Μενού Κλείσιμο

Μαγευτικές καταβάσεις στα φαράγγια του Ολύμπου

Ασφαλείς περιηγήσεις Γράφει ο Βασίλης Σίμος, οδηγός καταβάσεων φαραγγιών Ολύμπου

Τα ατυχήματα και οι δραστηριότητες στο βουνό είναι έννοιες άμεσα συνυφασμένες. Εκείνο όμως που πρέπει να δούμε είναι πως προκαλούνται τα ατυχήματα, δηλαδή κάτω από ποιες προϋποθέσεις προκαλούνται αλλά και με ποιο τρόπο αντιμετωπίζονται όταν αυτά προκύψουν.

Στην πρόκληση των ατυχημάτων εκείνο που παρατηρείται είναι ότι συνήθως υπάρχει έλλειψη γνώσης, πείρας, αλλά και οργάνωσης της όλης διαδικασίας. Τις περισσότερες φορές οι ορειβάτες αλλά και οι αναρριχητές δεν γνωρίζουν τις διαδρομές, τις ιδιαιτερότητες αλλά και τους κινδύνους που ενδεχομένως θα αντιμετωπίσουν στην πορεία τους στο βουνό. Επίσης κάνουν την προετοιμασία και δεν λαμβάνουν τα απαραίτητα εκείνα μέτρα για την περιήγηση τους.

Συνέπεια αυτής της έλλειψης προετοιμασίας είναι όταν ένα ατύχημα προκληθεί να υπάρξει πανικός και λάθος διαχείριση του συμβάντος, και αυτό γίνεται διότι δεν γνωρίζουν τις δυνατότητες που υπάρχουν για την διαχείριση, δεν έχουν βασικές γνώσεις πρώτων βοηθειών και ο πανικός επικρατεί έναντι της λογικής και της συστηματικής αντιμετώπισης του συμβάντος.

Όλα αυτά όμως γίνονται επειδή οι περισσότεροι παίρνουν την απόφαση να απολαύσουν τις ομορφιές και τη φύση χωρίς την απαραίτητη γνώση αλλά και την επιβεβλημένη, τις περισσότερες φορές, εμπειρία του συνοδού. Η εμπλοκή ατόμων που δεν έχουν την απαραίτητη υποδομή και γνώση πρέπει να συνοδεύεται πάντα από την παρουσία ενός ατόμου που έχει την πείρα αλλά και την τριβή με το αντικείμενο.

Από την εμπειρία αλλά την ενασχόληση όλα αυτά τα χρόνια με τον Όλυμπο είδα ότι τις περισσότερες φορές τα ατυχήματα, τα προκαλεί η σιγουριά και το «τα ξέρω όλα». Στον Όλυμπο, αλλά και γενικότερα στο βουνό, επιβάλλεται να είμαστε συγκρατημένοι αλλά και προσεκτικοί.

Θεωρώ ότι η γνώση σε συνδυασμό με την εμπειρία αλλά και την σωστή προετοιμασία μπορεί να μας εξασφαλίσει ασφαλείς περιηγήσεις στον Όλυμπο αλλά και σε κάθε βουνό, αρκεί να λάβουμε υπόψη τους πιθανούς κινδύνους και να προετοιμαστούμε κατάλληλα. Η ταπεινότητα και η κατάλληλη προετοιμασία με την κατάλληλη συνοδεία μπορεί να δώσει την πιο όμορφη εμπειρία ακόμα και σε ανθρώπους που δεν έχουν βρεθεί άλλη φορά στον Όλυμπο.

Αγαπώ τον Όλυμπο αλλά και τα extreme sports, αλλά πάνω απ’ όλα αγαπώ τις όμορφες στιγμές που μένουν στη μνήμη μας, χωρίς να συνδέονται με κακές αναμνήσεις

Το καλοκαίρι πλησιάζει. Αν θέλετε να ανακαλύψετε τη μαγεία των φαραγγιών, επιλέξτε για προορισμό σας τον Όλυμπο και χαρίστε σε εσάς και τα παιδιά σας μια αξέχαστη και πρωτόγνωρη εμπειρία στις φυσικές waterland του Μυθικού Βουνού.

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ