Μενού Κλείσιμο

Μια προσευχή για τον… Πέλεκα

Σοβαρά προβλήματα στην Πιερία από τις βροχοπτώσεις

  

Συνεχής η διάβρωση στις όχθες του Πέλεκα, εκκενώθηκαν σπίτια και ο καταυλισμός των Ρομά στην περιοχή. Έκλεισε η Εθνική Οδός στο ύψος του Βαρικού, χωράφια μετατράπηκαν σε λίμνη στο Δήμο Δίου-Ολύμπου. Σοβαρές οι καταστροφές στο αγροτικό δίκτυο της βόρειας Πιερίας

 

Στο «μάτι του κυκλώνα» βρέθηκε χθες (και σύμφωνα με την Μετεωρολογική Υπηρεσία θα παραμείνει και σήμερα) η Πιερία, όπου οι έντονες βροχοπτώσεις προκάλεσαν σοβαρές καταστροφές και προβλήματα στην ηλεκτροδότηση.

 

Η κακοκαιρία (όπως αναμενόταν) χτύπησε την Πιερία και στους τρεις δήμους, όπου μαζί με την Περιφερειακή Ενότητα διέθεσαν ότι μηχανισμό είχαν και δεν είχαν, πρώτα από όλα για να μην κινδυνεύσουν άνθρωποι και μετά για να σώσουν περιουσίες όπου αυτό ήταν εφικτό.

Ο απολογισμός των ζημιών, αλλά και το πώς έδρασε ο μηχανισμός της αυτοδιοίκησης, θα γίνει με την ύφεση των καιρικών φαινομένων, όταν και θα μπορεί να υπάρξει ασφαλέστερη εκτίμηση για το μέγεθος της θεομηνίας.

Χθες το μεσημέρι έκλεισε και η Εθνική Οδός στο ύψος του Βαρικού, λόγω υπερχείλισης του ποταμού Μαυρονέρι

 

Τα σοβαρότερα προβλήματα στον Καλλικρατικό Δήμο Κατερίνης, σημειώθηκαν στο δυτική πλευρά του Δήμου, αλλά και στο παραλιακό μέτωπο. Πολλοί δρόμοι σε χωριά των Δημοτικών Ενοτήτων Πιερίων και Πέτρας μετατράπηκαν σε ποτάμια, ενώ δεν λειτούργησαν (και) χθες τα σχολεία όλων των βαθμίδων αυτών των περιοχών

Σε ότι αφορά την Κατερίνη και τον αστικό ιστό (μέχρι χθες το απόγευμα τουλάχιστον), δεν παρατηρήθηκαν σοβαρά προβλήματα, αφού μόλις η βροχόπτωση σημείωνε ύφεση τα όποια νερά είχαν συσσωρευθεί απομακρύνονταν.

Διαχρονικά η αγωνία της πόλης σε έντονες βροχοπτώσεις επικεντρώνονται στον ποταμό Πέλεκα,

Στο σημείο βρέθηκε χθες ο δήμαρχος Κατερίνης και ο πρόεδρος της ΔΗΚΕΔΗΚ και διαμόρφωσαν άποψη. Μέχρι χθες το μεσημέρι, η στάθμη του ποταμού δεν είχε ανέβει επικίνδυνα ωστόσο, συνεχής ήταν η διάβρωση σε σημεία των δύο όχθεων του ποταμού, όπου σε κάποιες περιπτώσεις προκάλεσε ακόμη καταστροφή του παραόχθιου πεζόδρομου. Αργά το μεσημέρι, εκκενώθηκαν και τέσσερα σπίτια καθώς η διάβρωση προκάλεσε ακόμη και την κατάρευση τμήματος της ασφάλτου

Από χθες, με απόφαση της ΔΗΚΕΔΗΚ και σε συνεργασία με το Δήμο, όπως ενημέρωσε την «Π» ο κ. Παπαδημητρίου έγινε μεταφορά των Ρομά που διαμένουν στον καταυλισμό κοντά στο ποτάμι από την περιοχή στο Κλειστό Γυμναστήριο Κατερίνης και συγκεκριμένα στο Α’ΔΑΚ. Το μέτρο, είναι προληπτικό.

Εν τω μεταξύ, η Ένωση Ξενοδόχων Πιερίας ενημέρωσε τους τρεις δήμους του νομού και την Αστυνομική Διεύθυνση Πιερίας ότι είναι στη διάθεσή τους για να φιλοξενήσουν συμπολίτες μας, που εχουν πρόβλημα από την κακοκαιρία.

Η Δημοτική Ενότητα Δίου είναι αυτή που αντιμετώπισε χθες τα μεγαλύτερα προβλήματα, με συνεργεία της Περιφερειακής Ενότητας και του Δήμου Δίου-Ολύμπου να επιχειρούν συνεχώς για να κρατήσουν υπό έλεγχο την κατάσταση.

Το βάρος των μηχανημάτων της Περιφέρειας, έπεσε στα δύο φράγματα στο «Ξηρολάκι» τα οποία μέχρι το μεσημέρι χθες ήταν σε «οριακό επίπεδο» και ο κίνδυνος να σπάσουν ήταν μεγάλος.

Το Ξηρολάκι, είναι μια περιοχή όπου «παραδοσιακά» στις έντονες βροχοπτώσεις υπερχειλίζει δημιουργώντας προβλήματα. Εκατοντάδες στρέμματα έχουν μετατραπεί σε λίμνη. Ο απολογισμός των ζημιών δεν μπορεί να εκτιμηθεί αυτή τη στιγμή, ωστόσο όπως τονίζουν από το Δήμο Δίου-Ολύμπου όσο διαρκούν τα φαινόμενα το βάρος των επιχειρήσεων πέφτει στην προστασία των πολιτών. Εκτός από τον απεγκλωβισμό δύο ατόμων που έγινε στην Πλάκα Λιτοχώρου τα ξημερώματα της Πέμπτης από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, σε τουλάχιστον πέντε ακόμη περιπτώσεις η Πυροσβεστική Υπηρεσία ή και συνεργεία του Δήμου κλήθηκαν να βοηθήσουν οδηγούς, οι οποίοι υπερεκτίμησαν τις δυνατότητές τους.

Καθόλη τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας και όσο διαρκούν τα φαινόμενα, ο μηχανισμός του Δήμου είναι στο «πόδι» καθαρίζοντας τα φρεάτια από τα φύλλα ώστε να διευκολύνεται η απομάκρυνση των υδάτων.

Καταλυτική είναι η συνεργασία Δήμου Δίου-Ολύμπου, Περιφέρειας, Πυροσβεστικής και Αστυνομίας.

Πολλά είναι τα προβλήματα και στην παραλιακή ζώνη του Δήμου, σε Λεπτοκαρυά και Πλαταμώνα, όπου κι εκεί πολλοί δρόμοι έγιναν ποτάμια.

Στο Λιτόχωρο σημειώνονται και διακοπές ρεύματος, αυτό έχει ως αποτέλεσμα να προκληθούν βλάβες και στο δίκτυο ύδρευσης.

Δύσκολες ώρες περνά και ο Δήμος Πύδνας-Κολινδρού, όπου τα προβλήματα που δημιουργεί η βροχόπτωση έχουν προκαλέσει καταστροφές στο αγροτικό δίκτυο.

Το ευτύχημα είναι, όπως δήλωσε στην «Π» ο δήμαρχος Βαγγέλης Λαγδάρης, οτι υπήρξε πρόνοια και καθαρίστηκε εγκαίρως το ρέμα στα Παλιάμπελα (σε μήκος 7 χλμ), αλλά και ο παραπόταμος του Αλιάκμονα (σε μήκος 10 χλμ) σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας.

Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται σε δύο φράγματα στην ευρύτερη περιοχή του Κολινδρού, όπου ακόμη και τώρα γίνονται εκβαθύνσεις, ώστε να αντέξουν. «Δεν θέλω να σκέφτομαι τι μπορεί να γίνει, αν δεν αντέξουν αυτά τα φράγματα», ανέφερε ο Βαγγέλης Λαγδάρης.

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ