Μενού Κλείσιμο

Μέχρι να απαντήσει η υπουργός!

Νέα ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ για την πορεία «αποκατάστασης» του αρχαιολογικού χώρου Δίου

Με νέα ερώτηση προς την Υπουργό Πολιτισμού, επανέρχονται βουλευτές του ΚΚΕ, γα το ζήτημα της αποκατάστασης και συντήρησης αρχαιοτήτων, που υπέστησαν καταστροφές από βροχοπτώσεις, στον αρχαιολογικό χώρο του Δίου, καθώς, όπως υπογραμμίζουν, «παραμένει αναπάντητη από το αρμόδιο Υπουργείο, μολονότι έχει παρέλθει αρκετό διάστημα από την κατάθεση της.»

Οι βουλευτές Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, επιμένουν στην ενημέρωση (που δεν έχουν ακόμη) για τις εργασίες αποκατάστασης στο Δίον, αφού η τουριστική περίοδος έχει ξεκινήσει και ο αρχαιολογικός χώρος δεν έχει αποκατασταθεία πλήρως, παρότι έχουν περάσει αρκετοί μήνες από τις βροχοπτώσεις που έπληξαν την περιοχή τον Νοέμβριο του ‘17

Όπως αναφέρουν οι κύριοι Βαρδαλής και Δελής «οι σφοδρές βροχοπτώσεις, του κύματος κακοκαιρίας “Ευρυδίκη”, 15/11 έως 17/11/2017, στην Π.Ε. Πιερίας ανέδειξαν την χρόνια ολιγωρία των αρχών για την πρόληψη καταστροφών από έντονα καιρικά φαινόμενα και τις τεράστιες ελλείψεις σε αντιπλημμυρική οργάνωση και προστασία των περιοχών που επλήγησαν. Θέμα που ανέδειξε το ΚΚΕ και με σχετική Ερώτηση του στη Βουλή (1659/30.11.2017).

Τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν ειδικότερα στον Αρχαιολογικό Χώρο του Δίου επικεντρώθηκαν στο βόρειο και ανατολικό τμήμα του απ’ όπου διέρχονται το ρέμα “Ουρλιάς” και ο ποταμός “Βαφύρας”.

Να σημειωθεί πως το ρέμα “Ουρλιάς” βρίσκεται σε επαφή με το Βόρειο Τείχος της πόλης.

Η στάθμη της κοίτης είχε ανέλθει σε ύψος τριών περίπου μέτρων από τα φερτά υλικά (κροκάλες και χαλίκια) με αποτέλεσμα να καλυφθεί το μεγαλύτερο μέρος του Βόρειου Τείχους αλλά και να καταστραφεί μέρος της μεταλλικής περίφραξης του χώρου. Στη Βόρειο Ανατολική γωνία του Αρχαιολογικού χώρου όπου ουσιαστικά δημιουργείται ορθή γωνία και συγκλίνουν τα δύο ρέματα παρασύρθηκε η μεταλλική περίφραξη και μέρος της βοηθητικής πρόσβασης στον χώρο.

Ενώ τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίστηκαν στην περιοχή των ιερών Διός Υψίστου και Ίσιδος από όπου διέρχεται ο ποταμός “Βαφύρας”. Συγκεκριμένα κατέρρευσε η μεταλλική γέφυρα η οποία συνδέει τα δύο ιερά, καθώς και η μικρή μεταλλική γέφυρα που συνδέει το ιερό της Ίσιδος με την Αρχαία Πόλη, ενώ στα δύο Ιερά είχε γίνει μεγάλη απόθεση ιλύος και φερτών υλικών. Επίσης προβλήματα εντοπίστηκαν και στα πρανή του ποταμού “Βαφύρα”.

Στο δε αρχαιολογικό Μουσείο του Δίου είχε παρατηρηθεί μικρή εισροή υδάτων στο σημείο ένωσης του παλαιού με του νέου κτηρίου λόγω παλαιότητας της κεραμοσκεπής, καθώς και στο χώρο των αποθηκών.”

Με δεδομένο ότι στην απάντηση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού (84/10.1.2018), αναφέρεται ότι: «Για την καταγραφή και την αντιμετώπιση των προβλημάτων πραγματοποιήθηκαν αλλεπάλληλες αυτοψίες.» και επειδή έχει παρέλθει διάστημα πέντε μηνών από τις καταστροφές, οι δύο βουλευτές ρωτούν την κ. Κονιόρδου, σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι εργασίες αποκατάστασης και σε ποιες περαιτέρω ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση, για να πραγματοποιηθούν και να ολοκληρωθούν όλες οι αναγκαίες εργασίες αποκατάστασης και συντήρησης όλων των αρχαιοτήτων καθώς και των υποδομών που υπέστησαν καταστροφές στον αρχαιολογικό χώρο του Δίον;

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ