Μενού Κλείσιμο

Millennials και Gen Z θέλουν να αγοράσουν σπίτι- απλώς δεν έχουν τα χρήματα, ούτε ως ενήλικες

Πιθανότατα έχετε ακούσει κάποια παραλλαγή αυτής της ερώτησης ξανά και ξανά την τελευταία δεκαετία: «Γιατί οι νέοι δεν αγοράζουν πια σπίτια;». Η απάντηση, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, είναι απλή: λόγω χρημάτων.

Οι περισσότεροι millennials Gen Z – ενήλικες ηλικίας 26-41 και 18-25 ετών, αντίστοιχα- θέλουν να αποκτήσουν ένα σπίτι κάποια μέρα ή ακόμα και τώρα. Το μεγαλύτερο εμπόδιο είναι η οικονομική τους κατάσταση, δήλωσαν σε έρευνα της Bankrate για την εταιρεία YouGov.

Τα ευρήματα: (74%) των Αμερικανών ενηλίκων εξακολουθούν να θεωρούν την ιδιοκτησία κατοικίας ως κορυφαίο χαρακτηριστικό γνώρισμα για την επίτευξη του λεγόμενου «American Dream», ξεπερνώντας τη δυνατότητα συνταξιοδότησης (66%), την επιτυχημένη καριέρα (60%) και την απόκτηση παιδιών (40%). Μόνο το 35% των ερωτηθέντων ανέφερε την απόκτηση πτυχίου πανεπιστημίου ως βασική ένδειξη οικονομικής επιτυχίας.

Ειδικότερα, μεταξύ των millennials, το 65% αναγνώρισε την αγορά κατοικίας ως κορυφαίο σημάδι επιτυχίας. Ο αριθμός αυτός πέφτει στο 59% για την Gen Z – που εξακολουθεί να είναι μεγάλο ποσοστό και ισοβαθμεί με την κορυφαία επιλογή αυτής της γενιάς για επιτυχημένη καριέρα (60%).

Στην έρευνα συμμετείχαν 2.529 ενήλικες, συμπεριλαμβανομένων 1.397 ιδιοκτητών ακινήτων. Μεταξύ των μη ιδιοκτητών, σχεδόν τα 2/3 δήλωσαν ότι η οικονομική κατάσταση ήταν ο κύριος λόγος που δεν είχαν ακόμη αγοράσει σπίτι. Η Gen Z είπε σε μεγάλο βαθμό ότι το εισόδημά της δεν ήταν ακόμη αρκετά υψηλό, ενώ οι millennials κατηγόρησαν κυρίως την αύξηση τιμών των κατοικιών.

Όπως και να έχει, το κλίμα είναι ξεκάθαρο: περισσότεροι άνθρωποι θα αγόραζαν σπίτια αν είχαν την οικονομική δυνατότητα.

«Όσοι δεν είναι ιδιοκτήτες αναφέρουν το ανεπαρκές εισόδημα, τις υψηλές τιμές κατοικιών και το γεγονός ότι δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά την προκαταβολή ή τους φόρους ως τα πιο κοινά εμπόδια για να αγοράσουν ένα σπίτι», λέει ο Greg McBride, οικονομικός αναλυτής της Bankrate.com. «Οι υψηλές, και αυξανόμενες, τιμές κατοικιών μπορούν να ενισχύσουν το αίσθημα ότι δεν υπάρχει επαρκές εισόδημα ή αποταμιεύσεις για την αγορά ενός σπιτιού».

Στην έρευνα της Bankrate, τα 3/4 των Gen Zers και το 69% των millennials δήλωσαν ότι θα εξέταζαν το ενδεχόμενο να μετακομίσουν σε μια πιο προσιτή αλλά λιγότερο επιθυμητή περιοχή για να επιτύχουν το όνειρό τους.

Με πληροφορίες από CNBC

Οι ειδήσεις της Πιερίας με ένα κλικ.