Μενού Κλείσιμο

Λίστα (και) με… ακίνητο Κατερίνης

Επιμένει ο Σύλλογος Αρχαιοτήτων για μνημεία που μεταβιβάζονται στο Υπερταμείο

Κανένα ακίνητο πολιτιστικής κληρονομιάς δεν μεταβιβάστηκε στο Υπερταμείο, διαβεβαιώνει ο υφυπουργός Πολιτσμού

Επανέρχεται στο θέμα των μνμείων που κινδυνεύουν με μεταβίβαση στο Υπερταμείο ο Σύλλογος Αρχαιολόγων δίνοντας στη δημοσιότητα κατάλογο με 587 μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς. Οι αρχαιολόγοι, κατηγορούν την κυβέρνηση ότι δεν έχει εξαιρέσει ακόμη τα μνημεία από τη μεταβίβαση, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις και διαψεύσεις από τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Σύμφωνα με τον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων, τα 587 μνημεία και πολιτιστικά κτίρια που δημοσιοποίησε αφορούν σε 37 νομούς της χώρας και είναι όσα κατάφερε να ταυτοποιήσει μέχρι την προσφυγή του στο ΣτΕ, τον Νοέμβριο. Μεταξύ αυτών των μνημείων, περιλαμβάνεται και το 5ο Γυμνάσιο Κατερίνης. Το συγκεκριμένο διατηρητέο, είναι μοναδικό ακίνητο από το νομό Πιερίας που υπάρχει στη λίστα των 587 μνημείων του Συλλόγου Αρχαιολόγων
Ο αριθμός των μνημείων που κινδυνεύουν να βγουν στο «σφυρί» είναι πολύ μεγαλύτερος, καθώς ο έλεγχος των υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού έδειξε ότι ο συνολικός αριθμός των ακινήτων πολιτιστικού ενδιαφέροντος είναι 2.329 (από τα συνολικά 10.119 ακίνητα που μεταβιβάζει η προσβαλλόμενη Υπουργική Απόφαση Τσακαλώτου)

Στη λίστα έως και οι βασιλικοί τάφοι της Βεργίνας
Την ίδια ώρα, μια απλή ανάγνωση της λίστας των 587 μνημείων προκαλεί έκπληξη.
Στη λίστα βρίσκεται η Κνωσός, τα ενετικά τείχη του Ηρακλείου , η Σπιναλόγκα, σχεδόν όλοι οι χώροι αρχαιολογικού ενδιαφέροντος στα Χανιά, ο προϊστορικός οικισμός στο Ακρωτήρι Θήρας, οι βασιλικοί τάχοι της Βεργίνας.
Παράλληλα, πέριλαμβάνει μνημεία της Θεσσαλονίκης, ακόμη και αυτά που έχουν ανακηρυχθεί από την UNESCO. Πρόκειται για τη Ροτόντα, το Επταπύργιο, το Γαλεριανό ανάκτορο, την Παναγία Αχειροποίητος, τους βασιλικούς τάφους των Αιγών και ολόκληρο το Δάσος του Σέιχ Σου.
Στη λίστα, που δεν έχει τέλος, βρίσκεται η Ακρόπολη της Σπάρτης, ο Τάφος του Λεωνίδα, το Ρωμαϊκό Στάδιο Αμφιθεάτρου των Πατρών, το Ρωμαϊκό Ωδείο της Πάτρας, ο Λευκός Πύργος, το Παλαιό Φρούριο της Κέρκυρας.

Το υπουργείο Πολιτισμού δεν δίνει τον κατάλογο
Κι αν η λίστα σοκάρει, παρά τα αιτήματα του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, το υπουργείο Πολιτισμού αρνείται να δημοσιοποιήσει τον πλήρη κατάλογο, με τα μνημεία που εκτιμά ότι πρέπει να εξαιρεθούν από τη μεταβίβαση στο Υπερταμείο.
Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση περιορίζεται σε διαβεβαιώσεις περί μη μεταβίβασής τους, χωρίς ωστόσο να έχει προβεί στις εξαιρέσεις, ενώ δεν έχει εκδώσει σχετική απόφαση τροποποίησης.

Υπουργείο Πολιτισμού: Κανένα ακίνητο πολιτιστικής κληρονομιάς δεν μεταβιβάστηκε στο Υπερταμείο
Ο υφυπουργός Πολιτισμού, Κώστας Στρατής επικαλέστηκε το non paper του υπουργείου Οικονομικών, για τα ακίνητα πολιτιστικής κληρονομίας – «Δεν έχει συντελεστεί καμία μεταβίβαση στην ΕΤΑΔ»
Στην αντεπίθεση περνά το υπουργείο Πολιτισμού, που, επικαλούμενο άτυπη ενημέρωση του υπουργείου Οικονομικών, αρνείται ότι έχουν συντελεστεί μεταβιβάσεις ακινήτων πολιτιστικής κληρονομιάς στην ΕΤΑΔ.
Ο υφυπουργός Πολιτισμού, Κώστας Στρατής, ασκεί μάλιστα κριτική στους βουλευτές της αντιπολίτευσης, που τους κατηγορεί για διαστρέβλωση της πραγματικότητας. Ωστόσο, όπως και το υπουργείο Πολιτισμού, παραδέχεται ότι η απόφαση για την εξαίρεση των 2.330 ακινήτων του υπουργείου Πολιτισμού δεν έχει εκδοθεί ακόμη, παρότι έχουν περάσει τέσσερις μήνες από την αποκάλυψη της υπόθεσης.
Αναλυτικά, ο κ. Στρατής δήλωσε:
«Η ενημέρωση του Υπουργείου Οικονομικών και το Δελτίο Τύπου της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας επαναλαμβάνουν για μια ακόμη φορά ότι δεν έχει συντελεστεί καμία μεταβίβαση ακινήτου πολιτιστικής κληρονομιάς και ότι τόσο ο Νόμος όσο και η Απόφαση του Υπουργού Οικονομικών προβλέπουν ρητά την εξαίρεση αρχαιολογικών χώρων, μνημείων και μουσείων από τη μεταβίβαση στην ΕΤΑΔ.
Το σύνολο των 2.330 Κωδικών Αριθμών Εθνικού Κτηματολογίου που υπέδειξε το Υπουργείο Πολιτισμού συμπεριλαμβάνονται στην Απόφαση του Υπουργού Οικονομικών για την εξειδίκευση των εξαιρέσεων που θα εκδοθεί εντός των επόμενων ημερών.
Στη συνέχεια, όπως έχουμε επανειλημμένα ανακοινώσει και στη Βουλή, θα κατατεθεί ρύθμιση η οποία θα εξασφαλίζει στο διηνεκές την πολιτιστική κληρονομιά από προσπάθειες ιδιωτικοποίησης, όπως εκείνη της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου τα έτη 2013-2014 που μεταβίβασε για εκποίηση στο ΤΑΙΠΕΔ τα ακίνητα του Υπουργείου Πολιτισμού στην Πλάκα.
Δυστυχώς, βουλευτές της αντιπολίτευσης, παρά τις συνεχείς ανακοινώσεις των Υπουργείων Πολιτισμού και Οικονομικών, συνεχίζουν να διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα και να δημιουργούν θόρυβο ανακινώντας ένα ανύπαρκτο θέμα. Έλλειψη ενημέρωσης δεν υφίσταται. Η πολιτική ευγένεια δεν μας επιτρέπει να καταλογίσουμε αδυναμία κατανόησης. Το μόνο που μένει είναι η μικροπολιτική εκμετάλλευση της πολιτιστικής κληρονομιάς σε μια απελπισμένη προσπάθεια αναζήτησης διεξόδου μετά τις αλλεπάλληλες αποτυχίες της αντιπολιτευτικής τους στρατηγικής.
Οι πολίτες έχουν μέτρο σύγκρισης και μπορούν να κρίνουν».

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ