψεις που αντιμετωπίζει. Δίκαιη ή άδικη η κριτική;

Απ.: Δίκαιη στο σημείο που αφορά τις ανάγκες προσωπικού στο νοσοκομείο Κατερίνης και τα Κέντρα Υγείας, πολύ άδικη όμως, γιατί είχε την ευκαιρία να τα διορθώσει, και όχι μόνο δεν το έκανε αλλά τώρα κουνά επιδεικτικά το δάχτυλο σε μια κυβέρνηση που ενίσχυσε με δημόσιους πόρους και με αναγκαίο προσωπικό τα νοσοκομεία όλης της χώρας και κράτησε όρθιο ένα σύστημα Υγείας στην περίοδο της υγειονομικής κρίσης. 

Δική μου προτεραιότητα και το λέω σε κάθε ομιλία μου, σε κάθε γωνιά του νομού είναι η στήριξη του νοσοκομείου μας, των κέντρων υγείας και των αγροτικών ιατρείων μας. Ναι χρειαζόμαστε γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό.

Δεν μπορεί ένας νομός που τριπλασιάζει τον πληθυσμό του το καλοκαίρι και έχει ένα  νοσοκομείο «στολίδι» – που με κόπους και πολλές περιπέτειες απόκτησε-, να μην έχει ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που θα καλύψει τις ανάγκες κατοίκων και επισκεπτών.

Ερ.: Η Πιερία ακόμη και στα δύσκολα χρόνια για τη Νέα Δημοκρατία –όπως πχ το 2009- συνέχιζε να είναι «γαλάζια». Πολλοί υποστηρίζουν ότι «θεωρούμαστε δεδομένοι» και για αυτό «δεν γίνεται τίποτα» στο νομό. Τι απαντάτε σε όλους αυτούς που λένε ότι τα 4 χρόνια διακυβέρνησης Μητσοτάκη, δεν έγινε τίποτα για την ανάπτυξη της περιοχής μας;

Απ.: Άστοχα και ακραία και τα δυο σχόλια. Ούτε δεδομένους, μάς θεωρούν, ούτε μπορεί κάποιος να ισχυριστεί ότι δεν έγινε τίποτα. Μπορούμε περισσότερα; Ναι μπορούμε, θα σας απαντήσω.   

Ερ.: Ποιες είναι λοιπόν, οι δικές σας προτεραιότητες για την Πιερία;

Απ.: Ανέφερα τα θέματα των δομών υγείας παραπάνω που βρίσκονται στους κεντρικούς μου στόχους.

Μια ακόμη κεντρική μου προτεραιότητα είναι ο τουρισμός και ειδικότερα, ο θεραπευτικός-ιατρικός τουρισμός. Ως μέλος του Τομέα Υγείας της Ν.Δ. επί σειρά ετών, κατέθεσα την πρότασή μου και τη θέτω αυτό το διάστημα και στην κρίση των πολιτών της Πιερίας. Έχουμε τα κλιματικά, ξενοδοχειακά και γεωγραφικά πλεονεκτήματα να υποστηρίξουμε τον θεραπευτικό, ιατρικό τουρισμό, που θα δώσει στην Πιερία 12μηνη επισκεψιμότητα.

Άλλη  πρόταση στην ίδια λογική και κατεύθυνση:  ορειβατικός τουρισμός, περιπατητικός και γαστρονομικός. Η ευλογία μας να διαθέτουμε βουνό και θάλασσα σε μικρή απόσταση και μάλιστα ένα βουνό εμβληματικό, με ισχυρό brand name είναι η πρώτη ύλη και εκεί πάνω πρέπει να «χτίσουμε.

Στον αγροτικό τομέα: Διαθέτουμε πιστοποιημένα, εξαιρετικής ποιότητας τοπικά αγροτικά προϊόντα. Ένα βήμα παραπάνω χρειάζεται, ένα βήμα εξωστρέφειας και στήριξης της αγροτικής μας παραγωγής. Μύδια, κεράσια, φράουλες, ακτινίδια. Χρειάζεται μέθοδος, προσπάθεια και συνέργειες. Το μόνο που χρειάζονται οι αγρότες μας είναι να τους «ανοίξουμε» δρόμους.

Ερ.: Ανάμεσα στο δίλημμα κυβέρνηση συνεργασίας ΝΔ με άλλο κόμμα ή επαναληπτικές εκλογές με ενισχυμένη αναλογική και αυτοδύναμη κυβέρνηση, η δική σας άποψη;

Απ.: Αυτοδύναμη, ισχυρή κυβέρνηση Ν.Δ. και μια νέα τετραετία ανάπτυξης για την Ελλάδα.

Ερ.: Ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να στείλετε στους Πιεριείς για την επόμενη μέρα;

Απ.: Τους ζητώ να μου δώσουν τη δύναμη να διεκδικήσω με τη δική τους φωνή και να τους κάνω περήφανους για την επιλογή τους!  

Ποιος είναι ο Σπύρος Κουλκουδίνας

Γεννήθηκε τον Σεπτέμβρη του 1985 στην Κατερίνη και το επάγγελμά του είναι Φαρμακοποιός.  Γονείς του ο Ευριπίδης Κουλκουδίνας επίσης φαρμακοποιός, με καταγωγή από τον Κολινδρό και η Βασιλική Κουλκουδίνα, με καταγωγή τη Σεβαστή. Αδερφή του η Μαρία Άννα Κουλκουδίνα, φοιτήτρια. Είναι παντρεμένος με την Αλκμήνη Παπανικολάου, φιλόλογο και έχει αποκτήσει ένα παιδί, τον Ευριπίδη 3 ετών

Αποφοίτησε από το 3ο Λύκειο Κατερίνης πετυχαίνοντας την εισαγωγή του στο Τμήμα Νοσηλευτικής του ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης. Συνέχισε τις σπουδές μου στον τομέα της Φαρμακευτικής τις οποίες ολοκλήρωσε το 2014.

Ασκεί το επάγγελμα του Φαρμακοποιού με ιδιόκτητο φαρμακείο και δραστηριοποιείται επιχειρηματικά στον τομέα του Τουρισμού.

 Από τα φοιτητικά του χρόνια η πολιτική μπαίνει στη ζωή του. Έχει διατελέσει: Πρόεδρος ΔΗΜ.Τ.Ο. Ν.Δ. Κατερίνης, Μέλος Τομέα Τουρισμού Ν.Δ., Μέλος Τομέα Υγείας Ν.Δ., Πρόεδρος Τ.Ο. ΟΝΝΕΔ Κ.Π. Κατερίνης, Πρόεδρος ΤΟ.ΣΥ.Ν. Δήμου Κατερίνης, Αντιπρόσωπος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Πιερίας στον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο

Διαθέτει πιστοποίηση στη Βασική Υποστήριξη Ζωής και Χρήση Αυτόματου Εξωτερικού Απινιδιστή ΑΠΙΙΔIΣΤΗ (BLS/AED)” από τον Ερυθρό Σταυρό -Παράρτημα Κατερίνης και πιστοποίηση στη  Βασική Υποστήριξη Ζωής «Basic Life Support” από το ERC European Resuscitation Council από τη Διασωστική Ομάδα Πιερίας.

Στις εκλογές του 2019 ο  Πρόεδρος της Ν.Δ.  Κυριάκος Μητσοτάκης τον τίμησε με την επιλογή του και εντάχθηκε στο ψηφοδέλτιο της Ν.Δ., όπου 9.054 πολίτες της Πιερίας, του εμπιστεύθηκαν τον σταυρό τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ