Μενού Κλείσιμο

Να ενταχθούν στην εξωδικαστική ρύθμιση

Πρόταση βουλευτών για τη ρύθμιση χρεών και επιχειρήσεων που έχουν διακόψει τις εργασίες τους

Τη δημιουργία μηχανισμού εξωδικαστικής ρύθμισης των χρεών ελευθέρων επαγγελματιών και επιχειρήσεων, οι οποίοι έχουν προχωρήσει σε διακοπή των εργασιών τους, ζητούν με ερώτησή τους προς τους Υπουργούς Οικονομίας και Εργασίας 26 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ των οποίων και οι τρεις βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ Πιερίας, Μπέττυ Σκούφα, Χάρης Τζαμακλής και Αστέριος Καστόρης.

Στο κείμενο της ερώτησής τους, οι βουλευτές του συγκυβερνώντος κόμματος, αναφέρουν: «Ο Νόμος 4469/2017 (ΦΕΚ Α’ 62/03.05.2017) ψηφίστηκε προκειμένου να δώσει τη δυνατότητα εξωδικαστικής ρύθμισης σε έως 120 δόσεις για οφειλές ελευθέρων επαγγελματιών και επιχειρήσεων, οι οποίοι έχουν δημιουργήσει οφειλές προς πιστωτές και προς το Δημόσιο. Σκοπός της συγκεκριμένης νομοθετικής πρωτοβουλίας ήταν η εξασφάλιση της βιωσιμότητας των ενεργών ελευθέρων επαγγελματιών και των επιχειρήσεων που παραμένουν σε λειτουργία ή αποφασίσουν να επαναλειτουργήσουν. Εν συνεχεία, με βάση το συγκεκριμένο Νόμο, εκδόθηκαν οι υπ’ αριθμ. οικ. 62134/4100/2017 του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, καθώς και η ΠΟΛ. 1223/2013 του Υπουργείου Οικονομικών, εξειδικεύοντας τα κριτήρια και τη διαδικασία ένταξης στο μηχανισμό των 120 δόσεων, για όσους έχουν οφειλές προς την εφορία και τους ασφαλιστικούς φορείς. Η εν λόγω νομοθετική πρωτοβουλία θα αποδειχθεί σωτήρια για τη διευκόλυνση ελευθέρων επαγγελματιών και επιχειρήσεων, οι οποίοι τα τελευταία χρόνια δυσκολεύονται πραγματικά να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Ωστόσο, υπάρχει ήδη μία μεγάλη κατηγορία επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών, οι οποίοι έχουν δημιουργήσει μεγάλες ή και μικρότερες οφειλές προς το Δημόσιο, αλλά έχουν προβεί σε διακοπή των εργασιών τους και δεν δύνανται να πραγματοποιήσουν και πάλι έναρξη εργασιών. Αυτοί οι επαγγελματίες παραμένουν εγκλωβισμένοι, αδυνατώντας να εξοφλήσουν τις οφειλές τους και συχνά, αδυνατώντας να συμπληρώσουν τα συντάξιμα χρόνια τους και τελικώς να λάβουν σύνταξη»

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καταλήγοντας, ρωτούν τους αρμόδιους υπουργούς αν προτίθενται να λάβουν πρωτοβουλία προκειμένου να υπάρξει εξωδικαστική ρύθμιση –έστω και περιορισμένων σε αριθμό- δόσεων για τα χρέη προς εφορία και ΕΦΚΑ των ελευθέρων επαγγελματιών και επιχειρήσεων, οι οποίοι έχουν ήδη προβεί σε διακοπή των εργασιών τους.

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ