Μενού Κλείσιμο

Ο Παγκοσμίου φήμης αστροφυσικός Σταμάτιος Κριμιζής στην Κατερίνη

Η συναρπαστική περιπέτεια εξερεύνησης του διαστήματος

Μια άκρως ενδιαφέρουσα ομιλία από τον Παγκοσμίου Φήμης Αστροφυσικό Σταμάτιο Κριμιζή πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στο κατάμεστο  Πνευματικό Κέντρο Κατερίνης κυρίως από μαθητές διαφόρων σχολείων του Νομού, με θέμα: «Ταξίδι στο Ηλιακό Σύστημα: Πενήντα τέσσερα Χρόνια επί τόπου Εξερεύνησης των Πλανητών».

Η εκδήλωση η οποία είναι  μια συνδιοργάνωση του Εργαστηριακού Κέντρου Φυσικών Επιστημών (ΕΚΦΕ) νομού Πιερίας, του Πλανηταρίου Θεσσαλονίκης (Noesis), της Ένωσης Χημικών Μακεδονίας και του Συνδέσμου Χημικών Βορ. Ελλάδος, έγινε μετά από τρία χρόνια  προσπαθειών και απευθυνόταν κυρίως σε μαθητές Γυμνασίων και των Λυκείων. Εξάλλου οι συγκεκριμένες ομιλίες γίνονται και σε άλλους νομούς της χώρας καθώς η ιστορία και δουλειά του κυρίου Κριμηζή είναι καταξιωμένη σε όλο τον κόσμο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Κριμιζής είναι επικεφαλής ερευνητικών ομάδων σε διάφορες  αποστολές της NASA, όπως των Διαστημικών Αποστολών Voyager, την αποστολή του Cassini-Huygens στον Κρόνο και τον Τιτάνα… αποστολές τις οποίες παρουσίασε στους μαθητές καθηλώνοντας τους με τον απλό και στωικό του λόγο.

Στην προσφώνησή του ο υπεύθυνος του ΕΚΦΕ κ. Νικόλαος Ιωάννου τόνισε ότι « προσωπικότητες όπως ο Σταμάτης Κριμιζής αποδεικνύουν ότι η Ελλάδα είναι παρούσα σε όλες τις μεγάλες επιστημονικές κατακτήσεις» και ότι «με ιδιαίτερο ενδιαφέρον περιμέναμε εδώ και τρία χρόνια την παρουσία του στην πόλη μας».

Παίρνοντας το λόγο ο ομιλητής αναφέρθηκε στη Νέα Όψη του Ηλιακού Συστήματος, σε διάφορες διαστημικές αποστολές, αλλά και σε βασικές αρχές που διέπουν κάθε επιστημονική κατάκτηση. Τόνισε, μάλιστα, ότι ο σύγχρονος άνθρωπος πρέπει να ξεχάσει τον εποικισμό του διαστήματος και να επικεντρωθεί στην προστασία της γης. Στο τελευταίο τμήμα της ομιλίας του απευθύνθηκε ιδιαίτερα στους μαθητές, παρουσιάζοντας τις δικές του αξίες ζωής και απαγγέλλοντας το αγαπημένο του ποίημα «Θερμοπύλες» του Κ. Καβάφη.

Κατά την δίωρη σχεδόν παρουσίαση του, η ησυχία στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου ήταν απόλυτη καθώς οι ακροατές ταξίδεψαν και αυτοί και ένιωσαν λίγο από το μυστήριο του σύμπαντος και των πλανητών.

Οι μαθητές έμαθαν για την εξερεύνηση του Πλούτωνα από το New Horizons ακριβώς 50 χρόνια μετά την πρώτη εικόνα από άλλον πλανήτη, την εκτόξευση τoυ Voyager-1, που τώρα βρίσκεται σε απόσταση πάνω από 21 δισ. χλμ. από τη Γη, μέσα στον Γαλαξία, και επίσης τη ‘‘βουτιά» του Cassini στην ατμόσφαιρα του Κρόνου.  Αυτά είναι λίγα από τα θέματα που παρουσιάστηκαν στην εκδήλωση με τη χρήση βίντεο και σπάνιων φωτογραφιών μέσα από τα εργαστήρια της NASA.

Στο τέλος η παρουσίαση έκλεισε με ένα κοινωνικό μήνυμα από τον καταξιωμένο επιστήμονα προς τα παιδιά που με λίγα λόγια, τους επισήμανε τη σημασία της σκληρής δουλειάς και του ΗΘΟΥΣ που πρέπει διακατέχει κάθε νέο άνθρωπο που θέλει να ασχοληθεί με το συγκεκριμένο επάγγελμα.

Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία μετά το τέλος της εκδήλωσης να  ανταλλάξουν απόψεις με τον κ. Κριμιζη  και να συνομιλήσουν μαζί του

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ