Μενού Κλείσιμο

Μέτρα ενίσχυσης από την κυβέρνηση – Απαγόρευση απολύσεων και επίδομα στους εργαζομένους

Σειρά μέτρων ανακοίνωσαν οι συναρμόδιοι υπουργοί για να διατηρήσουν την κοινωνική συνοχή η οποία κινδυνεύει από την πανδημία του κορονοϊού. Στην κορυφή των μέτρων «ανακούφισης», η απαγόρευση των απολύσεων,  αλλά και το επίδομα 800 ευρώ που θα λάβουν οι εργαζόμενοι των οποίων οι επιχειρήσεις έχουν κλείσει λόγω της πανδημίας

Αναλυτικά τα μέτρα για τους εργαζόμενους είναι:

-Ρήτρα διατήρησης θέσεων εργασίας σε όλες τις επιχειρήσεις που δεν ανεστάλη η λειτουργία τους ως προϋπόθεση για την αναστολή καταβολής  ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων και τη χρήση έκτακτων χρηματοδοτικών εργαλείων στήριξης.

-Ρητή απαγόρευση απόλυσης εργαζομένου σε επιχειρήσεις που έχει ανασταλεί η λειτουργία τους κατόπιν εντολής δημόσιας αρχής, ενώ σε περίπτωση που αυτή λάβει χώρα θα θεωρείται άκυρη. 

– «Αποζημίωση ειδικού σκοπού» ύψους 800 ευρώ, για διάστημα κάλυψης  από 15 Μαρτίου έως 30 Απριλίου, ως έκτακτη οικονομική ενίσχυση για όλους τους εργαζόμενους επιχειρήσεων που ανεστάλη η λειτουργία τους βάσει ΚΑΔ, η οποία θα καταβληθεί το πρώτο 10ήμερο του Απριλίου. (Το επίδομα, όπως ανακοινώθηκε θα δοθεί μέσω του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ και ειδικής πλατφόρμας που θα λειτουργεί σ’ αυτό)

-Πλήρη ασφαλιστική κάλυψη των παραπάνω εργαζομένων για όλο το διάστημα αναστολής λειτουργίας των επιχειρήσεων, υπολογιζόμενη στον ονομαστικό τους μισθό.

Για ανέργους ανακοινώθηκαν τα εξής:

Παράταση καταβολής:

-τακτικής επιδόματος ανεργίας

-του επιδόματος μακροχρονίων ανέργων και

-του βοηθήματος ανεργίας σε ελεύθερους επαγγελματίες

για 2 επιπλέον μήνες σε όλους όσοι το δικαίωμα επιδότησης λήγει την 31η Μαρτίου. Δηλαδή οι εν λόγω θα επιδοτηθούν μέχρι και 31 Μαϊου.

Μέτρα για ελεύθερους επαγγελματίες

Η πληρωμή των ατομικών εισφορών των ελευθέρων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων μηνός Φεβρουαρίου αναστέλλεται για 3 μήνες χωρίς τόκους και προσαυξήσεις. Οι εισφορές μηνός Ιανουαρίου πρέπει να καταβληθούν κανονικά έως την Παρασκευή 20 Μαρτίου. Αναστέλλονται οι εισφορές του επόμενου μήνα.

Για επιχειρήσεις και εργοδότες

-αναστολή καταβολής ασφαλιστικών εισφορών μηνός Φεβρουαρίου για 3 μήνες σε μισθωτούς επιχειρήσεων που πλήττονται

-αναστολή καταβολής ρυθμισμένων οφειλών σε Ταμεία για 3 μήνες σε όλες τις επιχειρήσεις που πλήττονται

-Όλα τα μέτρα συνδυάζονται με ρήτρες διατήρησης θέσεων εργασίας

Μέτρα ενίσχυσης ευελιξίας επιχειρήσεων

-Πρόβλεψη λειτουργίας επιχειρήσεων με προσωπικό ασφαλούς λειτουργίας με ρήτρα διατήρησης των θέσεων εργασίας.

-Θέσπιση μέτρων για την απρόσκοπτη παροχή υπηρεσιών Ιατρού Εργασίας, την άρση των διοικητικών εμποδίων για επιχειρήσεις, υπηρεσίες και ιατρούς, και ιδίως την προστασία της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων και της δημόσιας υγείας.

-Την καθιέρωση διευκολύνσεων για όλους τους πολίτες όπως π.χ. την εξ αποστάσεως εξυπηρέτηση των πολιτών στον e-ΕΦΚΑ και τον ΟΑΕΔ, μέσω της επίσπευσης της προγραμματισμένης ψηφιοποίησης βασικών λειτουργιών των δύο οργανισμών.

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ