Μενού Κλείσιμο

Με αποτελέσμα και στόχους

Τον απολογισμό της διοίκησής του έκανε ο διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Κατερίνης

«Αν με ρωτήσετε από όλα όσα πέτυχε η διοίκηση ποιο ήταν κατά την γνώμη μου το ποιο σημαντικό, θα σας πω χωρίς δισταγμό το να κερδίσω την εμπιστοσύνη όλου του προσωπικού. Χωρίς την πραγματική και ουσιαστική βοήθεια όλων των εργαζομένων ίσως να μην είχαμε πετύχει ούτε τα μισά», υποστήριξε ο Διοικητής του Νοσοκομείου κάνοντας τον απολογισμό της μέχρι τώρα θητείας του.

Τη Δευτέρα το απόγευμα στην επάνω αίθουσα του Συνεδριακού Κέντρου Κατερίνης, ο Ανέστης Μυστρίδης, αναφέρθηκε εκτενώς στα πεπραγμένα της διοίκησής του με αφορμή (και αιχμή) τη συμπλήρωση ενός έτους από την λειτουργία της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας. Η λειτουργία (έστω των 5 κλινών από τις 12 συνολικά) ήταν κομβικής σημασίας για το Νοσοκομείο  Κατερίνης, αφού αύξησε τις χειρουργικές επεμβάσεις κατά 20%. «Τελικός απόηχος της λειτουργίας της ΜΕΘ αποτελεί το γεγονός επίσης των πρώτων μεταμοσχεύσεων από ασθενείς που πάλεψαν και δεν τα κατάφεραν οι ίδιοι, αλλά δώρισαν ζωή σε συνανθρώπους τους. Έτσι ξεκίνησε και η συνεργασία με τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ) με υπεύθυνες συντονισμού την αναισθησιολόγο –εντατικολόγο της ΜΕΘ Κας Οικονόμου και την Τομεάρχισα Κα Ποταμοπούλου», συμπλήρωσε ο διοικητής.

Όπως τόνισε ο κ. Μυστρίδης οι αλλαγές που έγιναν το προηγούμενο διάστημα, δεν μπορεί να χρεωθούν μόνο σε ένα άτομο ή σε μια μικρή ομάδα ατόμων αλλά σε συλλογική εργασία όλων, που ενστερνίστηκαν το όραμα της νέας διοίκησης.

Η καθολική διασφάλιση της προσβασιμότητας, η ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και οι παρεμβάσεις «ηθικοποίησης του ΕΣΥ» ώστε να αποφευχθεί η κακοδιαχείριση, ήταν κατά τον κ. Μυστρίδη οι άξονες που έθεσε η πολιτική ηγεσία του Υπουργείο Υγείας, πάνω στους οποίους κινήθηκε η διοίκησή του.

Συνεχίζοντας ανέφερε μεταξύ άλλων πως τη χρονιά που πέρασε λειτούργησε Ιατρείο διαβητικού ποδιού, Ιατρείο Καρδιακής Ανεπάρκειας (από τα λίγα που λειτουργούν σε δημόσια νοσοκομεία), επαναλειτούργησε το Πνευμονολογικό Ιατρείο (με την έλευση του Κ. Πανούση διευθυντή εντατικολόγου με ειδικότητα πνευμονολογίας, καθώς και Ιατρείο άσθματος στην Παιδιατρική κλινική. Παράλληλα, αυξήθηκαν κατά μια οι βάρδιες στη μονάδα του Τεχνητού νεφρού.

Σε ότι αφορά στα θέματα στελέχωσης ο κ. Μυστρίδης ανέφερε πως «αριθμητικά» το Νοσοκομείο Κατερίνης διαθέτει 14 γιατρούς, 30 νοσηλευτές και 15 επιπλέον διοικητικούς υπαλλήλους σε σχέση με αυτούς που διέθετε τον Αύγουστο του 2016.

Στο πλαίσιο της αποδοτικότερης διοίκησης, ο κ. Μυστρίδης ανέφερε οτι η διοίκηση φρόντισε μεταξύ άλλων, να συνάψει νέες συμβάσεις με μειωμένο κόστος «επιτρέποντας στον οργανισμό να χρησιμοποιήσει τους πόρους που εξοικονομήθηκαν, ανταποδοτικά σε άλλες διαδικασίες, αυξάνοντας την παρεχόμενη ποιότητα και ποσότητα των υπηρεσιών υγείας.»

Παράλληλα εφάρμοσε τις πολιτικές επιλογές του υπουργείου υγείας όπως πχ την άμεση πρόσληψη στην καθαριότητα με ατομικές συμβάσεις εργασίας, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα καλύτερες συνθήκες εργασίας και αμοιβών για τους εργαζόμενους, εξοικονομώντας ταυτόχρονα πολύτιμους πόρους.

Σύμφωνα με τον διοικητή του Νοσοκομείου, η «κοινωνική ευαισθησία» του οργανισμού επεκτάθηκε και στο προσφυγικό με την παραχώρηση ιδιόκτητων χώρων και κτισμάτων στην περιοχή της Πέτρας Ολύμπου και όχι μόνο, με τα έξοδα υδροδότησης, ηλεκτρισμού και τηλεπικοινωνίας να καλύπτονται, εξολοκλήρου από τον προϋπολογισμό του Νοσοκομείου.

Ο Ανέστης Μυστρίδης, δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στους στόχους που έχει θέσει για το επόμενο διάστημα. Ξεκινώντας από τους βραχυπρόθεσμους στόχους, κάποιοι από αυτούς είναι: η ολοκλήρωση ενεργειών και έργων για λειτουργία του ελικοδρομίου, η βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των ιδιόκτητων δομών του ψυχιατρικού τομέα και των κτιρίων του Νοσοκομείου, η προσέλκυση ιατρικού προσωπικού «απόρροια της συνεχούς αναβάθμισης του οργανισμού» και η ολοκλήρωση των διαδικασιών και σύσταση του νέου οργανισμού του Νοσοκομείου και του πρώην ΨΝΠΟ.

Στους βραχυπρόθεσμους στόχους, περιλαμβάνεται και η «ολοκλήρωση των ενεργειών» για την αντικατάσταση του μαστογράφου με νέο τελευταίας τεχνολογίας και με χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, που ήδη έχει εγκριθεί, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στους μακροπρόθεσμούς στόχους είναι η: ανάπτυξη και λειτουργία μονάδας αποκατάστασης τεσσάρων κλινών, λειτουργία Ιατρείου ύπνου, Αιμοδυναμικού Εργαστηρίου και τμήματος παρηγορικής θεραπείας, η μεταφορά των δύο κέντρων ημέρας του Ψυχιατρικού Τομέα σε ανακαινισμένους ιδιόκτητους χώρους του παλαιού Νοσοκομείου, η χρηματοδότηση (και λειτουργία) μονάδας παραγωγής οξυγόνου και επεξεργασίας των μολυσματικών αποβλήτων, αλλά και η αξιοποίηση χώρων στο νέο Νοσοκομείο για τη δημιουργία μονόκλινων δωματίων για τη μαιευτική κλινική λόγω των αυξημένων αναγκών με παράλληλη αύξηση των εσόδων.

Να σημειωθεί οτι στον δημόσιο απολογισμό της διοίκησης του Νοσοκομείου, παρόντες ήταν οι βουλευτές Πιερίας Μπέττυ Σκούφα και Χάρης Τζαμακλής, ο διοικητής της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας, ο Αστυνομικός Διευθυντής, εκπρόσωπος του Μητροπολίτη, του Δήμου Κατερίνης και βέβαια ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ