Μενού Κλείσιμο

Μαγικό Πανεπιστήμιο, από το Ολύμπιο Κέντρο Αστροφυσικής

 Ένα πανεπιστήμιο για παιδιά Δημοτικού

 

Το Ολύμπιο Κέντρο Αστροφυσικής (OCfA) με την αρωγή του Εργαστηριακού Κέντρου Φυσικών Επιστημών Πιερίας (ΕΚΦΕ) διοργανώνουν για πρώτη φορά στην πόλη της Κατερίνης μια σειρά πρωτότυπων εκπαιδευτικών δράσεων με την ονομασία Μαγικό Πανεπιστήμιο.

 

Πρόκειται για 90λεπτες εκπαιδευτικές βιωματικές δράσεις που απευθύνονται σε μαθητές όλων των τάξεων του Δημοτικού. Αντικείμενο των δράσεων είναι επιστήμες και τέχνες που είτε δεν ανήκουν στον βασικό κορμό διδασκαλίας του σχολείου είτε προσεγγίζονται από διαφορετική σκοπιά με στόχο την επιπρόσθετη μάθηση, την πνευματική και ψυχική καλλιέργεια των μαθητών και την ανάδειξη κλίσεων.

Η φιλοσοφία του Μαγικού Πανεπιστημίου βασίζεται στη θεωρία πολλαπλής νοημοσύνης που διατύπωσε ο Χάουαρντ Γκάρντνερ  (Καθηγητής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ). Σύμφωνα με αυτή, η νοημοσύνη μας χωρίζεται σε οκτώ τομείς οι οποίοι έχουν την έδρα τους σε διαφορετικά σημεία του εγκεφάλου μας. Είναι εξίσου σημαντικοί, όχι όμως και το ίδιο εξελιγμένοι σε κάθε άτομο. Κύριος «ένοχος» μάλιστα για την άνιση μεταξύ τους ανάπτυξη θεωρείται το σχολείο, το οποίο επικεντρώνεται στην καλλιέργεια δύο μόνο ευφυϊών – γλωσσική και λογικομαθηματική – αφήνοντας σε δεύτερη μοίρα τις υπόλοιπες (μουσική ευφυΐα, ευφυΐα του χώρου, ενδοπροσωπική ευφυΐα, διαπροσωπική ευφυΐα, φυσιογνωστική ευφυΐα και σωματική – κιναισθητική ευφυΐα).

Με τις δράσεις του το Μαγικό Πανεπιστήμιο έρχεται να καλύψει αυτό το κενό και να προσφέρει μία διαφορετική προσέγγιση στη μάθηση, ώστε να ανακαλύψουν οι μαθητές τις κλίσεις τους, μαθαίνοντας… αλλιώς! Οι μέντορες που έχουν αναλάβει τις δράσεις έχουν τυπικά και ουσιαστικά προσόντα, πλούσιο βιογραφικό και ακαδημαϊκή σταδιοδρομία. Χρησιμοποιούν τη βιωματική διδασκαλία  μέσω παιχνιδιών, πειραμάτων, οπτικοακουστικού υλικού και συνεργασίας σε ομάδες. Οι δράσεις θα καλύπτουν ένα γνωστικό αντικείμενο ανά μήνα, θα λαμβάνουν χώρα στο Αμφιθέατρο του Β΄ Λυκείου Κατερίνης και θα είναι δωρεάν.

Το πρόγραμμα για το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020 έχει ως εξής:

Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2019: Αστρονομία
Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2020: Μυθολογία
Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 2020: Παιδική Επιχειρηματικότητα
Κυριακή 22 Μαρτίου 2020: Ρομποτική
Κυριακή 26 Απριλίου 2020: Μαθη-μαγικά
Κυριακή 17 Μαΐου 2020: Πειράματα Φυσικής

Για εγγραφές και  πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αντλούν πληροφορίες στον ιστότοπο magikopanepistimio.org

 

 

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ