Μενού Κλείσιμο

Μέχρι το 2050, το ένα τέταρτο του παγκόσμιου πληθυσμού θα είναι Αφρικανοί

Η άνευ προηγουμένου αύξηση του πληθυσμού της Αφρικής θα επηρεάσει τη γεωπολιτική, το παγκόσμιο εμπόριο, τη μετανάστευση και σχεδόν κάθε πτυχή της ζωής του πλανήτη, σύμφωνα με ερευνητές.

 

Το 2022 ο παγκόσμιος πληθυσμός της Αφρικής θα ξεπεράσει τα 8 δισεκατομμύρια. Μέσα σε μόλις δύο δεκαετίες ο πληθυσμός της ηπείρου, που πλήττεται περισσότερο από τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των επιλογών της Δύσης, αυξήθηκε κατά ένα τρίτο.

 

Μέχρι το 2050, θα είμαστε περίπου 9,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι στον πλανήτη, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των  δημογράφων.

 

Τα ποσοστά γονιμότητας στην Ευρώπη, τη Βόρεια Αμερική και την Ανατολική Ασία είναι γενικά κάτω από 2,1 γεννήσεις ανά γυναίκα. Αυτό είναι το επίπεδο στο οποίο οι πληθυσμοί παραμένουν σταθεροί, με σταθερά τα ποσοστά θνησιμότητας.

 

Η πορεία ωστόσο, σε ορισμένες χώρες είναι ιδιαίτερα ανησυχητική.

 

Το ποσοστό γεννήσεων στην Ιταλία είναι το χαμηλότερο που υπήρξε ποτέ στην ιστορία της χώρας. Το ποσοστό γονιμότητας της Νότιας Κορέας παραμένει κάτω από μία γέννηση ανά γυναίκα εδώ και δεκαετίες, παρά το γεγονός ότι δαπανώνται περίπου 120 δισεκατομμύρια δολάρια σε πρωτοβουλίες που στοχεύουν στην αύξησή του.

 

Η Ιαπωνία ξεκίνησε τον αιώνα με 128 εκατομμύρια πολίτες, αλλά πρόκειται να έχει μόνο 106 εκατομμύρια μέχρι το 2050.

 

Ο πληθυσμός της Κίνας, την ίδια ώρα, θα κορυφωθεί στα 1,45 δισεκατομμύρια το 2030, αλλά εάν αποδειχθεί ότι δεν μπορεί να αυξήσει το ποσοστό γονιμότητάς της, η πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου θα μπορούσε να κλείσει τον αιώνα με λιγότερους από 600 εκατομμύρια κατοίκους.

 

Η Αφρική, την ίδια ώρα, παραμένει περιθωριοποιημένη στα περισσότερα δυτικά μέσα ενημέρωσης και στη φαντασία των περισσότερων δυτικών πολιτών.

 

Οι πληθυσμοί περισσότερων από τα μισά από τα 54 έθνη της Αφρικής θα διπλασιαστούν- τουλάχιστον- έως το 2050. Η ήπειρος θα φιλοξενεί τότε τουλάχιστον το 25% του παγκόσμιου πληθυσμού, σε σύγκριση με λιγότερο από 10%, έναν αιώνα πριν, το 1950.

 

Και ενώ ο πληθυσμός της Ασίας θα έχει πολλαπλασιαστεί επί τέσσερα σε αυτό το χρονικό πλαίσιο, στην Αφρική θα έχει δεκαπλασιαστεί.

 

Αιτία είναι η «χρόνια νεανικότητα», όπως την ονόμασε ο δημογράφος Richard Cincotta: το 40% όλων των Αφρικανών είναι παιδιά κάτω των 14 ετών και στις περισσότερες αφρικανικές χώρες ο μέσος όρος ηλικίας είναι κάτω των 20 ετών.

 

Οι Αφρικανές μητέρες θα έχουν περίπου 450 εκατομμύρια παιδιά τη δεκαετία που διανύουμε. Αυτό προβλέπεται να ανέλθει σε περισσότερα από 550 εκατομμύρια στη δεκαετία του 2040, δηλαδή, περίπου το 40% όλων των παιδιών που θα γεννηθούν παγκοσμίως εκείνη τη δεκαετία.

 

Συνολικά, τα χαμηλά ή ταχέως μειούμενα ποσοστά γεννήσεων παραμένουν η εξαίρεση και όχι ο κανόνας στο μεγαλύτερο μέρος της Αφρικής.

 

Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο αριθμός των γεννήσεων βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο που έχει βρεθεί ποτέ, δηλαδή στα 140 εκατομμύρια ετησίως και είναι απίθανο να μειωθεί πολύ, κατά τη διάρκεια των επόμενων δύο έως τριών δεκαετιών.

 

Με τη συνεχιζόμενη υψηλή γονιμότητα στην ανατολική, δυτική και κεντρική Αφρική, η ήπειρος θα συμβάλει με 1,3 δισεκατομμύρια ανθρώπους στη συνολική αύξηση των 2 δισεκατομμυρίων του παγκόσμιου πληθυσμού μεταξύ 2019 και 2050.

 

Μέχρι τότε, οι πληθυσμοί της ανατολικής και της δυτικής Αφρικής θα ξεπεράσουν ο καθένας, τον αντίστοιχο πληθυσμό της Ευρώπης.

 

Στη συνέχεια, η ποικιλόμορφη δημογραφία της Αφρικής θα είναι ένας από τους κύριους καθοριστικούς παράγοντες για το αν ο παγκόσμιος πληθυσμός θα κορυφωθεί το δεύτερο μισό του 21ου αιώνα ή θα συνεχίσει να αυξάνεται, ένα επίπονο και αμφισβητούμενο ζήτημα με πρόσθετη σημασία στην εποχή της κλιματικής κρίσης.

 

Μέχρι σήμερα, η ανθρώπινη προσαρμοστικότητα και ανθεκτικότητα έχουν ξεπεράσει δημογραφικές κρίσεις. Ωστόσο, πέρα από δύο ή τρεις δεκαετίες, η δημογραφική μελλοντολογία είναι γεμάτη παγίδες, αν και δεν είναι τόσο επικίνδυνη όσο οι μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες οικονομικές ή καιρικές προβλέψεις.

 

Η Αφρική παραμένει θεμελιωδώς περιθωριοποιημένη, συμπεριλαμβανομένων των στερεοτυπικών απεικονίσεων στα περισσότερα δυτικά μέσα ενημέρωσης και της φαντασίας των περισσότερων δυτικών πολιτών.

 

Αυτό από μόνο του θα επηρεάσει τη γεωπολιτική, το παγκόσμιο εμπόριο, την τεχνολογική ανάπτυξη, το μέλλον των κυρίαρχων θρησκειών στον κόσμο, τα πρότυπα μετανάστευσης.

 

Σχεδόν κάθε πτυχή της ζωής, σχολιάζει ο Guardian. Η ευρύτερη εξοικείωση με τα ποικίλα δημογραφικά χαρακτηριστικά της Αφρικής είναι ένα καλό σημείο έναρξης σε αυτόν τον επανασχεδιασμό, σε μία ήπειρο που υποεκπροσωπείται σε παγκόσμιες συνόδους αν και πλήττεται περισσότερο από τις επιλογές της δύσης, ειδικά σε ότι αφορά στο περιβάλλον.

 

Με πληροφορίες του Guardian

Οι ειδήσεις της Πιερίας με ένα κλικ.