Μενού Κλείσιμο

Μηνυτήρια αναφορά για τα έργα της Περιφερειακής Οδού Κατερίνης και αντιπλημμυρικής προστασίας του Πέλεκα

Να διερευνηθούν…

Για δύο μεγάλης σημασίας έργα που εκτελεί η Περιφέρεια στην Πιερία, κατέθεσαν μηνυτήρια αναφορά στον εισαγγελέα Διαφθοράς Θεσσαλονίκης, η Δέσποινα Χαραλαμπίδου και Γιώργος Θεοδωρόπουλος, υποψήφιοι και οι δύο με τον Συνδυασμό «Ανυπότακτη Δημοκρατική Μακεδονία».

Τα έργα τα οποία αναμένεται να μπουν στο «μικροσκόπιο» του Εισαγγελέα Διαφθοράς, είναι η Περιφερειακής Οδός Κατερίνης και η αντιπλημμυρική προστασία του Πέλεκα, δύο έργα για τα οποία πολλές φορές η Δέσποινα Χαραλαμπίδου ζήτησε ενημέρωση από το Περιφερειακό Συμβούλιο, χωρίς ωστόσο (όπως φαίνεται) να λάβει ικανοποιητικές απαντήσεις.

Στη μήνυσή τους, υποστηρίζουν ότι από την πλημμελή εκτέλεση και υλοποίηση των έργων επήλθε σοβαρή ζημία του Ελληνικού Δημοσίου και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, τόσο οικονομική, όσο και περιβαλλοντική, και ζητούν να ερευνηθεί αν έχουν τελεστεί αξιόποινες πράξεις.

Στη μηνυτήρια αναφορά τους, μεταξύ άλλων, καταγγέλλουν, και ζητούν να διερευνηθεί και η παρακάτω πρόσφατη, προκλητική εξέλιξη, από πλευράς του Υπ. Υποδομών και Μεταφορών:

«Η Διοίκηση Τζιτζικώστα, παρά τις καθυστερήσεις και τις παρατυπίες στην εκτέλεση των έργων, είχε αιτηθεί τη σύναψη συμπληρωματικής σύμβασης ύψους 11.787.712,20 ευρώ για τη συνέχιση του έργου. Ευτυχώς, και πολύ ορθά, το αίτημα απορρίφθηκε από το VI Τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου, το οποίο μάλιστα επιβεβαίωσε ότι υπήρχαν πλημμέλειες στην αρχική μελέτη.

Όμως, το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, δηλαδή ο κ. Σπίρτζης, παρακάμπτοντας την απορριπτική και τεκμηριωμένη απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, και σε «Πρόδηλη Αντίθεση» με το Ελεγκτικό Συνέδριο, αποφάσισε ότι η Π.Κ.Μ. πρέπει να καταβάλει στην ανάδοχο εταιρεία γύρω στα 6.000.000 (!!) ευρώ, τα οποία, προφανώς, θα επιβαρυνθούν οι πολίτες της Π.Κ.Μ., η οποία είναι και από τις φτωχότερες της χώρας!

Η ενέργεια αυτή της κυβέρνησης συνιστά, τουλάχιστον, θεσμικό ατόπημα!

Όπως υποστηρίζουν στη μήνυσή τους οι δύο σύμβουλοι, το έργο, που επί της ουσίας είναι ένας δρόμος 10 χιλιομέτρων εκτός σχεδίου πόλης, δημοπρατήθηκε στις 25/12/2012, με αρχικό προϋπολογισμό 58 εκατ. ευρώ και δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα. Παρόλα αυτά, ο ανάδοχος έχει αποπληρωθεί και απαιτεί επιπλέον χρήματα. Και την ίδια στιγμή είναι σε εξέλιξη νέος διαγωνισμός για το έργο: «Υπολειπόμενες εργασίες Περιφερειακής Οδού Κατερίνης», προϋπολογισμού 15.400.000 ευρώ.

Ήδη, οι δύο σύμβουλοι, παρακολουθώντας στενά την πορεία εκτέλεσης των προαναφερόμενων έργων, που αφορούν τόσο στην Περιφερειακή Οδό Κατερίνης, όσο και στην αντιπλημμυρική προστασία του ποταμού Πέλεκα, και εντοπίζοντας τα προβλήματα που δημιουργούνταν, κατέθεσαν επερωτήσεις στο Περιφερειακό Συμβούλιο, το 2017 και το 2018 (η  τελευταία επερώτηση με ημερομηνία δεν έχει ακόμα απαντηθεί από την Διοίκηση , κατά παράβαση του κανονισμού λειτουργίας του Π.Σ. )

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, ότι ο τρόπος υλοποίησης του έργου της αντιπλημμυρικής προστασίας από τον ποταμό Πέλεκα οδήγησε ενεργούς πολίτες της Πιερίας να συσπειρωθούν, ιδρύοντας σωματείο με τον τίτλο «Σύλλογος Πρωτοβουλία Πέλεκα», που προχώρησε με αποφάσεις των οργάνων του (γενικές συνελεύσεις κατοίκων της περιοχής και αποφάσεις του διοικητικού τους συμβουλίου) σε όλες τις νόμιμες διαδικασίες προς τα αρμόδια όργανα για την τήρηση των περιβαλλοντικών όρων, αλλά και τη σωστή εκτέλεση όλων των εργασιών που σχετίζονται με την αντιπλημμυρική θωράκιση του ποταμού.

Παρά τις αντιδράσεις των κατοίκων, παρά τις επανειλημμένες επερωτήσεις και παρεμβάσεις της Χαραλαμπίδου και του Θεοδωρόπουλου στο Περιφερειακό Συμβούλιο, η Διοίκηση Τζιτζικώστα συνέχιζε αδιάφορα την πορεία των εργασιών με τον ίδιο παράτυπο τρόπο. Έτσι, δυστυχώς, ήρθε η φύση να επιβεβαιώσει όλα όσα κατήγγειλε ο  συγκεκριμένος Σύλλογος αλλά και οι δύο περιφερειακοί σύμβουλοι, με τη μεγάλη πλημμύρα του Νοεμβρίου του 2017, όπου, λόγω της έντονης βροχόπτωσης και κακοκαιρίας στην Π.Ε. Πιερίας, καταστράφηκαν δημόσια και ιδιωτικά τμήματα παρακείμενα του ποταμού Πέλεκα.

Παρόλα αυτά όμως, ο κ. Σπίρτζης, επιμένει στην καταβολή επιπλέον ποσού στην ανάδοχο εταιρεία! Γιατί άραγε;»

Τέλος, στην μηνυτήρια αναφορά επισημαίνεται ότι, ενώ η Διοίκηση της ΠΚΜ, προσέφυγε στα αρμόδια Δικαστήρια κατά του Ελληνικού Δημοσίου για την προαναφερόμενη απόφασή του, δεν προσέφυγε και κατά του αναδόχου του έργου ( Κ/Ξ Γ.ΠΕΤΡΗΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ –ΑΝΑΣΤΗΛΩΤΙΚΗ ΑΤΕ ).

«Είναι προκλητικό, αυτοί που αποδέχθηκαν και εφάρμοσαν τις μνημονιακές, εξοντωτικές για τα πλατιά λαϊκά στρώματα πολιτικές, να επιμένουν στη σπατάλη του δημόσιου χρήματος, ευνοώντας συγκεκριμένα ιδιωτικά συμφέροντα. Συνεχίζοντας την ίδια καταστροφική περιβαλλοντική πολιτική, σαν να μην υπήρξαν οι δεκάδες νεκροί στη Μάνδρα και στο Μάτι», αναφερεται στην ανακοίνωση.

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ