Μενού Κλείσιμο

Μοναδικό εύρημα: Το πιο άψογα διατηρημένο έμβρυο δεινοσαύρου ανακαλύφθηκε σε απολιθωμένο αυγό

ία σπάνια ματιά στο εσωτερικό ενός απολιθωμένου αυγού δεινοσαύρου στη Νότια Κίνα, αποκάλυψε ένα εξαιρετικά διατηρημένο έμβρυο, μαζί με στοιχεία που δείχνουν ότι κάποια από αυτά τα προϊστορικά πλάσματα μοιράζονταν ακόμα περισσότερα κοινά με τα σημερινά πτηνά από ότι πιστευόταν ως τώρα.

 

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η εκκόλαψη του, έμεινε στη μέση πριν από περίπου 72 με 66 εκατομμύρια χρόνια και πως το δίποδο αυτό πλάσμα, ήταν σαρκοβόρο, καλυμμένο με φτερά.

 

Η στάση του εμβρύου, με το κεφάλι του ανάμεσα στα πόδια του μέσα στο εφτά ιντσών αυγό, παραπέμπει με απροσδόκητα ευθύ τρόπο στα πουλιά «Αυτή η στάση δεν είχε γίνει αντιληπτή σε κανένα άλλο έμβρυο δεινοσαύρου», εξηγεί η Fion Waisum Ma, παλαιοντολόγος σπονδυλωτών που συνυπογράφει την έρευνα.

 

Έμβρυο που βρέθηκε στη νότια Κίνα

 

Τα πουλιά τοποθετούν το δεξί φτερό πάνω από το κεφάλι τους με το ράμφος να στοχεύει την κοιλότητα με τον αέρα στο εσωτερικό του αυγού. Αυτός ο προσανατολισμός βοηθά τα πτηνά στο σπάσιμο του αυγού εκ των έσω, με το κεφάλι. «Αν αποτύχουν να πάρουν αυτή τη στάση, αυξάνεται η πιθανότητα του θανάτου, καθώς είναι λιγότερο πιθανό για το πουλί να σπάσει επιτυχώς το αυγό», σημειώνει η Ma.

 

Οι επιστήμονες θεωρούν πως ο δεινόσαυρος έλαβε αυτή τη θέση λίγο πριν την εκκόλαψη, συμπεριφορά ως τώρα θεωρείται μοναδική στα πουλιά. Από ότι φαίνεται όμως, και οι πρόγονοί τους, οι δεινόσαυροι, έπαιρναν παρόμοια στάση κατά την επώαση τους. Ο μήκους 27 εκατοστών δεινόσαυρος είναι κουλουριασμένος στο αυγό των 18 εκατοστών. Αν έβγαινε από το αυγό και προλάβαινε να μεγαλώσει, θα έφτανε ακόμα και τα δύο μέτρα.

 

Κατά το τέλος της Κρητιδικής περιόδου, οι δίποδοι οβιραπτορόσαυροι (κλέφτες αυγών και οι ίδιοι!) ζούσαν στην Ασία και στη Βόρεια Αμερική. Το μοναδικό απολίθωμα είχε ανακαλυφθεί το 2000 στην Ganzhou, αλλά είχε αποθηκευθεί επί χρόνια σε ένα μουσείο και δεν είχε γίνει αντιληπτό το πολύτιμο περιεχόμενό.

Οι ειδήσεις της Πιερίας με ένα κλικ.