Μενού Κλείσιμο

Μια Περιφέρεια… παράδειγμα!

Εντυπωσιασμένος από τις επιδόσεις της Περιφέρειας ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκή Επιτροπής των Περιφερειών

«Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας αποτελεί λαμπρό παράδειγμα του πώς μπορεί κανείς να αξιοποιήσει την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, προκειμένου να πετύχει τη βιώσιμη ανάπτυξη», σχολίασε ο Markku Markkula, μετά την συνάντησή του με τον Απόστολο Τζιτζικώστα

Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών Markku Markkula είχε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, στο γραφείο του στην έδρα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στη Θεσσαλονίκη, παρουσία του επικεφαλής της ελληνικής Αντιπροσωπείας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών Δημήτρη Καλογερόπουλου και της συντονίστριας της ελληνικής Αντιπροσωπείας στην ΕτΠ Κατερίνας Καράβολα.

Στο πλαίσιο της συνάντησης, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας καλωσόρισε τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών Markku Markkula ο οποίος τον ευχαρίστησε για την υποδοχή και τη φιλοξενία. Ακολούθησε συζήτηση με επίκεντρο τα σημαντικότερα ζητήματα επικαιρότητας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Επιτροπή των Περιφερειών, ενώ δόθηκε έμφαση στα αναπτυξιακά θέματα που αφορούν στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας έκανε μία περιεκτική παρουσίαση του έργου που υλοποιείται στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, στην επιτυχή πορεία υλοποίησης των ευρωπαϊκών προγραμμάτων και απορρόφησης των ευρωπαϊκών κονδυλίων σε παρεμβάσεις με άμεσα θετικό αντίκτυπο στη βελτίωση της καθημερινότητας και της ποιότητας ζωής των πολιτών. Επίσης, αναφέρθηκε διεξοδικά στις αρμοδιότητες και στους τομείς ευθύνης που έχει αναλάβει η περιφερειακή αυτοδιοίκηση και συζήτησε με τον κ. Markkula σχετικά με τα κυριότερα προβλήματα που απασχολούν τους πολίτες της Κεντρικής Μακεδονίας.
«Ενημέρωσα τον Πρόεδρο της Επιτροπής των Περιφερειών για το σημαντικό έργο που γίνεται στην Κεντρική Μακεδονία μέσω ευρωπαϊκών κονδυλίων και ειδικότερα για τα 523 έργα που ολοκληρώνονται στην Περιφέρειά μας σε όλους τους τομείς: περιβάλλον, τουρισμό, πολιτισμό, παιδεία, υποδομές, επιχειρηματικότητα, κοινωνική αλληλεγγύη κτλ. Ταυτόχρονα τον ενημέρωσα για το σχεδιασμό μας για τη νέα προγραμματική περίοδο, το νέο ΕΣΠΑ, και πώς επιδιώκουμε να αξιοποιήσουμε τα ευρωπαϊκά κονδύλια.
Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος διότι ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών Markku Marrkula γνωρίζει ότι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έρχεται πρώτη πανελλαδικά στην απορρόφηση ευρωπαϊκών κονδυλίων, ενώ αποτελεί μία από τις πέντε πρώτες Περιφέρειες στην Ευρώπη σε αποτελεσματικότητα διαχείρισης και στο νέο ΕΣΠΑ. Αυτό μεταφράζεται σε νέες θέσεις εργασίας, σε αναβάθμιση των υποδομών και στη βελτίωση της αναπτυξιακής δυνατότητας της περιοχής μας, ώστε να πετύχουμε το στόχο μας και να γίνουμε η πρώτη Περιφέρεια στην Ελλάδα που θα βγει από την κρίση», υπογράμμισε ο κ. Τζιτζικώστας.
Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε «στον ενισχυμένο ρόλο των Περιφερειών και των Δήμων στο νέο ευρωπαϊκό οικοδόμημα που διαμορφώνεται. Άποψή μας είναι ότι η νέα Ευρώπη πρέπει να χτιστεί μέσα από την ενίσχυση των Περιφερειών, ώστε να ενδυναμωθεί έτσι και η φωνή των πολιτών. Γιατί σήμερα οι πολίτες αισθάνονται αποκομμένοι από το πώς λειτουργεί η Ευρωπαϊκή Ένωση, γεγονός που πολλές φορές απομακρύνει τα παραγωγικά στοιχεία των κοινωνιών από τον τρόπο λήψης αποφάσεων», τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας, κάνοντας λόγο για τους στόχους της εκδήλωσης «Το Μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης: Οι προσδοκίες των Πολιτών», που διοργάνωσε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών στη Θεσσαλονίκη.
Από την πλευρά του, ο κ. Marrkula έκανε λόγο για την «ανάγκη ανανέωσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης των 27». «Αυτό είναι το μήνυμα που λαμβάνουμε ως Επιτροπή των Περιφερειών, ιδιαίτερα λόγω του Brexit, το οποίο θεωρούμε ευκαιρία για μια τέτοια ανανέωση. Για το λόγο αυτό διοργανώνουμε στοχευμένες συζητήσεις με τους πολίτες σε 130 Δήμους και Περιφέρειες της Ευρώπης, όπως η συζήτηση που θα έχουμε απόψε στη Θεσσαλονίκη. Είναι σημαντικό να ακούσουμε τους πολίτες και τις τοπικές αρχές, να ακούσουμε τις ιδέες τους για το πώς οραματίζονται το μέλλον μιας νέας Ευρώπης. Χρειάζεται να ανανεώσουμε το οικονομικό πλαίσιο σε όλη την Ευρώπη. Αυτό σημαίνει ότι, παρά τους μειωμένους διαθέσιμους πόρους, πρέπει να εστιάσουμε την προσοχή μας στην ανάπτυξη συνεργειών για την προσέλκυση επενδύσεων.
Εκείνο που βλέπουμε είναι ότι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας αποτελεί λαμπρό παράδειγμα του πώς μπορεί κανείς να αξιοποιήσει την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, προκειμένου να πετύχει τη βιώσιμη ανάπτυξη. Και αυτό είναι το μήνυμα που στέλνουμε ξεκάθαρα προς τις άλλες Περιφέρειες της Ευρώπης: νέες συνεργασίες και περισσότερες συνεργασίες. Το μήνυμα που θα μεταφέρουμε στις Βρυξέλλες είναι ξεκάθαρο: Η Ευρώπη έχει ανάγκη για επιπλέον χρηματοδότηση μέσω του Ταμείου Συνοχής, έχει ανάγκη για στρατηγικές επενδύσεις μέσα και από ιδιωτικά κεφάλαια, που θα τονώσουν την οικονομία και θα φέρουν νέες θέσεις εργασίας. Η διοίκηση της νέας Ευρώπης πρέπει να γίνεται από κάτω προς τα πάνω μέσω της αποκέντρωσης. Οι Δήμοι και οι Περιφέρειες είναι οι οδηγοί για να δημιουργήσουμε τη νέα Ευρώπη. Το μέλλον της Ευρώπης θα οικοδομηθεί όχι στις κεντρικές κυβερνήσεις, αλλά στην τοπική αυτοδιοίκηση», υπογράμμισε ο κ. Markkula.
Στην ανάγκη αποκέντρωσης της νέας Ευρώπης αναφέρθηκε και ο επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών Δημήτρης Καλογερόπουλος: «Ζητούμε πολυεπίπεδη διακυβέρνηση, μικρή κυβέρνηση, μεγάλο ρόλο στις Περιφέρειες και την αυτοδιοίκηση. Αυτό στηρίζει και ο κ. Markkula, αυτό το μήνυμα μεταφέρει: Η Ευρώπη πρέπει να προχωρήσει από κάτω προς τα πάνω, με αποκεντρωμένο μοντέλο διοίκησης».

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ