Μενού Κλείσιμο

McKinsey: Στα 9,2 τρισ. δολάρια τον χρόνο η τιμή ενός βιώσιμου κλίματος

Η συμβουλευτική εταιρεία McKinsey & Co. εκτιμά ότι οι επενδύσεις που χρειάζονται για να επιτευχθούν οι στόχοι για το κλίμα αγγίζουν τα 9,2 δις. δολάρια τον χρόνο, μέχρι το 2050.

 

Η μελέτη δείχνει ότι οι δαπάνες σε υποδομές και συστήματα θα πρέπει να αυξηθούν κατά 3,5 δις. δολάρια τον χρόνο σε σύγκριση με τα σημερινά επίπεδα.

 

Οι αναλυτές διαπίστωσαν ότι η χρήση άνθρακα θα μπορούσε να εκμηδενιστεί έως το 2050, ενώ η παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου θα μειωνόταν κατά 55% και 70% αντίστοιχα και 200 εκατ. νέες θέσεις εργασίας θα έρχονταν να αντικαταστήσουν 185 εκατ. θέσεις τις οποίες η παγκόσμια οικονομία δεν θα χρειαζόταν πια.
Την ίδια ώρα, επενδύσεις στον ενεργειακό κλάδο θα οδηγούσαν σε αυξήσεις των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος κατά ¼ μέχρι το 2040, παραμένοντας κατά 20% υψηλότερες σε σύγκριση με σήμερα έως το 2050.

 

«Αυτό είναι ένα πραγματικά παγκόσμιο πρόβλημα που θα απαιτήσει μία παγκόσμια λύση», αναφέρει ο Χαμίντ Σαμαντάρι, ένας κ των συντακτών της μελέτης της McKinsey. «Θα απαιτήσει ένα επίπεδο συνεργασίας και αποφασιστικότητας και ενότητας για έναν σκοπό που ξεπερνά ό,τι έχουμε δει στο παρελθόν», προσθέτει.
Με πληροφορίες Bloomberg

Οι ειδήσεις της Πιερίας με ένα κλικ.