Μενού Κλείσιμο

Νέα σύσκεψη του Σ.Ο. Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Πιερίας – Σε επιχειρησιακή ετοιμότητα

«Σε αποδεδειγμένη ετοιμότητα η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας για την αντιμετώπιση των κινδύνων από την εκδήλωση ακραίων καιρικών φαινομένων κατά τη διάρκεια του χειμώνα», διαβεβαιώνει η αντιπεριφερειάρχης Σοφία Μαυρίδου

Σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (Σ.Ο.Π.Π.) Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας με θέμα το σχεδιασμό και τις δράσεις Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων,  χιονοπτώσεων και παγετού, πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας.

Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία της Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας, κ. Σοφίας Μαυρίδου, συμμετείχαν ο Περιφερειακός Σύμβουλος της ΠΕ Πιερίας σε θέματα Πολιτικής Προστασίας, εκπρόσωπος της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης, ο Προϊστάμενος της Αυτοτελούς Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ο εκπρόσωπος της XXIV ΤΘΤ, ο εκπρόσωπος της Αστυνομικής Διεύθυνσης Πιερίας,  ο Υποδιοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Πιερίας, ο Διοικητής του Δ’ Λιμενικού Τμήματος Πλαταμώνα, εκπρόσωποι των θεσμικά εμπλεκόμενων φορέων (ΕΚΑΒ – τομέας Πιερίας, Διεύθυνση Δασών Πιερίας, Εφορεία Αρχαιοτήτων Πιερίας, Διευθύνσεις Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Ν. Πιερίας, Ένωση Ενοικιαζομένων Δωματίων Πιερίας, Ημαθίας, Πέλλας)  και  της τοπικής αυτοδιοίκησης (Δήμαρχος και ο εντεταλμένος σύμβουλος σε θέματα πολιτικής προστασίας του Δήμου Δίου – Ολύμπου, Αντιδήμαρχοι με αρμοδιότητα θέματα Πολιτικής Προστασίας από το Δήμο Κατερίνης και Πύδνας – Κολινδρού), υπηρεσιακοί παράγοντες από την Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας (Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας, Υποδιεύθυνση Τεχνικών Έργων), εκπρόσωποι εθελοντικών οργανώσεων & συλλόγων της Πιερίας (Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών Πιερίας, Διασωστική Ομάδα Πιερίας, Σύλλογος Ραδιοερασιτεχνών Πιερίας).

Στην εναρκτήρια ομιλία της, η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας και Πρόεδρος του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας, τόνισε την άμεση και αποτελεσματική ενέργεια της ΠΕ Πιερίας, για την αντιμετώπιση των ζημιών που προκλήθηκαν από την πρόσφατη θεομηνία που έπληξε την Πιερία, με την κωδική ονομασία «ΓΗΡΥΟΝΗΣ», με την απόφαση για διάθεση μέσων και πόρων για την αποκατάσταση των ζημιών.

Επίσης, αναφέρθηκε στις ενέργειες που έγιναν για την επικαιροποίηση της χρονικής διάρκειας της κήρυξης της Πιερίας, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας, καθώς και σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για την έναρξη της διαδικασίας αποζημίωσης των επιχειρήσεων από την πρόσφατη θεομηνία.

Οι παριστάμενοι  εξέτασαν και αποφάσισαν μέτρα που πρέπει να ληφθούν από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς τόσο σε επίπεδο πρόληψης όσο και αντιμετώπισης και διαχείρισης συνεπειών από την εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων,  χιονοπτώσεων και παγετού.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης επισημάνθηκαν όλα τα ζητήματα που σχετίζονται με την επιχειρησιακή ετοιμότητα των υπηρεσιών, όσον αφορά στην προμήθεια υλικών, στην επάρκεια τόσο του προσωπικού όσο και των μηχανημάτων αλλά και στις ενέργειες του κάθε φορέα στη ζώνη δικαιοδοσίας του.

Αγαστή συνεργασία, ετοιμότητα και επαγρύπνηση από όλους τους αρμόδιους φορείς ζήτησε η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας. «Στόχος της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας είναι η εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών της σε δύσκολες συνθήκες για να μην τεθούν σε κίνδυνο η ασφάλεια και οι περιουσίες των πολιτών» τόνισε η Σοφία Μαυρίδου.

Οι παριστάμενοι υπογράμμισαν τα θέματα της ενημέρωσης και της ετοιμότητας των εμπλεκόμενων φορέων, για την καλύτερη αντιμετώπιση των συχνών, έντονων καιρικών φαινομένων, λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Για το θέμα των χιονοπτώσεων / παγετού συζητήθηκε κυρίως ο προγραμματισμός της έγκαιρης προμήθειας αντιπαγετικού άλατος από τους Δήμους, αφού η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας έχει ικανή ποσότητα που θα χρησιμοποιήσει -εφόσον χρειαστεί- στο οδικό δίκτυο, όπου έχει την αρμοδιότητα αποχιονισμού.

Παράλληλα, ζήτησαν τη συνεργασία όλων των αρμόδιων φορέων πάντα με γνώμονα την προστασία του πολίτη και απηύθυναν έκκληση στους πολίτες πριν ταξιδέψουν να φροντίζουν να ενημερώνονται για τα καιρικά φαινόμενα, να εφοδιάζονται με αντιολισθητικές αλυσίδες και να σέβονται τις εντολές των αρχών.

Κατά τη συνεδρίαση, έγινε εκ νέου η αποσαφήνιση των αρμοδιοτήτων που εκχωρήθηκαν στους Δήμους και τις Περιφέρειες με την τροποποίηση του «Καλλικράτη», με την εφαρμογή της εγκυκλίου της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών από πλημμύρες. Τονίστηκε η ανάγκη επισήμανσης επικίνδυνων σημείων π.χ. διασταύρωση δρόμων με χειμάρρους χωρίς γέφυρα – ιρλανδικές διαβάσεις, για την έγκαιρη λήψη προληπτικών μέτρων π.χ. αυξημένη επιτήρηση ακόμη και διακοπή της κυκλοφορίας.

Ευχές για ομαλή χειμερινή περίοδο, συστάσεις για συνεργασία – συντονισμό των αρμόδιων φορέων, τήρηση των οδηγιών των αρχών (αστυνομία, πυροσβεστική κ.α.) από τους πολίτες καθώς και προτάσεις για προληπτικά μέτρα αλλά και δράσεις αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους εξέφρασαν όλοι οι παρευρισκόμενοι φορείς.

 

 

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ