Μενού Κλείσιμο

Μήνυμα καρδιάς από την… Κατερίνη

Με σύνθημα «Όλοι μπορούν να σώσουν μια ζωή»

οι εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Επανεκκίνησης της Καρδιάς

 

Το μήνυμα της ευαισθητοποίησης και της εκπαίδευσης στην πρακτική της καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης έστειλαν χθες από την πλατεία Ελευθερίας, ο Δήμος Κατερίνης (Γραφείο Πολιτικής Προστασίας), το Ε.Κ.Α.Β., το Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών Κατερίνης του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και η Διασωστική Ομάδα Πιερίας, στην εκδήλωση ανοικτής μαζικής ενημέρωσης και εκπαίδευσης του κοινού σε δεξιότητες Καρδιοαναπνευστικής Αναζωογόνησης, η οποία διοργανώθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πιερίας – Γραφείο Καινοτόμων Δράσεων.

 

Η εκδήλωση, η οποία από το 2012 έχει ορισθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, κατόπιν εισήγησης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αναζωογόνησης (E.R.C.) και πραγματοποιείται στο πλαίσιο της «Ευρωπαϊκής Ημέρας Επανεκκίνησης Καρδιάς», έχει αποκτήσει από το 2018 παγκόσμια διάσταση.

Διαδίδοντας το μήνυμα «Όλοι οι πολίτες του κόσμου μπορούν  να σώσουν μια ζωή», η Διεθνής Επιτροπή Διασύνδεσης για την Αναζωογόνηση (International Liaison Committee on Resuscitation-ILCOR), προώθησε από την περσινή χρονιά την πρώτη παγκόσμια πρωτοβουλία – Παγκόσμια Ημέρα Επανεκκίνησης Καρδιάς, για την ευαισθητοποίηση των πολιτών και την αύξηση της συχνότητας εφαρμογής ΚΑΡΠΑ στα θύματα Καρδιακής Ανακοπής.

Συγκεκριμένα, πιστοποιημένοι, εθελοντές εκπαιδευτές ενημέρωσαν τους παρευρισκόμενους πολίτες στην παροχή Βασικής και Εξειδικευμένης Υποστήριξης της Ζωής, με τη βοήθεια προπλασμάτων φυσικών διαστάσεων. Ταυτόχρονα, κατά τη διάρκεια της ημέρας, μαθητές Λυκείων και Γυμνασίων του Δήμου Κατερίνης, εναλλάσσονταν κατά ομάδες στο χώρο της πλατείας,  σε μια προσπάθεια μαζικής ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των νέων στην αντιμετώπιση της καρδιακής ανακοπής.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι, τη ροή της εκδήλωσης παρακολούθησε ο δήμαρχος Κατερίνης Κώστας Κουκοδήμος, ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων: «Προωθούμε από την πλατεία Ελευθερίας το μήνυμα “Όλοι μπορούν να μάθουν Καρδιοαναπνευστική Αναζωογόνηση, όλοι μπορούν να σώσουν μια ζωή!”. Με υπευθυνότητα, ενδιαφέρον απέναντι στον κάθε συμπολίτη μας, αναλαμβάνουμε μία ουσιαστική πρωτοβουλία, η οποία συμβάλλει στην παροχή  πολύτιμης βοήθειας, προκειμένου να σωθεί όταν και εφόσον παραστεί ανάγκη, μια ανθρώπινη ζωή. Παράλληλα, ευχαριστούμε για την συμμετοχή τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πιερίας – Γραφείο Καινοτόμων Δράσεων».

Επιπλέον, ο δήμαρχος εξήρε «το σημαντικό έργο που επιτελούν διαχρονικά τόσο το ΕΚΑΒ, όσο και η Διασωστική Ομάδα Πιερίας και ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός – Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών Κατερίνης», τους εκπροσώπους των οποίων ευχαρίστησε, για την συνεργασία και στην συγκεκριμένη δράση.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι, στη διάρκεια της εκδήλωσης παρέστησαν οι αντιδήμαρχοι Κατερίνης Γιάννης Συμεωνίδης, Δημήτρης Μορφακίδης, ο Διευθυντής Β/θμιας εκπαίδευσης Ιωάννης Καζταρίδης, καθώς και ο Δήμαρχος Moosburg Herbert Gaggl, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στον Δήμο Κατερίνης.

Τέλος, στους εκπαιδευόμενους, καθώς και στους περαστικούς διανεμήθηκε ενημερωτικό υλικό του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αναζωογόνησης (ERC), κοινό για όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες, με πληροφορίες αλλά και απλές οδηγίες για την αντιμετώπιση θυμάτων καρδιακής ανακοπής, καθώς και πληροφορίες για τα προγράμματα εκπαίδευσης που υλοποιούνται στο Νομό Πιερίας.

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.