Μενού Κλείσιμο

Νίκος Σύψας: Ανησυχεί η επιστημονική κοινότητα από την «χαλάρωση» – Υπάρχει διασπορά του ιού στα μεγάλα αστικά κέντρα

«Υπάρχει ένας σημαντικός κίνδυνος να έχουμε ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας γιατί δυστυχώς έχει υπάρξει διασπορά του ιού στην κοινότητα», ανέφερε μιλώντας στο OPEN, ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας, κρούοντας προειδοποιητικό καμπανάκι για όλους μας.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, τα ορφανά κρούσματα στα μεγάλα αστικά κέντρα «μας δηλώνουν» ότι υπάρχει διασπορά του ιού. Επομένως, είπε ο κ. Σύψας, αν δεν ληφθούν μέτρα και κυρίως, αν υπάρξει χαλάρωση από το κοινό δυστυχώς θα αντιμετωπίσουμε και αυτόν τον κίνδυνο μέσα στο καλοκαίρι.

Για την εικόνα χαλάρωσης που παρατηρείται από ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας, αλλά και για το αν επαρκούν τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση, όπως η απαγόρευση των πανηγυριών ο κ. Σύψας εκτίμησε πως «τα σημερινά μέτρα έχουν έναν συμβολισμό, καθώς θέλουμε να χτυπήσουμε ένα δυνατό καμπανάκι στους πολίτες, ότι τα πράγματα δεν είναι καλά επιδημιολογικά και λαμβάνουμε αυτά τα πρώτα μέτρα. Δεν θα λάβουμε άλλα, με την προϋπόθεση ότι θα αλλάξει η συμπεριφορά του κοινού», είπε χαρακτηριστικά.

Επιπλέον, προειδοποίησε ότι «εάν η συμπεριφορά του κοινού στα μπαράκια και σε άλλα δημόσια σημεία είναι αυτή που παρατηρείται τώρα, δυστυχώς θα υπάρξουν και νέα μέτρα. Αυτά μπορεί να είναι το περαιτέρω κλείσιμο των μπαρ και των μαγαζιών στην εστίαση ή οπουδήποτε αλλού μπορεί να υπάρξει υπερμετάδοση».

«Η κατάσταση στα βόρεια σύνορά μας δεν είναι καλή» παραδέχθηκε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, αφού όπως είπε, υπάρχει μια γενικότερη επέκταση της επιδημίας και πλέον έχουμε εκατοντάδες εισερχόμενα κρούσματα. Η επιστημονική κοινότητα ανησυχεί πολύ και ήδη λαμβάνονται πρόσθετα μέτρα στα βόρεια σύνορα, τα οποία παρακολουθούμε καθημερινά, συμπλήρωσε, σημειώνοντας με νόημα πως αν τα μέτρα δεν αποδώσουν όπως θέλουμε, μην έχετε καμία αμφιβολία ότι κάποια στιγμή θα κλείσουν εντελώς τα βόρεια σύνορα.

«Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι το κύριο μέτρο αποφυγής της επιδημίας είναι η απόσταση» απάντησε ο κ. Σύψας, όταν ρωτήθηκε για την «αντίφαση» από τη μια να αυξάνονται τα κρούσματα και από την άλλη να καταργείται η υποχρέωση να φορά ο κόσμος μάσκα στα εμπορικά κέντρα ή και να αυξάνεται ο αριθμός ατόμων ανά τραπέζι. «Το να φοράμε μάσκα και να πλησιάζουμε τους άλλους δεν βοηθά πάρα πολύ. Θέλουμε να βοηθήσουμε τους πολίτες να συνειδητοποιήσουν την απόσταση που θα πρέπει να κρατάνε μεταξύ τους», είπε χαρακτηριστικά ο καθηγητής μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN 

Αν θέλετε να λαμβάνετε εγκαίρως τις ειδήσεις πατήστε εδώ

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ