Πρώτος σταθμός το πολυνομοσχέδιο για το κλείσιμο γ’ αξιολόγησης
Αμέσως μετά την εορταστική περίοδο (που κλείνει το Σάββατο) η τελική ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης μπαίνει στην τελική ευθεία. Το οικονομικό επιτελείο έχει ξεκινήσει την κωδικοποίηση των μνημονιακών διατάξεων που έχουν συμφωνηθεί με τους εκπροσώπους των δανειστών προκειμένου να πάρουν την μορφή διατάξεων και να ενταχθούν σε ένα πολυνομοσχέδιο.
Το δρόμο για την Βουλή αναμένεται να πάρει την Δευτέρα 8 Ιανουαρίου, το πολυνομοσχέδιο, το οποίο μεταξύ άλλων, προβλέπει το νέο τρόπο υπολογισμού των οικογενειακών επιδομάτων, την διάταξη για τις απεργίες καθώς και την το άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων.
Την Πέμπτη, 11 Ιανουαρίου, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης θα πρέπει να παρουσιάσει στην συνεδρίαση του EuroWorking Group επαρκή πρόοδο.
Ως τις 16 του μήνα η Ελλάδα θα πρέπει να έχει υλοποιήσει τα περίπου 70 προαπαιτούμενα που είχαν μείνει ανοιχτά με το κλείσιμο της τεχνικής συμφωνίας στις αρχές Δεκεμβρίου, ενώ δύο ημέρες μετά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ολοκληρώσει την έκθεση συμμόρφωσης της Ελλάδας στα συνολικά 110 προαπαιτούμενα της αξιολόγησης.
Στο Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου οι υπουργοί Οικονομικών με βάση την θετική εισήγηση του EWG και την έκθεση συμμόρφωσης θα πιστοποιήσουν το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης και θα αποφασίσουν την εκταμίευση της επόμενης δόσης.
Το ποσό που θα εκταμιευτεί εκτιμάται ότι θα κινηθεί πάνω από τα 5,5 δισ. ευρώ και δεν αποκλείεται να φθάσει τα 8,5 δισ. ευρώ. Ας σημειωθεί ότι οι δόσεις που διεκδικεί η Ελλάδα από την τρίτη και την τέταρτη αξιολόγηση φτάνουν τα 18,4 δισ. ευρώ, ενώ ένα ποσό της τάξης των 27,4 δισ. ευρώ που θα μείνει αδιάθετο από το δάνειο των 86 δισ. ευρώ του ESM θα αποφασιστεί τέλη Μαΐου με αρχές Ιουνίου του 2018 για το πώς θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν αυτά τα χρήματα.
Στο σχεδιασμό της Κυβέρνησης είναι μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης να γίνει μια απόπειρα εξόδου στις αγορές με στόχο να εκμεταλλευτούν την θετική συγκυρία που θα υπάρχει και τότε για την ελληνική οικονομία και υπό την προϋπόθεση ότι οι συνθήκες στην αγορά θα είναι ευνοϊκή . Συγκεκριμένα σχεδιάζεται η έκδοση ενός νέου επταετούς ομολόγου αναφοράς ώστε το υπουργείο οικονομικών να «τεστάρει» σε πραγματικές συνθήκες τις διαθέσεις των θεσμικών επενδυτών.
ΟΔΔΗΧ: Άντλησε 1,6 δισ. ευρώ από τα έντοκα
Ποσό ύψους 1,625 δισ. ευρώ άντλησε το Ελληνικό Δημόσιο από τη δημοπρασία εντόκων γραμματίων εξάμηνης διάρκειας.
Το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 1,65% έναντι του 1,95% στην προηγούμενη αντίστοιχη δημοπρασία, ενώ η έκδοση υπερκαλύφθηκε κατά 1,77 φορές (2,03 στην προηγούμενη δημοπρασία).
Όπως ανακοίνωσε ο ΟΔΔΗΧ, σήμερα διενεργήθηκε δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 26 εβδομάδων, ύψους 1,250 εκατομμυρίων Ευρώ. Η απόδοση διαμορφώθηκε στο 1,65%. Υποβλήθηκαν συνολικές προσφορές ύψους 2,218 δισεκατομμυρίων Ευρώ, πού υπερκάλυψαν το ζητούμενο ποσό κατά 1,77 φορές.
Η δημοπρασία πραγματοποιήθηκε μέσω των Βασικών Διαπραγματευτών Αγοράς (Primary Dealers), και η ημερομηνία διακανονισμού είναι η Παρασκευή 5 Ιανουαρίου 2018.
Έγιναν δεκτές προσφορές μέχρι του ύψους του δημοπρατηθέντος ποσού, καθώς και μη ανταγωνιστικές προσφορές ύψους 375 εκατομμυρίων Ευρώ.
Σημειώνεται ότι κατά τις δημοπρασίες δεν καταβάλλεται προμήθεια.
Αλλαγή στην «αρχιτεκτονική» του προστίμου για την αδήλωτη εργασία
Για την αλλαγή στην αρχιτεκτονική του προστίμου για την αδήλωτη εργασία που σχεδιάζει το υπουργείο Εργασίας, ενημέρωσαν τους προέδρους της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) και της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), Βασίλη Κορκίδη και Γιώργο Καββαθά αντίστοιχα, η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, και ο Ειδικός Γραμματέας του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ), Νάσος Ηλιόπουλος, κατά τη διάρκεια συνάντησής τους.
Όπως αναφέρθηκε, στο επίκεντρο της προωθούμενης αλλαγής βρίσκεται η σύνδεση του ύψους του προστίμου με την πρόσληψη του εργαζομένου που ήταν αδήλωτος και η υποχρέωση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών υπέρ αυτού.
Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, ο συνδυασμός των ρυθμίσεων εξυπηρετεί μια νέα λογική που έχει στον πυρήνα της την απόδοση δικαιοσύνης υπέρ του εργαζομένου.
Παράλληλα, σκοπός της συνάντησης ήταν η αναλυτική ενημέρωση των εκπροσώπων των επαγγελματοβιοτεχνών για τα ευεργετήματα και τις προϋποθέσεις υπαγωγής φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων στη ρύθμιση οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία.
Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.