Μενού Κλείσιμο

Να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη στους αγροτικούς συνεταιρισμούς

Επίσκεψη του βουλευτή Στέργιου Καστόρη στον αγροτικό συνεταιρισμό του Κάτω Αγιάννη

Σύντομα θα υπάρξει νομοθετική πρωτοβουλία για τη διευθέτηση των χρεών των αγροτικών συνεταιρισμών διαβεβαίωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ

 

Το πρόβλημα των χρεών παρελθόντων ετών που βαραίνουν τους αγροτικούς συνεταιρισμούς και λειτουργούν ως τροχοπέδη στην ανάπτυξή τους, αναδείχθηκε κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του βουλευτή Πιερίας του ΣΥΡΙΖΑ Στέργιου Καστόρη στις εγκαταστάσεις του συνεταιρισμού του Κάτω Αγιάννη.

Ο βουλευτής ξεναγήθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας  από την πρόεδρο και μέλη της διοίκησης του συνεταιρισμού στους ψυκτικούς θαλάμους και τους χώρους διαλογής και συσκευασίας που διαθέτουν για την εξυπηρέτηση των παραγωγών ροδάκινων, ελιάς, ακτινίδιων και άλλων αγροτικών προϊόντων, διαπιστώνοντας τον κίνδυνο απαξίωσης αυτής της σημαντικής υποδομής.

Κατά τη διάρκεια της μακράς συζήτησης που είχε με τα μέλη της διοίκησης, ενημερώθηκε για το χρέος που είχε δημιουργηθεί στον συνεταιρισμό από προηγούμενη διοίκηση το 2010 και βεβαιώθηκε το 2017, με αποτέλεσμα να μη μπορεί να μπει σε διακανονισμό, καθώς οι 120 δόσεις αφορούν χρέη βεβαιωμένα μέχρι το 2016.

Ο βουλευτής αναφέρθηκε στις σοβαρές και επίμονες προσπάθειες που ξεκίνησε από την πρώτη στιγμή η κυβέρνηση προκειμένου να ξεκαθαριστεί και να εξυγιανθεί τον τοπίο των αγροτικών συνεταιρισμών, έτσι ώστε να μπουν σε τροχιά διαφάνειας και συμμετοχικής, δημοκρατικής διαδικασίας και να συμβάλλουν, από θέση ισχύος, στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

Τους διαβεβαίωσε ότι σύντομα θα υπάρξει νομοθετική πρωτοβουλία για τη διευθέτηση των χρεών που είχαν δημιουργηθεί τα προηγούμενα χρόνια, τονίζοντας τη σημασία που δίνει η κυβέρνηση στη διατήρηση των παλιών και στη συγκρότηση νέων, βιώσιμων και ανταγωνιστικών, συνεργατικών σχημάτων των αγροτών.

«Ανάπτυξη και παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας», ανέφερε ο κ. Καστόρης, «δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα κι αυτή η στήριξη δεν αφορά απλά την επιβίωση του αγρότη, αλλά τη διασφάλιση της αξιοπρεπούς διαβίωσής του και την παραγωγή ποιοτικών αγροτικών προϊόντων για τον καταναλωτή, μέσω συνεργατικών και δικτυωμένων με όλο τον κύκλο διακίνησης και εμπορίας, σχημάτων.»

Η συνάντηση έκλεισε με την κοινή διαπίστωση πως πρέπει να γίνει ό,τι είναι δυνατόν για να ανακτηθεί και πάλι η χαμένη εμπιστοσύνη των παραγωγών στους συνεταιρισμούς και να αποτελέσουν τα κυρίαρχα εργαλεία για την αναζωογόνηση της υπαίθρου.

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ