Μενού Κλείσιμο

Μήνας τέχνης και πολιτιστικών διαδρομών

«Αικατερίνεια» από τις 29 Οκτωβρίου έως τις 29 Νοεμβρίου

Την αυθεντική καλλιτεχνική δραστηριότητα και έκφραση από την παραδοσιακή ως την πιο σύγχρονη, με έμπνευση, με κατάθεση ψυχής και με έμφαση στις γόνιμες συνεργασίες αγκαλιάζουν φέτος τα «ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΕΙΑ».

Αρχιτεκτονικές διαδρομές σε σημεία της πόλης με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Αρχιτεκτόνων, Διπλωματούχων Αρχιτεκτόνων Πιερίας (Σ.Α.Δ.Α.Σ. ΠΙΕΡΙΑΣ) λόγος, μουσικές εκδηλώσεις, θεατρικές παραστάσεις σε συνεργασία με όλες τις θεατρικές σκηνές της πόλης, εικαστικές τέχνες, βραδιά τιμής, πολιτιστικό πρόγραμμα με αφορμή την τελετή υποδοχής της Ολυμπιακής Φλόγας στην πόλη μας, αποτελούν ορισμένες μόνο από τις επιμέρους θεματικές ενότητες, στις οποίες θα ταξιδέψει το κοινό στη διάρκεια των φετινών εκδηλώσεων του θεσμού.
Η αυλαία των «ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΕΙΩΝ», που διοργανώνει ο Οργανισμός Πολιτισμού (ΟΠΠΑΠ) του Δήμου Κατερίνης, υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος ανοίγει την Κυριακή 29 Οκτωβρίου στις 11 το πρωί, με την τελετή υποδοχής στην (κεντρική) πλατεία Ελευθερίας, της Ολυμπιακής Φλόγας των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων «PYEONGCHANG 2018», ενώ θα ολοκληρωθούν στις 29 Νοεμβρίου.

Σάββας Χιονίδης: Βήμα έκφρασης σύγχρονων τοπικών δημιουργών
και ανάδειξης του έργου σημαντικών φορέων
Αναφερόμενος στις εκδηλώσεις ο Δήμαρχος Κατερίνης τονίζει σε χαιρετισμό του: «Τα «ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΕΙΑ», ο πολιτιστικός θεσμός, προς τιμή της Πολιούχου, Αγίας Μεγαλομάρτυρος Αικατερίνης, που δημιουργήσαμε με αγάπη και ευαισθησία και που χρόνο με το χρόνο εμπλουτίζει το περιεχόμενό του και πλαταίνει τις αναζητήσεις του, συνιστά μία αφορμή να μοιραστούμε στιγμές ψυχαγωγίας, πνευματικής ανάτασης και ανθρώπινης επικοινωνίας.
Παράλληλα, προβάλλει διαχρονικά και συστηματικά, την ιστορία, την παράδοση και την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί βήμα έκφρασης σύγχρονων τοπικών δημιουργών και ανάδειξης του έργου σημαντικών φορέων.
Στα φετινά «ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΕΙΑ», με απόλυτο πρωταγωνιστή τον Άνθρωπο, με έμπνευση, με κατάθεση ψυχής και με έμφαση στις γόνιμες συνεργασίες τέμνονται ευεργετικά το χτες με το σήμερα και όλα μαζί με το ελπιδοφόρο πολιτιστικό μέλλον του τόπου μας.
Θερμά ευχαριστώ τον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη μας κ. Γεώργιο, ο οποίος έθεσε και φέτος, υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους, Κατερίνης & Πλαταμώνος τις εκδηλώσεις μας. Επιπλέον, ευχαριστώ από καρδιάς όλους τους δημιουργούς, για την συμμετοχή τους στο φετινό πρόγραμμα, όλους τους συντελεστές και συνεργάτες του Οργανισμού Πολιτισμού (ΟΠΠΑΠ), του Δήμου μας, οι οποίοι συνδιαμόρφωσαν ένα πρόγραμμα υψηλής ποιοτικής στάθμης, που επικεντρώνεται σε όλο το φάσμα εκφάνσεων της τέχνης.
Με αυτές τις σκέψεις, σας εύχομαι να περάσετε όμορφες βραδιές στην πόλη μας, στην Κατερίνη της Τέχνης και του Πολιτισμού. Ραντεβού στις ενδιαφέρουσες πολιτιστικές διαδρομές των «Αικατερινείων 2017»!

Μητροπολίτης κ. Γεώργιος: Κύτταρο δημιουργίας και καλλιτεχνικής έκφρασης
Όπως επισημαίνει σε χαιρετισμό του, ο Μητροπολίτης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεώργιος: «Για ακόμη μια χρονιά, τα ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΕΙΑ αποτελούν κύτταρο δημιουργίας και καλλιτεχνικής έκφρασης, υπερβαίνουν τα όρια της πόλης μας και της ευρύτερης περιοχής και εμπλουτίζουν το περιεχόμενό τους.
Το γεγονός ότι και φέτος η Ιερά Μητρόπολή μας θέτει υπό την αιγίδα τα ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΕΙΑ αποδεικνύει, όχι μόνο ότι είμαστε ένθερμοι υποστηρικτές του καταξιωμένου αυτού θεσμού, αλλά και ότι η αγάπη μας για τις τέχνες και τον πολιτισμό είναι η δύναμη και η αξία της κοινωνίας μας.
Ο πολιτισμός είναι ένα από τα πιο ισχυρά συνεκτικά υλικά της κοινωνίας. Είναι παιδεία και εκπαίδευση. Είναι γνώση, καλλιέργεια της σκέψης, της κρίσης, της ευαισθησίας. Γι’ αυτό και στη σημερινή εποχή της διάσπασης και αποξένωσης, η Τοπική μας Εκκλησία επιστρατεύει τον Πολιτισμό και διοργανώνει ποιοτικά πολιτιστικά δρώμενα με πιστότητα και σεβασμό στην Ορθοδοξία και την Παράδοση για να ενώσει τους ανθρώπους και να τους μεταφέρει μηνύματα χαράς και ελπίδας.
Να τονίσω εδώ και να συγχαρώ θερμά τον Δήμαρχο Κατερίνης κ. Σάββα Χιονίδη και το Δημοτικό Συμβούλιο, τον Πρόεδρο και τα μέλη του Οργανισμού Πολιτισμού του Δήμου, καθώς και όλους τους λοιπούς συντελεστές για τη φετινή διοργάνωση που συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό στην ηθική, πνευματική και κοινωνική αναγέννηση και πρόοδο του τόπου μας. Με αυτές τις σκέψεις εκφράζω την εκτίμηση και τις ευχές μου για κάθε επιτυχία και συνέχιση της δημιουργικής προσφοράς και στο μέλλον. Σας καλώ λοιπόν όλους, να στηρίξετε τις προσπάθειες των καλλιτεχνών και των φορέων που συμμετέχουν στα ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΕΙΑ 2017».

Θεόδωτος Παυλίδης: Ψυχαγωγία, καλλιέργεια, γνώση στα φετινά Αικατερίνεια
Αναφερόμενος στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων, o Πρόεδρος του ΟΠΠΑΠ Θεόδωρος Παυλίδης, επισημαίνει μεταξύ άλλων: «Τα Αικατερίνεια επενδύουν στον πολιτισμό και αποτελούν διαχρονικά, βήμα για την ανάδειξη νέων ανθρώπων, καθώς και δημιουργών με αναγνωρισμένο έργο και απήχηση στο κάθε ηλικίας κοινό της πόλης.
Με ποικίλους θεματικούς άξονες θέτουν στο επίκεντρο την σύγχρονη αυθεντική καλλιτεχνική δραστηριότητα και έμπνευση. Παράλληλα, επιδιώκουν με συνέπεια και προγραμματισμό να προσφέρουν στον πολίτη ψυχαγωγία, καλλιέργεια, γνώση. Αξίζει να σημειωθεί, ότι, φέτος δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στο Θέατρο φιλοξενώντας στα ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΕΙΑ, τις θεατρικές σκηνές της πόλης μας.
Οι εκδηλώσεις θα μας ταξιδέψουν στο χρόνο και θα μας βοηθήσουν να «ψηλαφίσουμε» την Κατερίνη της Τέχνης και του Πολιτισμού. Συγχαίρω θερμά όλους τους συμμετέχοντες στη διοργάνωση και προσκαλώ τους πολίτες, να αγκαλιάσουν τις εκδηλώσεις μας με ξεχωριστό ενδιαφέρον».
Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στην Αστική Σχολή, στο Συνεδριακό – Πνευματικό Κέντρο, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων 2ου – 5ου ΓΕΛ, στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως «ΑΓΙΟΣ ΦΩΤΙΟΣ».

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ