Μενού Κλείσιμο

Με σκληρή γραμμή

«Όχι» (κατά πλειοψηφία) στο νομοσχέδιο «Κλεισθένης» από το Δημοτικό Συμβούλιο Κατερίνης

«Όχι» από Πολίτες σε Δράση, «ναι» από Άλλο Δρόμο και Νέα Εποχή, «ναι», αλλά μόνο για την απλή αναλογική από τη Λαϊκή Συσπείρωση

Κατά πλειοψηφία ενέκρινε το δημοτικό συμβούλιο Κατερίνης το ψήφισμα κατά του σχεδίου νόμου «Κλεισθένης», με τις δημοτικές παρατάξεις (παρά το ότι υπερασπίστηκαν τον υπερκομματικό χαρακτήρα της αυτοδιοίκησης) να μένουν πιστές στη «γραμμή» των κομμάτων που ανήκουν οι επικεφαλής τους.

Ο δήμαρχος Κατερίνης, μεταφέροντας τη θέση (και) της ΚΕΔΕ υποστήριξε οτι η απλή αναλογική είναι το προπέτασμα καπνού σ’ αυτό το νομοσχέδιο, αφού υπάρχουν άλλα πολύ σοβαρότερα σημεία του που οδηγούν σε αφανισμό της αυτοδιοίκησης μέσω εντάσεων και διαιρέσεων.

«Θα αδικούσαμε την προσπάθεια (της ΚΕΔΕ) αν επικεντρώναμε μόνο στην απλή αναλογική» είπε ο Σάββας Χιονίδης, σημειώνοντας οτι το συγκεκριμένο σημείο (αλλαγής εκλογής δημοτικών συμβουλίων) είναι το λιγότερο «κακό» που επιχειρεί να εισάγει το Υπουργείο με το νομοσχέδιο

Ο δήμαρχος Κατερίνης έκανε ειδική αναφορά στον «συμπαραστάτη του δημότη» τονίζοντας πως δεν κατανοεί τους λόγους που πρέπει να μπει ένας επιπλέον διορισμένος ανάμεσα στο Δήμο και τους δημότες, κάνοντας λόγο για προσπάθεια επιβολής τοποτηρητή στους δήμους.

Ο κ. Χιονίδης δεν έμεινε σε αυτό, χαρακτήρισε «νοσηρό προϊόν» το νομοσχέδιο και ενημέρωσε για την πρόθεση της ΚΕΔΕ να φτάσει την υπόθεση (εφόσον ψηφιστεί) έως το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Σε ότι αφορά την αλλαγή του εκλογικού νόμου,εκτίμησε οτι δεν πρόκειται για «απλή και άδολη», αλλά «καθαρά για δόλια αναλογική», αφού θα καταστήσει πλήρως εξαρτημένες από τα κόμματα τις δημοτικές παρατάξεις αποκλείοντας συνεναίσεις και πολυσυλλεκτικότητα.

Μάλιστα ο δήμαρχος, με σκωπτικό τρόπο ανέφερε ότι με το μόνο άρθρο που συμφωνεί (γιατί, είναι η μόνη μεγάλη αλλαγή που εισάγει, όπως είπε) είναι το 206, το οποίο προβλέπει την μετονομασία του Δήμου Καλαμπάκας σε Δήμο Μετεώρων!

Από την πλευρά της η δημοτική σύμβουλος του Άλλου Δρόμου Γνωσούλα Χαϊλατζίδου υπεραμύνθηκε του νομοσχεδίου τονίζοντας πως «στόχος του είναι η ουσιαστική ενίσχυση της λειτουργίας της ΤΑ, η βελτίωση της αποτελεσματικότητας και η ενθάρρυνση της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά.

Μια σημαντική τομή του Νομοσχεδίου, είπε, είναι η αλλαγή του εκλογικού νόμου με την καθιέρωση της απλής αναλογικής στην εκλογή των δημοτικών και περιφερειακών συμβούλων και των συμβούλων των κοινοτήτων.

«Η απλή αναλογική είναι το δικαιότερο εκλογικό σύστημα, αποτυπώνει  τη λαϊκή βούληση με τον καλύτερο τρόπο, ευνοεί τη δημοκρατία και τη διαφάνεια και ανοίγει την πόρτα της ουσιαστικής συμμετοχής», υποστήριξε η κ. Χαϊλατζίδου.

Συνεχίζοντας, απάντησε και στα «περί μπαχαλοποίησης» που είχε αναφέρει ο δήμαρχος στην ΚΕΔΕ, σημειώνοντας πως «Όταν κάποιοι μιλάνε για μπαχαλοποίηση της ΤΑ, όπως και ο δήμαρχος Κατερίνης στο συνέδριο της ΚΕΔΕ, το συγκρίνουν μάλλον με την υφιστάμενη κατάσταση, παίρνοντας σαφή θέση υπέρ του  αποφασίζουμε μόνοι μας και δε συζητάμε τίποτε ούτε με την αντιπολίτευση, ούτε με τους πολίτες. Για κάποιους μπάχαλο και φασαρία είναι η συλλογική έκφραση και δράση των πολιτών.»

Όταν κάποιοι κάθε φορά πριν τις εκλογές χαϊδεύουν αυτιά, μιλάνε για διευρύνσεις και αυτοδιοικητικά ψηφοδέλτια που τους χωράνε όλους, για τα προβλήματα που είναι ίδια για όλους, είναι τουλάχιστον οξύμωρο, αν όχι υποκριτικό οι ίδιοι να θεωρούν αυτούς τους ίδιους πολίτες τους οποίους απευθύνονται  ανώριμους να αποφασίζουν, είπε σε άλλο σημείο της τοποθέτησής της, καταλήγοντας πως «όταν κάποιοι αμφισβητούν την κουλτούρα, την ωριμότητα και τη δυνατότητα των πολιτών να συνεργάζονται και να συναποφασίζουν το πρόβλημα είναι σοβαρό.»

Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκε και ο επικεφαλής της Νέας Εποχής Νίκος Μακρίδης, ενώ επικριτικός ήταν ο Μπάμπης Παπαδόπουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης ως προς του συνολικούς στόχους που θέλει να εξυπηρετήσει ο «Κλεισθένης», ωστόσο –έστω και έτσι- συμφώνησε απόλυτα με την καθιέρωση της απλής αναλογικής για την εκλογή των δημοτικών συμβουλίων.

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ