Μενού Κλείσιμο

Moderna: Αναπτύσσει εμβόλιο «3 σε 1» για κορωνοϊό, γρίπη και RSV

Εμβόλιο κατά του κορωνοϊού το οποίο ταυτόχρονα θα προστατεύει και από την γρίπη αλλά και από τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV) ετοιμάζει η Moderna.

Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι αναπτύσσει ένα εμβόλιο «κοκτέιλ», το οποίο, μάλιστα, θα τροποποιείται για τις νέες μεταλλάξεις. «Ένας πυλώνας της στρατηγικής προϊόντων της Moderna είναι η ανάπτυξη ενός ετήσιου αναμνηστικού εμβολίου, το οποίο η εταιρεία σχεδιάζει να προσαρμόζει συνεχώς. Η Εταιρεία πιστεύει ότι θα μπορούσε να είναι η πρώτη στην αγορά με ένα ενισχυτικό εμβόλιο COVID + Γρίπη + RSV», τονίζει η εταιρεία.

 

«Ακόμα και πριν από την πανδημία Covid-19, περίπου τρία εκατομμύρια άνθρωποι πέθαιναν κάθε χρόνο λόγω αναπνευστικών λοιμώξεων […] Στόχος μας είναι να μειώσουμε αυτό το βάρος με ένα ετήσιο αναμνηστικό εμβόλιο» ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της Moderna Stéphane Bancel.

 

Σύμφωνα με την Moderna, οι λοιμώξεις του αναπνευστικού αποτελούν την μία από τις βασικές αιτία θανάτου στον κόσμο, με περίπου 3 εκατομμύρια θανάτους ετησίως. Σχεδόν ένα εκατομμύριο εξ αυτών των θανάτων σημειώνονται εξαιτίας λοιμώξεων του αναπνευστικού σε χώρες υψηλού και ανώτερου μεσαίου εισοδήματος και οι λοιμώξεις του αναπνευστικού είναι υπεύθυνες για περισσότερους θανάτους από καρκίνο του παχέος εντέρου σε χώρες υψηλού εισοδήματος. Η επιβάρυνση της νόσου από ιούς του αναπνευστικού είναι μεγαλύτερη σε παιδιά κάτω των 5 ετών, ενηλίκους άνω των 65 ετών και στον πληθυσμό υψηλού κινδύνου, όπως έγκυοι, ανοσοκατασταλμένοι και καρκινοπαθείς.

 

Την ίδια ώρα, η εταιρεία ανακοίνωσε στοιχεία, που εμπνέουν αισιοδοξία, από την πρώτη φάση των κλινικών ερευνών για το εμβόλιο mRNA-1010 για την εποχική γρίπη. Στη δεύτερη φάση έχει συγκεντρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός εθελοντών, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η φάση 3.

Οι ειδήσεις της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ