Μενού Κλείσιμο

Με επιτυχία στέφθηκε το εργαστήριο που πραγματοποίησε η Πιερική Αναπτυξιακή Α.Ε. Ο.Τ.Α. στο πλαίσιο του έργου BSB908 Smart Farming

Με επιτυχία στέφθηκε το εργαστήριο που πραγματοποίησε η Πιερική Αναπτυξιακή Α.Ε. Ο.Τ.Α. στο πλαίσιο του έργου BSB908 Smart Farming 

«Ο εκσυγχρονισμός του αγροτικού τομέα και η αξιοποίηση των ευκαιριών που αναδύονται μέσω της ευφυούς γεωργίας θα δώσουν την κατάλληλη ώθηση που χρειάζονται οι παραγωγοί της Πιερίας για να εξελίξουν τις καλλιέργειές τους και να αναδείξουν τα ποιοτικά προϊόντα της περιοχής μας,  τα οποία ήδη έχουν αρχίσει να ισχυροποιούν τη θέση τους στην ελληνική και όχι μόνο αγορά», δήλωσε χαρακτηριστικά η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας και Πρόεδρος της Πιερικής Αναπτυξιακής Α.Ε. Ο.Τ.Α., κα Σοφία Μαυρίδου. 

Την Τρίτη, 7 Δεκεμβρίου 2021 πραγματοποιήθηκε εργαστήριο δημιουργίας οδικού χάρτη ευφυούς γεωργίας από την Πιερική Αναπτυξιακή Α.Ε. Ο.Τ.Α., στο πλαίσιο του έργου BSB908 Smart Farming που εντάσσεται στο ευρύτερο πρόγραμμα ENI CBC Black Sea Basin 2014-2020. Το έργο BSB908 Smart Farming έχει ως στόχο την προετοιμασία των συνθηκών για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του γεωργικού τομέα, αλλά και των συνδεδεμένων με αυτόν τομέων στις περιοχές γύρω από τη λεκάνη της Μαύρης Θάλασσας. 

Το εργαστήριο πραγματοποιήθηκε στο οινοποιείο του Απόστολου Κούρτη στη Ράχη Πιερίας, όπου συναντήθηκαν εκπρόσωποι συνεταιρισμών και οινοποιοί της περιοχής με φορείς της τοπικής κοινωνίας και του αγροτικού τομέα, αλλά και φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, ενώ υπό την καθοδήγηση του Δρ. Κώστα Ζαπουνίδη από την Πιερική Αναπτυξιακή Α.Ε. Ο.Τ.Α και του ειδικού σε θέματα ευφυούς γεωργίας και συνεργάτη της Πιερικής Αναπτυξιακής, Δρ. Ευθύμιου Ροδιά (ερευνητικός συνεργάτης EKETA, Ινστιτούτο Βιο-οικονομίας και Αγροτεχνολογίας), διεξήχθη ένας ιδιαίτερα παραγωγικός διάλογος σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν  οι παραγωγοί της περιοχής μας και συγκεκριμένα οι δενδροκαλλιεργητές τοπικών προϊόντων, ενώ ταυτόχρονα συζητήθηκαν και οι ευκαιρίες που αναδύονται σε περιόδους κρίσης σε συνδυασμό με την αξιοποίηση των καινοτομιών που προσφέρουν οι νέες τεχνολογίες και η ευφυής γεωργία. 

Στο εργαστήριο παρευρέθησαν ο κος Διονύσης Φόλιος, Αντιδήμαρχος Αγροτικής Ανάπτυξης του Δήμου Δίου – Ολύμπου (Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καρίτσας Πιερίας), ο επιστημονικός συνεργάτης της Π.Ε. Πιερίας, κος Δημήτρης Ρουκάς, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Πιερικής Αναπτυξιακής, κος Δημήτρης Ντούρος (Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ράχης «Ο Άγιος Λουκάς») και τοπικοί παραγωγοί. Παράλληλα υπήρχε η δυνατότητα διαδικτυακής συμμετοχής στο εργαστήριο, λόγω των περιορισμών της πανδημίας, δίνοντας σε περισσοτέρους να συμμετάσχουν ενεργά στη συνάντηση.  

Τη συνάντηση παρακολούθησε διαδικτυακά και η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας και Πρόεδρος της Πιερικής Αναπτυξιακής Α.Ε. Ο.Τ.Α., κα Σοφία Μαυρίδου, η οποία τόνισε τη σημαντικότητα του να αξιοποιούνται τέτοιου είδους ευρωπαϊκά προγράμματα που προσφέρουν πλήθος ευκαιριών για εξέλιξη και ανάπτυξη του αγροτικού τομέα της Πιερίας. «Ο εκσυγχρονισμός του αγροτικού τομέα και η αξιοποίηση των ευκαιριών που αναδύονται μέσω της ευφυούς γεωργίας θα δώσουν την κατάλληλη ώθηση που χρειάζονται οι παραγωγοί της Πιερίας για να εξελίξουν τις καλλιέργειές τους και να αναδείξουν τα ποιοτικά προϊόντα της περιοχής μας,  τα οποία ήδη έχουν αρχίσει να ισχυροποιούν τη θέση τους στην ελληνική και όχι μόνο αγορά. Οι δενδροκαλλιεργητές και οι οινοπαραγωγοί μας πάντα πρωτοστατούν σε ανάλογες πρωτοβουλίες και τους συγχαίρω που για ακόμη μία φορά σπεύδουν να αξιοποιήσουν κάθε ευκαιρία που παρουσιάζεται», δήλωσε χαρακτηριστικά η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας και Πρόεδρος της Πιερικής Αναπτυξιακής Α.Ε. Ο.Τ.Α., κα Σοφία Μαυρίδου. 

 Κατά τη διάρκεια της συζήτησης αναπτύχθηκαν οι στόχοι των οινοπαραγωγών για τη βελτίωση της παραγωγής τους με γνώμονα πάντα την καλύτερη δυνατή ποιότητα που διακρίνει τους πιερικούς οίνους, όπως για παράδειγμα η εξοικονόμηση ύδατος, η αύξηση του κεφαλαίου επένδυσης που θα έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση του λειτουργικού κόστους, η δημιουργία ενός συνεταιρισμού, αλλά κι ενός φορέα προώθησης και υποστήριξης των μικρών παραγωγών. 

Επιπλέον, ο Δρ. Ροδιάς έδωσε απαντήσεις στους προβληματισμούς των οινοπαραγωγών σχετικά με την κλιματική αλλαγή, καθώς επίσης ανέπτυξε και τις ευκαιρίες που θα προκύψουν από τον εκσυγχρονισμό του αγροτικού τομέα, τονίζοντας την αξία της ανταλλαγής τεχνογνωσίας με άλλες χώρες, την αξία του ευφυούς marketing, αλλά και τη σημαντικότητα της ομαδικής δράσης, καθώς υπάρχουν περισσότερες ευκαιρίες χρηματοδότησης για τις συλλογικότητες, σε αντίθεση με  μονομερείς προσπάθειες. 

Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με την υπόσχεση για περαιτέρω συζήτηση, καθώς μέσω του παραγωγικού διαλόγου σε συνδυασμό με την τεχνογνωσία που προσφέρει το έργο BSB Smart Farming, διευρύνονται οι δυνατότητες των παραγωγών της Πιερίας, δημιουργώντας περισσότερες ευκαιρίες εξέλιξης, ανάπτυξης, αλλά και  εξωστρέφειας. 

Οι ειδήσεις της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ