Μενού Κλείσιμο

Λύση με σύνθετη ονομασία

«Μίνι» υπουργικό συμβούλιο με τη συμμετοχή του Π. Καμμένου για το ζήτημα της ΠΓΔΜ

Επιμένει στη θέση του για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ ο Πάνος Καμμένος, όπως ξεκαθάρισε κατά την έξοδό του από το μίνι – υπουργικό που συνεδρίασε χθες στο Μέγαρο Μαξίμου. Ανεβάζει τους τόνους η Νέα Δημοκρατία.

«Εγώ είπα από την πρώτη στιγμή ότι ο ελληνικός όρος Μακεδονία όπως έχει διαμορφωθεί στο συμβούλιο πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας , είναι πάγια εθνική θέση – και επιμένω σε αυτή και ελπίζω ότι η λύση η οποία θα δοθεί , θα είναι λύση που θα διασφαλίζει τα εθνικά συμφέροντα και παράλληλα θα είναι αποδεκτή από το σύνολο του πολιτικού κόσμου», είπε ο κ. Καμμένος εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου.
Ταυτόχρονα εξέφρασε την εμπιστοσύνη του προς τον κ. Κοτζιά, και μίλησε για δύο αποφάσεις σταθμούς όσο αφορά το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ. «Την απόφαση της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών υπό τον Κωνσταντίνο Καραμανλή και η δεύτερη το Βουκουρέστι».
Ακόμη, επιτέθηκε στον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη, λέγοντας ότι «θέλω να ευχαριστήσω τον Κυριάκο Μητσοτάκη που αναγνώρισε ότι οι ΑΝΕΛ θα αποφασίσουν εκ μέρος της παρατάξεως και θα ακολουθήσει την οποιαδήποτε απόφαση για το θέμα του Σκοπιανού» ενώ συνεχίζοντας πρόσθεσε ότι «ο Κοτζιάς δεν είναι από εκείνους που άλλα υπογράφουν και άλλα λένε μετά όπως ο Αντώνης Σαμαράς ή που άλλα συμφωνούν και παράλληλα υπονομεύουν τον πρωθυπουργό όπως η κ. Μπακογιάννη στο Βουκουρέστι».
Ο κ. Καμμένος, πρόσθεσε, πως η πολιτική της κυβέρνησης εντασσόμενη στην ευρύτερη προσπάθεια της Ελλάδας να αποτελέσει τον πυρήνα του άξονα σταθερότητας για τα Βαλκάνια και τη Μεσογειο «θα οδηγήσει σε αναβάθμιση της γεωπολιτικής θέσης της χώρας και σε λύση προβλημάτων που ταλαιπωρούν επί πάρα πολλά χρόνια την ευρύτερη περιοχή». Αυτό σημαίνει, εκτίμησε, «ότι η διαπραγμάτευση θα είναι σκληρη και όταν θα έλθει η ώρα, οι πολιτικές δυνάμεις θα πρέπει να διαμορφώσουν την τελική εθνική λύση».
Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς τόνισε πως «η κυβέρνηση στηρίζει και διαπραγματεύεται για μια σύνθετη ονομασία ενιαία σε όλες τις χρήσεις της, κάτι εξάλλου που είχε προβάλλει η Ελλάδα ως και στο Βουκουρέστι».
Ο κ. Κοτζιάς, τάχθηκε υπέρ μιας συνεννόησης με όλα τα κόμματα και τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας, «με κάθε προσωπικότητα και πολίτη που ενδιαφέρεται και θέλει λύσεις στα ζητήματα που απασχόλησης τη χώρα ώστε να ανοίξουμε ένα καλύτερο μέλλον χωρίς προβλήματα του παρελθόντος να καταδυναστεύουν την πολιτική αυτού του τόπου».
Η χρονιά, είπε, θα είναι χρονιά «που θα λύσουμε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής που έχουν βαλτώσει εδώ και δεκαετίες και που το εθνικό συμφέρον επιτάσσει να βρούμε ορθές και παραγωγικές λύσεις».
Στο μίνι – υπουργικό συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, συμμετείχαν εκτός από τον κ. Κοτζιά, ο υπουργός Άμυνας Π. Καμμένος, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκη και οι τρεις υπουργοί Επικρατείας Δ. Τζανακόπουλος, Αλ. Φλαμπουράρης και Χρ. Βερναρδάκης.

Ανεβάζει τους τόνους για το ζήτημα της ΠΓΔΜ η ΝΔ
Σε διπλό ταμπλό ασκεί την κριτική της στην κυβέρνηση η ΝΔ. Σε αυτή την ιδιότυπη και μακρά προεκλογική περίοδο, με σχεδόν όλα τα μεγάλα θέματα ανοιχτά, η αξιωματική αντιπολίτευση παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στα εθνικά θέματα, και έχει σηκώσει τους τόνους στο Σκοπιανό, δεν σκοπεύει όμως να αφήσει σε δεύτερη μοίρα τα θέματα της καθημερινότητας και των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων, τα οποία αποτελούν αιχμή του δόρατος στο πρόγραμμά της. Μάλιστα τις προσεχείς ημέρες ο Κυριάκος Μητσοτάκης προγραμματίζει περιοδεία στη Βόρειο Ελλάδα.
Την Τετάρτη πραγματοποιήθηκε σύσκεψη υπό τον κ. Μητσοτάκη, παρουσία της Ντόρας Μπακογιάννη και του Γιώργου Κουμουτσάκου, προκειμένου να συζητηθούν οι εξελίξεις στο Σκοπιανό. Η θέση της ΝΔ καθορίστηκε από τον πρόεδρο του κόμματος και επαναλήφθηκε χθες από την εκπρόσωπο Τύπου Μαρία Σπυράκη. “Ο ΣΥΡΙΖΑ και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες οφείλουν να παρουσιάσουν κοινή κυβερνητική θέση όσον αφορά την ονομασία της ΠΓΔΜ κι αυτό αποτελεί απόλυτη προϋπόθεση για να συνεχιστεί ο δημόσιος διάλογος ανάμεσα στα κόμματα”, δήλωσε στον ΣΚΑΪ η κυρία Σπυράκη.
Η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ χαρακτήρισε «εξόχως προβληματικό» το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας και ο Πάνος Καμμένος δεν έχουν κοινή θέση για το Σκοπιανό. Επισήμανε ότι δεν είναι δυνατόν η κυβέρνηση να είναι διασπασμένη αλλά να ζητά από την αντιπολίτευση να τοποθετηθεί και μίλησε για «αδυναμία» του πρωθυπουργού να δώσει στη δημοσιότητα, ή έστω στα κόμματα, τη θέση της κυβέρνησης.
Υπενθύμισε ότι το 2008 καθορίστηκε η εθνική γραμμή για γεωγραφικό προσδιορισμό στην ονομασία της ΠΓΔΜ, θέση που τότε στήριζε ο Πάνος Καμμένος και πρόσθεσε ότι η διαφορετική στάση που εκφράζει τώρα ο κ. Καμμένος, ο οποίος απορρίπτει κάθε χρήση του όρου «Μακεδονία», ενδεχομένως να αποτελεί στρατηγική αντιπερισπασμού από άλλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση. «Οι απόψεις αλλάζουν όταν οι άνθρωποι βρίσκονται υπό πίεση», είπε. «Η χώρα έχει εθνική γραμμή που η κυβέρνηση δεν φαίνεται να υπηρετεί», τόνισε.

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ