Μενού Κλείσιμο

Ο Όλυμπος δεν είναι «παίξε γέλασε»….

Τρεις επιχειρήσεις διάσωσης στον Όλυμπο μέσα σε τρεις ημέρες και δύο νεκροί ορειβάτες

Μπορεί το Βουνό των Θεών να παραμένει μια μεγάλη «πρόκληση» (και εμπειρία ζωής) για κάθε λάτρη του βουνού και της ορειβασίας, ωστόσο δεν παύει να αποτελεί και ενα δύσκολο εγχείρημα ακόμη και για τους πιο έμπειρους αναβάτες. Η ανάβασή του, ειδικά το χειμώνα δεν πρέπει να θεωρείται ούτε απλή, ούτε υπόθεση για όλους…

Από το περασμένο Σάββατο ώς τη Δευτέρα σε τρεις περιπτώσεις κλήθηκαν διασώστες για να βοηθήσουν ορειβάτες οι οποίοι είχαν ατύχημα στον Όλυμπο. Σε δύο περιπτώσεις, ο απολογισμός ήταν τραγικός και κόστισε τη ζωή ενός 26χρονου φοιτητή (το Σάββατο) και ενός 55χρονου άνδρα (τη Δευτέρα) ο οποίος μάλιστα ήταν και οδηγός βουνού, άρα και, γνώστης των αντιξοοτήτων που μπορεί να συναντήσει κανείς περπατώντας αυτήν την εποχή στον Όλυμπο. Εκτός από τους δύο νεκρούς, υπήρξαν και τέσσερις τραυματίες.

Η τελευταία «μαραθώνια επιχείρηση» ολοκληρώθηκε το πρωί της Τρίτης για την ανάσυρση του 55χρονου ορειβάτη στον Όλυμπο, ο οποίος τραυματίστηκε θανάσιμα όταν γλίστρησε και έπεσε σε χαράδρα. Η επιχείριση για την ανεύρεση και μεταφορά του ίδιου και του 37χρονου φίλου του ξεκίνησε το απόγευμα της Δευτέρας όταν και ειδοποιήθηκαν οι διασώστες. Οι διασώστες κατάφεραν χθες το πρωί τελικά να προσεγγίσουν τη σορό του 55χρονου και να τη μεταφέρουν σε ασφαλές σημείο, όπου ελικόπτερο την παρέλαβε και τη μετέφερε στο Λιτόχωρο και από εκεί με ασθενοφόρο κατέληξε στο νοσοκομείο Κατερίνης.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, ο άτυχος 55χρονος, ο οποίος ήταν οδηγός βουνού, μαζί με τον 37χρονο συνοδειπόρο του βρέθηκαν τη Δευτέρα σε δύσβατο σημείο στην περιοχή «Καλόγερος», από εκεί όπου κάλεσαν σε βοήθεια, μόλις είχαν το ατύχημα

Παρά τις δυσχερείς καιρικές συνθήκες και τον ισχυρό παγετό που επικρατεί αυτήν την εποχή στην περιοχή, διασώστες επιχείρησαν όλο το βράδυ (της Δευτέρας) για να τους σώσουν. Η περιπέτεια για τον 37χρονο είχε αίσιο τέλος, αφού ανασύρθηκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα ελαφρά τραυματισμένος και διεκομίσθη στο νοσοκομείο της Κατερίνης. Ωστόσο, η κατάληξη για τον άτυχο 55χρονο, ήταν τραγική.

Ήταν η τρίτη επιχείρηση διάσωσης στον Όλυμπο μέσα σε τρεις ημέρες. Το Σάββατο σε χαράδρα έπεσε 26χρονος φοιτητής και σκοτώθηκε, ενώ τραυματίστηκε και ο 25χρονος φίλος του. Την Κυριακή ακόμη δύο άνδρες είχαν ατύχημα κινητοποιώντας τον κρατικό μηχανισμό για τη διάσωσή τους.

Τα συνεχή ατυχήματα, ανοίγουν τη συζήτηση για το εάν και από ποιους ο Όλυμπος είναι επισκέψιμος καθόλη τη διάρκεια του έτους. Υπάρχουν ασφαλείς διαδρομές, ακόμη και το χειμώνα, αλλά το γεγονός είναι οτι όλες οι διαδρομές δεν είναι για όλους, όλες τις εποχές.

Σύμφωνα με του παλαιότερους, από τη δεκαετία του 1950, οι άνθρωποι που έχουν χάσει τη ζωή τους, κάνοντας ορειβασία στον Όλυμπο ίσως να ξεπερνούν ακόμη και τους 60

Πάντως ειδική μνεία αξίζει να γίνει στους άνδρες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, της ΕΜΑΚ και της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης οι οποίοι και στις τρεις περιπτώσεις που κλήθηκαν για να βοηθήσουν τα συνολικά έξι άτομα, κατέθεσαν όλες τις δυνάμεις τους, χωρίς να υπολογίζουν κόπωση, αλλά και τους κινδύνους που διέτρεχαν λόγω των δυσμενών συνθηκών που είχαν να αντιμετωπίσουν.

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ