Μενού Κλείσιμο

Μια «φωτισμένη» πρωτοβουλία, από την «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου»

Οι εργασίες ξεκίνησαν χθες Δευτέρα και θα έχουν ολοκληρωθεί -και στις δύο σήραγγες- έως το πρωί της 22ας Οκτωβρίου

Ο αυτοκινητόδρομος Αιγαίου γίνεται έως το τέλος Νοεμβρίου ο πρώτος αυτοκινητόδρομος στην Ελλάδα που θα χρησιμοποιεί φωτιστικά τεχνολογίας LED σε όλα τα φωτισμένα του τμήματα.

Η Εταιρεία, στο πλαίσιο της ολοκληρωμένης στρατηγικής βιώσιμης ανάπτυξης που εφαρμόζει, μετά την αντικατάσταση του φωτισμού στα ανοιχτά τμήματα του αυτοκινητόδρομου το 2019 με τεχνολογία LED, προχωρά και στην πλήρη αντικατάσταση του συμβατικού φωτισμού και στις  τρεις νέες Σήραγγες του Έργου με φωτιστικά τεχνολογίας LED, αρχής γενομένης από τη Σήραγγα Τ3 (Πλαταμώνα).

Συμβατή με τα πιο αυστηρά παγκόσμια πρότυπα, η αντικατάσταση του φωτισμού στις Σήραγγες βελτιώνει τις συνθήκες οδήγησης, ενισχύοντας περαιτέρω την οδική ασφάλεια των οδηγών. Ο φωτισμός LED βελτιώνει την οπτική εμπειρία των οδηγών (ομαλή μετάβαση από το εξωτερικό φως/σκοτάδι στον φωτισμό εισόδου της Σήραγγας), διευκολύνοντας την προσαρμογή των ματιών. 

Παράλληλα, με την ολοκλήρωση των παρεμβάσεων στις Σήραγγες, η εγκατεστημένη ισχύς θα μειωθεί κατά 67%  επιφέροντας μείωση της κατανάλωσης ενέργειας κατά 4,00GWh ετησίως, τα οποία αντιστοιχούν σε 2.133 tnCO2e, μειώνοντας έτσι σημαντικά το ενεργειακό αποτύπωμα της Εταιρείας. Συνυπολογίζοντας και την αντικατάσταση των συμβατικών φωτιστικών των στεγάστρων και των χοανών των Σταθμών Διοδίων με φωτιστικά τεχνολογίας LED έως τα τέλη Ιανουαρίου του 2024, υπολογίζεται ότι το συνολικό ενεργειακό αποτύπωμα της Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου θα μειωθεί κατά 2.618 tnCO2e. 

 Οι εργασίες στη Σήραγγα Τ3 ξεκίνησαν στον κλάδο προς Αθήνα από το πρωί της 16ης Οκτωβρίου και θα ολοκληρωθούν έως το πρωί της 19ης Οκτωβρίου. Θα ακολουθήσει ο κλάδος προς Θεσσαλονίκη από τις 19 Οκτωβρίου έως το πρωί της 22ας Οκτωβρίου. Για το διάστημα αυτό, στον κλάδο που θα πραγματοποιούνται οι εργασίες αναβάθμισης του φωτισμού, η κυκλοφορία θα διεξάγεται μέσω της ΠΕΟ Λεπτοκαρυάς-Πλαταμώνα.

Εντός του Νοεμβρίου θα ακολουθήσει η αντικατάσταση των συμβατικών φωτιστικών και στις άλλες δύο Σήραγγες Τ1 και Τ2. Συνολικά και στις τρεις Σήραγγες θα αντικατασταθούν 4.445 φωτιστικά συμβατικής τεχνολογίας με 1.941 φωτιστικά τεχνολογίας LED.  

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ