Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ανατολικού Ολύμπου
757 εκπαιδευτικοί και 4275 μαθητές παρακολούθησαν και συμμετείχαν στις δεκάδες δράσεις που διοργάνωσε (ή συνδιοργάνωσε) το Κέντρο, κατά το σχολικό έτος 2017-2018. Καθοριστική η συμβολή φορέων και τοπικών παραγόντων στην προώθηση των δράσεων και στην υλοποίησή τους
Άλλη μια δημιουργική χρονιά τελείωσε για το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ανατολικού Ολύμπου, εκεί όπου η πενταμελής Παιδαγωγική Ομάδα του Κέντρου υλοποίησε κατά το σχολικό έτος που ολοκληρώθηκε, δεκατρία εκπαιδευτικά προγράμματα, με τη συμμετοχή ογδόντα σχολικών ομάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης τόσο από την Πιερία όσο και από όλη την Ελλάδα.
Συνολικά 3056 μαθητές και 266 συνοδοί –εκπαιδευτικοί, παρακολούθησαν και συμμετείχαν στις δράσεις του Κέντρου. Επίσης διοργανώθηκαν στην Πιερία, ένα τριήμερο και τρία ημερήσια επιμορφωτικά σεμινάρια σε συνεργασία με τα ΚΠΕ Καρπενησίου, Έδεσσας-Γιαννιτσών, Μακρινίτσας και Βιστωνίδας, καθώς και μία ημερίδα σε συνδιοργάνωση με τα ΚΠΕ Κεντρικής Μακεδονίας στη Θεσ/νικη, όπου επιμορφώθηκαν 358 εκπαιδευτικοί από όλη την Ελλάδα.
Επιπλέον πραγματοποιήθηκαν δράσεις με τη συμμετοχή τόσο μαθητών όσο και τοπικής και ευρύτερης κοινωνίας όπως η 8η Καστανογιορτή στον Π. Παντελεήμονα (σε συνεργασία με τους τοπικούς συλλόγους), η Γιορτή πουλιών στο Πάρκο της Κατερίνης (σε συνεργασία με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία), καθαρισμός μέρους της ακτής του Πλαταμώνα με το Δημοτικό Σχολείο του Πλαταμώνα (και τη συνεργασία της Helmera), ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Άγριας ζωής σε διάφορα σχολεία της Πιερίας, εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τη μεσογειακή διατροφή και το οικολογικό αποτύπωμα της διατροφής στο πλαίσιο της Θεματικής εβδομάδας σε γυμνάσια της Πιερίας, ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος (σε συνεργασία με τα ΚΠΕ Κεντρικής Μακεδονίας) στο Πάρκο του Λιτοχώρου.
Παράλληλα, το ΚΠΕ Ανατολικού Ολύμπου συμμετείχε και σε δράσεις άλλων φορέων όπως στη γιορτή πουλιών της Ορνιθολογικής Εταιρείας στην Αγαθούπολη, στην ενημέρωση του Δήμου Κατερίνης για την Ανακύκλωση, στην κοινή δράση των ΚΠΕ Κεντρικής Μακεδονίας και Δήμου Σερρών στο πλαίσιο του Eco Festival, στις Ευρωπαϊκές Hμέρες Πολιτιστικής Kληρονομιάς 2017 καθώς και στις Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πιερίας, στο 5ο Φεστιβάλ «Κωφοί και Ακούοντες εν δράσει 2017», στην Ημέρα Λευκού Μπαστουνιού με το Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών (ΚΕΑΤ), στο 3ο Φεστιβάλ Περιβαλλοντικού Παιχνιδιού του Φορέα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών – Θερμαϊκού Κόλπου στη Χαλάστρα κα.
Σε αυτή μας της προσπάθεια για ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και επιμόρφωση μαθητών, εκπαιδευτικών και ενηλίκων από όλη την Ελλάδα αρωγοί στάθηκαν Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, φορείς, σύλλογοι, επαγγελματίες, δήμοι.
Το ΚΠΕ Αν. Ολύμπου, δεν ξεχνά να αναγνωρίσει την συνεργασία τα ΚΠΕ Κεντρικής Μακεδονίας, Μακρινίτσας, Βιστωνίδας, Ελασσόνας και Καρπενησίου, την Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας για την αμέριστη συμπαράστασή της, τον Δήμο Σερρών, τον Δήμο Κατερίνης και την κα Φωτεινή Καρασερίδου για την πρόσκλησή τους σε δράσεις, καθώς και τον Δήμο Δίου –Ολύμπου και ιδιαιτέρως τους Λάππα Νικόλαο, Καλαϊτζή Αθανάσιο, Παπαμιχαήλ Αθανάσιο, Γιάννακα- Βλαχοπούλου Ελένη και Ταντή Ιωάννη για τη συνεργασία και τη γενική και ειδική συνεισφορά τους στη λειτουργία του ΚΠΕ.
Επίσης, εκφράζει τις «θερμές ευχαριστίες του» για την εξαιρετική συνεργασία με τους Φορείς Διαχείρισης που δραστηριοποιούνται στην περιοχή της Πιερίας-Εθνικού Δρυμού Ολύμπου και Προστατευόμενων Περιοχών Θερμαϊκού Κόλπου-, τον ΕΟΣ Κατερίνης, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πιερίας, τη Διεύθυνση Δασών Πιερίας, το Σύνδεσμο Φιλολόγων Πιερίας, το Διεθνές Καταφύγιο «Αρκτούρος», την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, την Ελληνική Ένωση Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος (HELMERA), το ΚΕΑΤ, την Οργανωτική Επιτροπή του 5ου Φεστιβάλ «Κωφοί και Ακούοντες εν δράσει 2017» και τα τμήματα Βιολογίας και Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ.
Πολύτιμη, χαρακτηρίζει και την συμβολή των τοπικών πολιτιστικών συλλόγων Νέου και Παλιού Παντελεήμονα, Λεπτοκαρυάς και την ΚοινΣΕΠ Π. Παντελεήμονα που βρίσκονται πάντα δίπλα του. Σημαντική και ενίοτε αφιλοκερδής υπήρξε η συνδρομή των επαγγελματιών.
Με την ολοκλήρωση των δράσεων για τη φετινή χρονιά, το ΚΠΕ απευθύνει ευχαριστίες στους Υπεύθυνους Σχολικών Δραστηριοτήτων, Καινοτόμων Δράσεων και Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Πιερίας, Κεντρικής Μακεδονίας και Θεσσαλίας καθώς και στις αντίστοιχες Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, την Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας και όλους τους 757 εκπαιδευτικούς και τους 5275 μαθητές που στήριξαν και φέτος με τη συμμετοχή τους και το αδιάλειπτο ενδιαφέρον τους τις δράσεις και τα εκπαιδευτικά προγράμματα.
Το «τελευταίο ευχαριστώ» το ΚΠΕ Αν. Ολύμπου, το κράτησε για τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, τα οποία στήριξαν και δημοσίευσαν τις δράσεις του Κέντρου.
Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.