Μενού Κλείσιμο

Μητσοτάκης: Δεν θα επιβάλουμε lockdown στους ανεμβολίαστους | «Όχι» στο μοντέλο Αυστρίας

«Όχι» στο μοντέλο της Αυστρίας που επέβαλε ολικό lockdown στους ανεμβολίαστους λέει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μιλώντας στην εκπομπή «Good Morning Britain» του τηλεοπτικού δικτύου ITV, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει σκοπό να ακολουθήσει το μοντέλο της Αυστρίας. Υπογράμμισε, δε, ότι υπάρχει αύξηση του ρυθμού εμβολιασμού τις τελευταίες δύο εβδομάδες, ενώ ενθάρρυνε με ζέση τους Βρετανούς πολίτες να κλείσουν από τώρα τις διακοπές τους στην Ελλάδα για το καλοκαίρι του 2022.

Με αφορμή την επικείμενη συνάντησή του με τον Βρετανό πρωθυπουργό, Μπόρις Τζόνσον, το απόγευμα, ο κ. Μητσοτάκης επιβεβαίωσε ότι θα θέσει το ζήτημα της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα στο Μουσείο της Ακρόπολης. «Θα θέσω το ζήτημα στον Βρετανό πρωθυπουργό και πιστεύω πως η προσέγγιση πως τα Μάρμαρα ανήκουν στο Βρετανικό Μουσείο γιατί βρίσκονταν πάντα εκεί είναι αναχρονιστική. Θέλουμε οριστική επιστροφή των Μάρμαρων, αλλά δεν συζητάμε για δανεισμό τους. Θα μπορούσαμε να προσφέρουμε στο Βρετανικό Μουσείο πολιτιστικούς θησαυρούς, που δεν έχουν βγει από την Ελλάδα στο παρελθόν. Είμαι σίγουρος πως μπορεί να βρεθεί μία λύση», είπε.

Σχολιάζοντας το μεταναστευτικό, ο πρωθυπουργός ανέφερε: «Έχουμε μία αυστηρή, πλην όμως δίκαιη πολιτική», εξηγώντας πως «τα τελευταία 3 χρόνια έχουμε αποδεχθεί περισσότερες από 50.000 αιτήσεις ασύλου, ως εκ τούτου κανείς δεν δικαιούται να κατηγορήσει την Ελλάδα ότι δε σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Ταυτόχρονα, όμως «έχω μία υποχρέωση να προστατεύσω τα σύνορα μας», είπε. Ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε από την Τουρκία να τιμήσει το δικό της σκέλος από την Κοινή Δήλωση ΕΕ – Τουρκίας του 2016.

«Καλούμε την Τουρκία να τιμήσει το δικό της σκέλος της συμφωνίας με την ΕΕ, μπορεί να κάνει περισσότερα για την αναχαίτιση της παράνομης μετανάστευσης». Προειδοποίησε, δε, πως «Εάν δεν στείλεις ένα ξεκάθαρο μήνυμα πως προστατεύεις τα σύνορα σου περισσότεροι άνθρωποι θα προσπαθήσουν να εισέλθουν με παράνομο τρόπο την Ελλάδα».

Οι ειδήσεις της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ