Μενού Κλείσιμο

Με self test τα ρεβεγιόν – Υπό συζήτηση νέα μέτρα μετά τις γιορτές λόγω «Όμικρον»

Με τους θανάτους από τον κορωνοϊού να έχουν ξεπεράσει πλέον τους 20.000, τους επιδημιολογικούς δείκτες να κινούνται υψηλά και την εξαιρετικά μεταδοτική μετάλλαξη Όμικρον να σαρώνει τον πλανήτη, κυβέρνηση και επιδημιολόγοι δεν αποκλείουν νέα μέτρα από την έναρξη του νέου έτους.

 

Ήδη, χθες, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε στο υπουργικό συμβούλιο τον οδικό χάρτη για τις γιορτές, ενημερώνοντας ότι απέρριψε τις εισηγήσεις για rapid test σε εμβολιασμένους που επιθυμούν να γιορτάσουν σε κλειστούς χώρους. Όπως τόνισε, θα υπάρχει ισχυρή σύσταση για self test σε όσους βγουν να διασκεδάσουν παραμονές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς.

Τις επόμενες ημέρες θα διατεθούν από τα φαρμακεία, δύο επιπλέον self test για όλους. Με στόχο την καλύτερη επιδημιολογική επιτήρηση, οι πολίτες καλούνται να κάνουν το πρώτο self test πριν από το εορταστικό τραπέζι, την οικογενειακή συγκέντρωση ή τη βραδινή έξοδο και το δεύτερο αμέσως μετά τη λήξη των εορτασμών για την έλευση του νέου έτους.

 

Υπό συζήτηση νέα μέτρα από τον Ιανουάριο 

Αν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις των ειδικών για μεγάλη έξαρση της Όμικρον προσεχώς, υπό συζήτηση τίθενται νέα μέτρα από την έναρξη της νέας χρονιάς.

 

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, τα αρχικά σενάρια κάνουν λόγο για επέκταση της τηλεργασίας και αλλαγή στο ωράριο εστίασης και διασκέδασης. Ωστόσο, όπως διαμηνύεται, δεν συζητείται το κλείσιμο των σχολείων.

 

Όπως ξεκαθάρισε χθες κι ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στη δεύτερη φάση του σχεδίου ανάσχεσης κορωνοϊού της κυβέρνησηςη, «όλα, το τονίζω αυτό, θα κριθούν από τα τότε δεδομένα. Καμία απόφαση δεν έχει ακόμα ληφθεί».

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ΣΚΑΪ, τα μέτρα που εξετάζονται σε περίπτωση επιδείνωσης της επιδημιολογικής κατάστασης είναι:

  • Επέκταση τηλεργασίας σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα σε ποσοστό έως 60%.
  • Επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού στις ηλικίες 50-60 ετών.
  • Περιορισμός στο ωράριο των καταστημάτων εστίασης και των κέντρων διασκέδασης με τη λειτουργία τους έως τις 12 τα μεσάνυχτα.

Παράλληλα, εντατικοί θα είναι οι έλεγχοι της Αστυνομίας σε σημεία όπου αναμένεται συνωστισμός λόγω γιορτών, για την ανάσχεση περαιτέρω εξάπλωσης του ιού.

Οι ειδήσεις της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ