Μενού Κλείσιμο

Ο Καναδάς «παγώνει» την κατοχή όπλων από πολίτες

Η κυβέρνηση του Καναδά θα περάσει νομοσχέδιο που θα «παγώσει» την κατοχή πυροβόλων όπλων, σε εθνική κλίμακα, απαγορεύοντας στους πολίτες να τα αγοράζουν και να τα πωλούν οπουδήποτε στη χώρα.

«Την ημέρα που θα τεθεί σε ισχύ αυτή η νομοθεσία δεν θα είναι πλέον δυνατή η αγορά, η πώληση, η μεταβίβαση ή η εισαγωγή όπλων στον Καναδά», δήλωσε ο πρωθυπουργός Τζάστιν Τρουντό.

Η κυβέρνηση θα απαιτήσει επίσης να τη μόνιμη τροποποίηση των γεμιστήρων των μακρύκαννων όπλων, ώστε να μην μπορούν ποτέ να περιέχουν περισσότερες από πέντε σφαίρες. Παράλληλα θα απαγορεύσει την πώληση και τη μεταφορά γεμιστήρων μεγάλης χωρητικότητας.

«Εκτός από τη χρήση πυροβόλων όπλων για το σπορ της σκοποβολής και το κυνήγι, δεν υπάρχει κανένας λόγος που κάποιος στον Καναδά θα πρέπει να χρειάζεται όπλα στην καθημερινή του ζωή», δήλωσε ο Τρουντό.

Εάν ψηφιστεί, το πάγωμα των όπλων, θα τεθεί σε ισχύ από το φθινόπωρο. Ο υπουργός Δημόσιας Ασφάλειας του Καναδά είχε καταθέσει στο κοινοβούλιο τροποποιήσεις για να διασφαλίσει ότι θα μπορέσει να εφαρμοστεί γρήγορα ο νόμος, ανέφερε ανακοίνωση του υπουργείου.

Η δολοφονία 19 παιδιών και δύο δασκάλων σε ένα δημοτικό σχολείο στο Τέξας των Ηνωμένων Πολιτειών έχει προκαλέσει διεθνή προβληματισμό για την οπλοκατοχή παγκοσμίως.

Ο Καναδάς έχει ήδη σημαντικά αυστηρότερους περιορισμούς για την οπλοκατοχή, συγκριτικά με τις ΗΠΑ. Η νέα νομοθεσία, το νομοσχέδιο C-21, προτείνει επίσης την αφαίρεση των αδειών οπλοφορίας από όσους εμπλέκονται σε πράξεις ενδοοικογενειακής βίας ή εγκληματικής παρενόχλησης, όπως η εμμονική παρακολούθηση ατόμων.

Οι ειδήσεις της Πιερίας με ένα κλικ.