Μενού Κλείσιμο

Να κάνει Χριστούγεννα στη Θεσσαλονίκη

 Ομόφωνο και ομόθυμο αίτημα και των 38 δημάρχων της Κ. Μακεδονίας, για το θωρηκτό «Αβέρωφ»

«Αναγκαία η παραμονή του πλοίου στη Θεσσαλονίκη έως και την περίοδο των Χριστουγέννων», τονίζουν σε επιστολή τους οι δήμαρχοι Κεντρικής Μακεδονίας

Την ανάγκη να παραταθεί η παραμονή του θωρηκτού «Γ.Αβέρωφ» στην Θεσσαλονίκη έως και την περίοδο των Χριστουγέννων θα σηματοδοτήσει η επίσκεψη πολυμελούς αντιπροσωπείας δημάρχων της Κεντρικής Μακεδονίας στο ιστορικό πλωτό μουσείο του Πολεμικού Ναυτικού.

Δήμαρχοι της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας, πραγματοποίησαν επίσκεψη στο θωρηκτό, όπου ξεναγήθηκαν στη ναυαρχίδα-θρύλο, από τον αρχιπλοίαρχο Σωτήρη Χαραλαμπόπουλο Π.Ν.. Η επίσκεψη ήρθε ως συνέχεια της ομόφωνης και ομόθυμης επιστολής όλων και των 38 δημάρχων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, η οποία εστάλη στην πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας.
Η επιστολή εστάλη προς τον πρόεδρο της Δημοκρατίας κ.Προκόπη Παυλόπουλο, τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τους αρχηγούς των κομμάτων, τον υπ. Εθνικής Άμυνας Π.Καμμένο, τον αρχηγό του ΓΕΝ και τους βουλευτές των κομμάτων στην Π.Κ.Μ. Με αυτήν ζητούν να ασκηθούν παρεμβάσεις και να αναληφθούν πρωτοβουλίες για την παράταση του «Γ.Αβέρωφ» στην Θεσσαλονίκη έως και την περίοδο των Χριστουγέννων, ώστε να καλυφθεί το έντονα αυξημένο ενδιαφέρον εκατοντάδων σχολείων και δεκάδων χιλιάδων πολιτών από όλη τη Βόρεια Ελλάδα που θέλουν να ξεναγηθούν στο ιερό κειμήλιο «των νικηφόρων αγώνων του έθνους για ελευθερία και ανεξαρτησία», όπως αναφέρουν.
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργού Εθνικής Άμυνας Π. Καμμένου, που έγινε κατά τον εορτασμό της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940, το πλωτό μουσείο «της ιστορίας και της διδαχής», όπως χαρακτηρίζεται, θα παραμείνει στην πόλη μας έως τις 21 Νοεμβρίου. Ωστόσο, το διάστημα των δέκα επιπλέον ημερών κρίνεται ανεπαρκές για να καλυφθεί το ενδιαφέρον μαθητών και πολιτών που θέλουν να επισκεφθούν την ιστορική ναυαρχίδα και να ξεναγηθούν στα ιστορικά κειμήλια των εθνικών αγώνων.

Η επιστολή
Η παρέμβαση των δημάρχων προέκυψε έπειτα από πρωτοβουλία που ανέλαβε ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης αμέσως μετά την επίσκεψη-ξενάγηση πολυμελούς αντιπροσωπείας του δήμου Νεάπολης-Συκεών στο ιστορικό πλοίο, η οποία ξενάγηση έγινε από τον αρχιπλοίαρχο Σωτήρη Χαραλαμπόπουλο π.ν. σε κλίμα συγκίνησης.
Στην επιστολή υπογραμμίζεται «το πολύ μεγάλο ενδιαφέρον που έχει επιδείξει έως σήμερα το κοινό και ιδιαίτερα τα σχολεία της Βόρειας Ελλάδας να επισκεφθούν το Πλωτό Ναυτικό Μουσείο Θωρηκτό ‘‘Γ. Αβέρωφ’’ στη Θεσσαλονίκη».
Οι υπογράφοντες χαρακτηρίζουν «επιτακτική» την ανάγκη παραμονής του συμβόλου του Πολεμικού μας Ναυτικού στη Θεσσαλονίκη για μία περίοδο τουλάχιστον έως τα Χριστούγεννα, καθώς -όπως αναφέρουν- «η παράταση αυτή θα δώσει τη δυνατότητα σε όσο δυνατόν μεγαλύτερο αριθμό συμπολιτών μας από τους δήμους της Κεντρικής Μακεδονίας, τους οποίους εκπροσωπούμε, να επισκεφθούν το πλοίο-ζωντανό θρύλο, να γνωρίσουν το ένδοξο παρελθόν του και μέσα από την ιστορία του να αναγεννηθούν». «Χιλιάδες ακόμα πολίτες, και κυρίως οι μαθητές, θα γίνουν κοινωνοί ενός σημαντικού κομματιού της ελληνικής ιστορίας από αυτό το κειμήλιο του ελληνισμού που έχει τόσα να διδάξει στη νέα γενιά», σημειώνουν χαρακτηριστικά.
Την επιστολή, εκτός του δημάρχου Νεάπολης-Συκεών Σίμου Δανιηλίδη συνυπογράφουν οι δήμαρχοι Γιάννης Μπουτάρης (Θεσσαλονίκης), Λ. Κυρίζογλου (Αμπελόκηπων-Μενεμένης, πρόεδρος ΠΕΔ-Κ.Μ.) Κ. Βοργιαζίδης (Βέροιας), Κλ. Κοτσακιαχίδης (Ηράκλειας Σερρών), Ι. Τσουκνιδάς (Χαλκηδόνος), Χ. Γκουντενούδης (Παιονίας Κιλκίς), Π. Γκυρίνης (Αλεξάνδρειας Ημαθίας), Θ.Παπαδόπουλος (Θέρμης), Π. Σούλας (Κορδελιού-Ευόσμου), Σαβ. Χιονίδης (Κατερίνης), Δ. Δεμουρτζίδης (Παύλου Μελά), Γρ.Στάμκος (Πέλλας), Γ. Καραγιάννης (Λαγκαδά), Γ.Τζίτζιος (Σιθωνίας Χαλκιδικής), Δ.Μπίνος (Αλμωπίας Πέλλας), Ευάγ. Λαγδάρης (Πύδνας-Κολινδρού Πιερίας), Γ. Μαυρομάτης (Θερμαϊκού), Αστ. Ζωγράφος (Πολυγύρου Χαλκιδικής), Ανδρ.Δαϊρετζης (Ν. Ζίχνης Σερρών), Π.Αγγελίδης (Σερρών), Δ. Γιάννου (Έδεσσας), Δ. Νότας (Εμμ. Παππά Σερρών), Γ. Ζουμπάς (Αριστοτέλη Χαλκιδικής), Φωτ. Δομουχτσίδης (Σιντικής Χαλκιδικής), Ιγν. Καϊτεζίδης (Πυλαίας-Χορτιάτη), Κ. Δημόπουλος (Δίου-Ολύμπου Πιερίας) Δ. Σισμανίδης (Κιλκίς), Αγν. Δουβίτσα (Βισαλτίας Σερρών), Θ. Μπακογλίδης (Καλαμαριάς), Κ. Μελίτος (Αμφίπολης Σερρών), Δ. Λιαμάς (Βόλβης), Β. Κυρίτσης (Κασσάνδρας Χαλκιδικής), Κ. Ιγνατιάδου (Σκύδρας Πέλλας), Ν. Κουτσογιάννης (Ηρωικής Πόλης Νάουσας), Εμ. Καρράς (Ν. Προποντίδας Χαλκιδικής), Ευθ. Φωτόπουλος (Δέλτα), Αστ. Γαβότσης (Ωραιοκάστρου).
Επίσης, την επιστολή υπογράφουν τα μέλη του Δ.Σ. της ΠΕΔ-ΚΜ και δημοτικοί σύμβουλοι Μ.Ξανθόπουλος (Γ.Γ. ΠΕΔ-ΚΜ), Ν. Στεργίου (δ.σ. Σερρών), Απ. Αντωνούδης (δ.σ. Πυλαίας-Χορτιάτη), Στ. Λαφαζανίδης (δ.σ. Κορδελιού-Ευόσμου), Χρ. Παπαστεργίου (δ.σ. Θεσσαλονίκης), Δ. Πασόης (μέλος Δ.Σ. ΠΕΔ-ΚΜ), Χρ. Ζησάκος (δ.σ. Νεάπολης-Συκεών).

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ