Μενού Κλείσιμο

Με τη ψήφο της «καταδικάζει» 9.000 εκπαιδευτικούς

Οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί του Ν. Πιερίας απαντούν στη βουλευτή Μπ. Σκούφα:

Την αντίδραση των αναπληρωτών εκπαιδευτικών του νομού Πιερίας, προκάλεσε η τοποθέτηση (και κυρίως η ψήφιση) του Νομοσχεδίου του Υπουργείου Παιδείας, από την βουλευτή Μπέττυ Σκούφα. Η κ. Σκούφα, κατά την τοποθέτησή της, υπεραμύνθηκε του νομοσχεδίου (το οποίο σύμφωνα με τους αναπληρωτές καταδικάζει 9.000 συναδέλφους τους σε ανεργία), υποστηρίζοντας πως η κυβέρνηση επιχειρεί να διορθώσει αδικίες που κληρονόμησε από προηγούμενες κυβερνήσεις.

Στην απάντησή τους οι αναπληρωτές και αναπληρώτριες εκπαιδευτικοί του Νομού Πιερίας, αναφέρουν: «Οι εκπαιδευτικοί έδωσαν την Παρασκευή 11 του Γενάρη 2019, δυναμικό “παρών” στη μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση και πορεία ενάντια στο απαράδεκτο «σύστημα διορισμών», που προωθεί για ψήφιση στη Bουλή η Κυβέρνηση, ένα σύστημα που οδηγεί σε απολύσεις χιλιάδων εκπαιδευτικών, απαξιώνει την προϋπηρεσία και το πτυχίο και προωθεί ένα αέναο κυνήγι τίτλων με όρους ανισότητας.
Την Παρασκευή οι εκπαιδευτικοί της χώρας μας, από άκρη σε άκρη, μόνιμοι και αναπληρωτές/τριες, απέργησαν μαζικά και το συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας ήταν ένα από τα μαχητικότερα των τελευταίων ετών. Οι χιλιάδες αυτοί εκπαιδευτικοί απέργησαν και διαδήλωσαν στους δρόμους της Αθήνας αλλά και άλλων πόλεων, διεκδικώντας την απόσυρση του νομοσχεδίου και του προσοντολογίου, ζητώντας μόνιμη και σταθερή εργασία και άμεσους διορισμούς. Η απεργία με τη μαζικότατη διαδήλωση απέδειξε ότι οι χιλιάδες αναπληρωτές/τριες είναι διατεθειμένοι να υπερασπιστούν το δημόσιο σχολείο, την επιστήμη τους, το Δημόσιο Πανεπιστήμιο, το πτυχίο τους, τη ζωή τους και το μέλλον των μαθητών/τριών τους.
Μαζική ήταν και η παρουσία των αναπληρωτών-τριών που εργάζονται στην Πιερία κατά τη διαδήλωση της Αθήνας. Ενώ οι αναπληρωτές μαζί με τους μόνιμους που παρέμειναν στα μετόπισθεν προχώρησαν σε συμβολική κατάληψη της ΔΙ.Π.Ε. Πιερίας.
Η αντίδραση της κυβέρνησης και των δυνάμεων καταστολής στον αγώνα των εκπαιδευτικών για την απόσυρση του νομοσχεδίου που οδηγεί σε απολύσεις χιλιάδων αναπληρωτών-τριών που εργάζονταν χρόνια στα σχολεία και ήταν απαραίτητοι για τη λειτουργία τους, ήταν χειροβομβίδες κρότου-λάμψης πάνω από τις αστυνομικές κλούβες μέσα στη συγκέντρωση, κυριολεκτικά στα κεφάλια των εκπαιδευτικών με αποτέλεσμα σοβαρούς τραυματισμούς και αναπνευστικά προβλήματα. Η απάντηση της κυβέρνησης στη διεκδίκηση των εκπαιδευτικών να μην επικρατήσει το αέναο κυνήγι τίτλων με όρους ανισότητας, ήταν η βία.
Ως αναπληρώτριες εκπαιδευτικοί με καταγωγή από την Πιερία, παρούσες στα γεγονότα της 11ης Γενάρη, με αίσθημα ευθύνης στην ιδιότητά μας και στο μέλλον των μαθητών-τριών με, με σεβασμό στο πτυχίο μας και έχοντας δώσει την ψυχή και τη ζωή μας στο Δημόσιο Σχολείο ανά την Ελλάδα όποτε μας καλούσε το Υπουργείο, εκφράζουμε την έντονη δυσαρέσκεια μας για τα λεγόμενα και την πολιτική στάση και θέση της βουλεύτριας του Νομού μας κυρίας Σκούφα Ελισσάβετ (Μπέττυ), μέλους της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων, αρμόδια επί θεμάτων του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Κατά την ομιλία της στην 3Η Συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής με θέμα τη συνέχιση της επεξεργασίας και εξέτασης του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων “Συνέργειες Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με τα Τ.Ε.Ι Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, Παλλημνιακό Ταμείο και άλλες διατάξεις”, παρουσία του Υπουργού κ. Γαβρόγλου, του αναπληρωτή υπουργού, της υφυπουργού Παιδείας και αρμοδίων υπηρεσιακών παραγόντων, με πρόσχημα την εξάλειψη των αδικιών στον χώρο της εκπαίδευσης, υποστήριξε το προς ψήφιση νομοσχέδιο με τα κριτήρια διορισμών, παραβλέποντας τις διεκδικήσεις και τις τοποθετήσεις των παρόντων εκλεγμένων συνδικαλιστικών εκπροσώπων των εκπαιδευτικών, τις μαζικές αντιδράσεις χιλιάδων εκπαιδευτικών ανά την Ελλάδα, όπως και στην Πιερία. Παρέβλεψε τη θέση της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας, τη θέση του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Πιερίας, παρέβλεψε τα δεκάδες κείμενα τοπικών συλλόγων εκπαιδευτικών, τα Συντονιστικά Αναπληρωτών που αγωνίζονται ενάντια στο προσοντολόγιο –έκτρωμα που πάει να ψηφιστεί.
Συγκεκριμένα, υποστήριξε πως η κυβέρνηση αποκαθιστά αδικίες χρόνων, και δίνει το δικαίωμα εργασίας σε ανθρώπους που χρόνια ήταν εκτός της εκπαίδευσης. Δεν τοποθετήθηκε, όμως, για το ποιο θα είναι το μέλλον των εκπαιδευτικών που είναι τόσα χρόνια μέσα στην εκπαίδευση με ελαστικές σχέσεις εργασίας, έχοντας τις υποσχέσεις και της δική τους κυβέρνηση για διορισμό! Εκπαιδευτικούς που τους στέλναν στην παραμεθόριο επί 10 χρόνια ζητώντας τους να κάνουν πλάτες στο κράτος που “υπό την πίεση” των μνημονίων αδυνατούσε να προσλάβει μόνιμο εργατικό προσωπικό και εξαντλούνταν σε 9μηνες συμβάσεις. Και τώρα ανακοινώνουν αιφνιδίως ότι όλοι αυτοί οι δάσκαλοι και δασκάλες που θυσίασαν 10 από τα πιο παραγωγικά χρόνια της ζωής τους, που θυσίασαν οικογένειες και σχέσεις εμπιστευόμενοι το κράτος τους είναι ακατάλληλοι για διορισμό, αν δεν πληρούν συγκεκριμένα ακαδημαϊκά (επί πληρωμή )κριτήρια!
Η κυρία Σκούφα, με τη θέση ευθύνης που κατέχει ως μέλος αυτής της επιτροπής, έχει την ευθύνη για το προς ψήφιση νομοσχέδιο, έχει ευθύνη για τη ζωή τόσων εργαζομένων στο χώρο της εκπαίδευσης, έχει ευθύνη προς το Δημόσιο σχολείο και την προάσπίση του. Έχει ευθύνη γιατί όπως και η ίδια ανέφερε στις διεργασίες της Επιτροπής, διορθώνοντας τις αδικίες που κληρονόμησε η κυβέρνηση στον τομέα της Παιδείας, δημιουργεί νέες. Έχει ευθύνη ως βουλεύτρια μιας κυβέρνησης “Αριστεράς”, να μη γνωμοδοτεί θετικά για την εφαρμογή νεοφιλελεύθερων πολιτικών στην εκπαίδευση, που επηρεάζουν όχι μόνο το μέλλον της εκπαίδευσης και του Δημόσιου Σχολείο, αλλά και τα εργασιακά δικαιώματα χιλιάδων εκπαιδευτικών.
Η κ. Σκούφα με τη θετική της ψήφο καταδικάζει όχι μόνο χιλιάδες εν ενεργεία εκπαιδευτικούς αλλά και όλα τα παιδιά που αυτή τη στιγμή σπουδάζουν σε Πανεπιστημιακές Σχολές Εκπαίδευσης καταστρατηγώντας το δικαίωμα στην εργασία με το πτυχίο τους αν δεν αγοράσουν αδρά επιπλέον προσόντα.»
Οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί (και) της Πιερίας, ζητούν, να αποσυρθεί το «απαράδεκτο), όπως το χαρακτηρίζουν «σύστημα διορισμών», που οδηγεί σε χιλιάδες απολύσεις αναπληρωτών συναδέλφων, αλλά και κατάργηση όλων των μορφών ελαστικής εργασίας.
Τέλος, απαιτούν μαζικούς διορισμούς για να καλυφθούν όλες οι ανάγκες στην Παιδεία, και σε όλες τις κοινωνικές δομές της χώρας μας.

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ