Μενού Κλείσιμο

Μύθοι και αλήθειες για αλκοόλ και τσιγάρο

Η «Άτρακτος» στο Γυμνάσιο Κορινού

Στο πλαίσιο της δράσης «Αλκοόλ και Τσιγάρο: μύθοι και αλήθειες» από το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Ν. Πιερίας «Άτρακτος», διοργανώθηκε την Τρίτη, εκδήλωση στο Γυμνάσιο Κορινού την οποία παρακολούθησαν μαθητές της Β΄ τάξης.

Το πρόγραμμα εφαρμόστηκε με τη μορφή μίας συνάντησης διάρκειας δύο διδακτικών ωρών σε τρείς ομάδες των 11 μαθητών της Β’ Γυμνασίου, οι οποίες λειτουργούσαν ταυτόχρονα. Ο χαρακτήρας των συναντήσεων ήταν βιωματικός καθώς οι μαθητές κλήθηκαν από τους συντονιστές των ομάδων να καθίσουν σε κυκλική διάταξη και να συμμετέχουν ενεργά σε δραστηριότητες όπως ασκήσεις ενεργοποίησης της ομάδας, συζήτηση, διερεύνηση γνώσεων και παροχή έγκυρων και επιστημονικά τεκμηριωμένων πληροφοριών μέσω κουίζ, κατασκευή αφισών ως διαφημιστικών μηνυμάτων και ανάλυση γνωστών διαφημίσεων.

Όλες αυτές οι δραστηριότητες αφορούσαν στο φαινόμενο της χρήσης του αλκοόλ και του καπνού και στους παράγοντες που επηρεάζουν τους εφήβους ως προς τον πειραματισμό τους με αυτές τις εξαρτησιογόνες ουσίες. Στόχος ήταν ο προβληματισμός των εφήβων μαθητών σχετικά με τη θέση που πρέπει να υιοθετήσουν στο θέμα αυτό, προκειμένου να προστατεύσουν τον εαυτό τους. Η προσοχή των μαθητών εστιάστηκε κυρίως σε διαστάσεις του φαινομένου όπως είναι η επιρροή των διαφημίσεων υπέρ του αλκοόλ και του καπνού και η υιοθέτηση μύθων όπως π.χ. ότι το αλκοόλ βοηθά αποτελεσματικά τους εφήβους στη διαδικασία του φλερτ ή ότι ο καπνός του τσιγάρου περιέχει μόνο εκείνες τις καρκινογόνες ουσίες που αναγράφονται επάνω στα πακέτα των τσιγάρων.

Ο διευθυντής και ο σύλλογος διδασκόντων του Γυμνασίου Κορινού ευχαρίστησαν την Επιστημονικά Υπεύθυνη του Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Ν. Πιερίας κ. Σαββιβίδου και τους συνεργάτες της, οι οποίοι για άλλη μία φορά ανταποκρίθηκαν άμεσα στην πρόσκλησή τους και εφάρμοσαν μια πολύ σημαντική δράση στους μαθητές του σχολείου. «Πιστεύουμε ότι ανάλογες πρωτοβουλίες συμβάλλουν καθοριστικά στην υπεύθυνη ενημέρωση των εφήβων και στην υιοθέτηση υγιών στάσεων και συμπεριφορών ζωής απορριπτικών ως προς τη χρήση του τσιγάρου και του αλκοόλ», καταλήγει η σχετική ανακοίνωση

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ